Tjentište: Let iznad Doline heroja

Radiosarajevo.ba
Tjentište: Let iznad Doline heroja
Radiosarajevo.ba / Tjentište
Nekada stjecište omladinskog turizma u SFRJ, a nedugo zatim zapušteni kompleks sa monumentalnim spomenikom, Dolina heroja na Tjentištu danas doživljava svoju renesansu. 

Nacionalni park Sutjeska čuva brojne historijske i prirodne vrijednosti.

Osim kompleksa Doline heroja tu je i najveća prašuma u Evropi, Perućica, sa svojim prirodnim rezervatom, planinske vrleti Maglića, Volujaka, Vučeva i Zelengore.  lednička jezera, kanjon Tare...

A tu je i remek djelo socrealističke spomeničke umjetnosti, monumentalni spomenik rad kipara Miodraga Živkovića, otvoren 1971. 

Isklesana betonska krila, koja se fantastično uklapaju u prirodni krajolik, čuvaju uspomenu na Bitku na Sutjesci. Peta ofanziva bila je prelomna bitka Narodno-oslobodičake borbe. Odvijala se od 27. maja do 15. juna 1943.  Cilj je bilo probijanje njemačkog obruča, za što je palo preko 7000 partizana, među kojima preko 750 žena

U bici na Sutjesci poginuli su, između ostalih,  Sava Kovačević, Nurija Pozderac, Veselin Masleša i pjesnik Ivan Goran Kovačić.

Na ovom mjestu se, tradicionalno, okupljaju antifašisti, koji odaju poštu poginulim partizanima.

Prvi julski vikend na Tjentištu će obilježiti OK fest, koji kroz svoj atraktivan muzički i kulturni program i mogućnost kampovanja, nastoji vratiti značaj ovog nekadašnjeg centra omladinskog turizma.

Opširnije o OK festu čitajte na ovom linku, a u našoj fotogaleriji pogeldajte šta su reporteri Radiosarajevo.ba snimili danas u Dolini heroja.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije