Maleni Sirijci u sarajevskoj školi: Uče i druže se s malim Bosancima

L. K.
Maleni Sirijci u sarajevskoj školi: Uče i druže se s malim Bosancima
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Aida Omersoftić - direktorica Osnovne škole "Edhem Mulabdić"
T

Osnovna škola "Edhem Mulabdić" iz Sarajeva ovih dana je u centru pažnje po jednoj lijepoj priči. Naime, ove školske godine, početkom septembra, u školske klupe su sjela dva divna dječaka, maleni migranti iz Sirije - Hamza Naser i Zein Selah.

BiH / Djecu migranata uključiti u redovni obrazovni sistem KS-a
Save the Children / Poziv za BiH: Dajte podršku djeci izbjeglica i migranata

Tim povodom smo se i uputili u školu "Edhem Mulabdić" gdje smo razgovarali sa direktoricom ove ustanove - Aidom Omersoftić, koja je s nama podijelila priču o preslatkim sirijskim dječacima.

"Ove godine su se u našu školu upisala dva dječaka iz Sirije koji su sa svojim roditeljima došli u migracijskom hodu ove godine.  Pored njih, roditelji imaju još dvoje djece koji su mlađi i nisu dorasli za upis u školu. Stariji Hamza Selah ima devet godina i ide u treći razred, a Zain ima šest godina i taman je stasao za prvi razred. Hamza je u Siriji završio drugi razred, tako da je kod nas samo nastavio školovanje", govori direktorica.

Omersoftić s osmijehom na licu priča o sirijskoj porodici Selah i navodi da su jedna krasna porodica koja cijeni obrazovanje i samoinicijativno su potražili školu za svoju djecu.

Aida Omersoftić - direktorica Osnovne škole

Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Aida Omersoftić - direktorica Osnovne škole "Edhem Mulabdić"

"Ova porodica je posredstvom UNHCR-a smještena u blizini naše škole zahvaljujući jednoj plemenitoj osobi koja im je ustupila jedan dio svoje kuće. Majka dječaka je u Siriji radila kao vaspitačica u Damasku. Otac traži posao, dakle ova porodica sebe vidi ovdje. Samo im je bilo bitno da svoju djecu izvuku iz sirijskog pakla", govori direktorica.

Navodi i da je porodica prošla velike traume na putu do Bosne i Hercegovine, te da to ne treba zanemariti.

"Kada su pričali iz čega su pobjegli, mene je podsjetilo na traume kroz koje smo mi preživjeli tokom rata u Sarajevu. Mi smo bili izbjeglice i naša djeca su u stranim zemljama pohađala škole i te zemlje prijema su nama pomagale, tako da i mi njih moramo ohrabriti na isti korak", napominje Omersoftić.

Navodi i da je zakonom dozvoljeno da se djeca stranci upišu u škole i mi kao zemlje prijema migranata moramo se malo više angažovati u smislu da ohrabrimo djecu da se obrazuju. Govori o poražavajućim činjenicama koje se tiču migranata i školovanja - prema posljednjim informacijama UNHCR-a 4 miliona djece migranata ili izbjeglica se ne školuje i to je poražavajuće.

Direktorica Omersoftić napominje da su škole prva mjesta koja pružaju toplinu te da je socijalizacija jako bitna za oslobađanje traume, kao i da je obrazovanje jako bitno za emotivno, mentalno zdravlje.

Porodica Selah je došla u Bosnu i Hercegovini početkom ramazana ove godine. Majka je bila trudna kada su pobjegli iz Sirije i na putu ka našoj zemlji rodila je četvrto dijete. Dobili su krov nad glavom, sretni su i zadovoljni, govori Omersoftić.

 Hamza i Zain Selah rado idu u školu - undefined

Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba /  Hamza i Zain Selah rado idu u školu

Hamza i Zain su divna djeca, govori direktorica, prisjeća se da su roditelji stidljivo došli do škole da vide mogu li deca uopće krenuti u školu:

"Prihvatili smo ih objeručke, s njima se komunicira na engleskom, ali to su pametna djeca, progovorit će bosanski vrlo brzo. Imamo plan da angažujemo profesoricu da ih dodatno podučava našem jeziku. Dodatna sreća za roditelje je bila informacija da djeca u našoj školi mogu učiti i arapski jezik."

Školski drugari Hamze i Zaina su sretni zbog svojih drugara i dodatno se trude da im pomognu i olakšaju školske obaveze.

Direktorica spominje i hvali potez direktora kampa Salakovac koji se potrudio da se sva djeca upišu u škole. Govori da bi voljela da ova priča sa Bistrika ohrabri i utječe na one koji mogu donijeti takve odluke – da se djeca migranti upute u škole. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije