Tišina umjesto glasa slavuja: Vandalima u Sarajevu smetaju Indexi, Bijelo dugme...

F. Z.
Tišina umjesto glasa slavuja: Vandalima u Sarajevu smetaju Indexi, Bijelo dugme...
Foto: Radiosarajevo.ba / Pruščakova ulica u Sarajevu

Pruščakova ulica u Sarajevu jedna je od najpoznatijih u centru prijestolnice Bosne i Hercegovine. U toj ulici smješten je i najtrofejniji sportski kolektiv Bosne i Hercegovine (Šahovski klub Bosna), a u neposrednoj blizini nalazi se i kultna Sloga.

Prije nešto više od dvije i pol godine Pruščakova ulica i Sarajevo dobili su jedinstvene muzičke stepenice. Postavljeni su posebni audio uređaji pored klupa za odmor, a jednostavnim pritiskom dugmeta "play" mogli ste zaploviti bezvremenskim hitovima sarajevske pop-rock škole, jedne od najboljih, ako ne i najbolje u regionu.

Tako ste predah od hodanja, vrućine, trenutke dok nekoga čekate mogli prekratiti slušajući hitove Indexa, Pro Arte-a, Bijelog dugmeta, Merlina, Prijatelja, predstavnika New Primitivsa, ali i muzikom koja je nastajala u najtežim danima za grad podno Trebevića (Rock under the siege).

Jučer smo odlučili posjetiti stepenište Pruščakove ulice i bili smo razočarani kada smo shvatili da možemo slušati samo hitove Dugmeta i Merline, dok iz ostalih muzičkih kutija dopire samo zvuk tišine. Kontaktirali smo Općinu Centar, a saznali smo nažalost kako vandalima smetaju Davorin, Dražen, Elvis i druge legende bh. muzičke scene. 

"Muzičke kutije koje su postavljene na stepeništu Pruščakova koje je izgrađeno u okviru sanacije klizišta na ovom lokalitetu u nekoliko navrata su poravljane u proteklom periodu. Uzroci oštećenja su bili u najvećoj mjeri namjerno uzrokovani od nesavjesnih pojedinaca.

S obzirom na to da je istekao garantni rok, Općina Centar Sarajevo je dala saglasnost Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo za odabir najpovoljnijeg ponuđača za održavanje stepeništa u Pruščakovoj ulici.

Po navedenoj saglasnosti Zavod provodi proceduru javne nabavke, te se očekuje u oktobru 2018. da će biti odabrana najpovoljnija firma za održavanje ovog stepeništa po svim elementima. Nakon zaključenja Ugovora dat će se nalog pored ostalog i za popravak muzičkih kutija", saopćeno je iz Općine Centar.

Nadamo se da će tako zaista i biti i da ćemo što prije u Pruščakovoj moći napraviti predah i slušati hitove sarajevske pop-rock škole.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije