Tijelo vođe ISIL-a sahranjeno u morskim dubinama

Anadolija
Tijelo vođe ISIL-a sahranjeno u morskim dubinama

Posmrtni ostaci lidera terorističke organizacije ISIL-a Abu Bakra al-Baghdadija sahranjeni su negdje duboku u moru.

Kamere snimile mjesto na kojem je navodno ubijen vođa ISIL-a

Reporter Anadolu Agency (AA) snimio je mjesto u sirijskom Idlibu, na koje su američke snage izvele operaciju, u kojoj je navodno ubijen vođa terorističke organizacije ISIS Abu Bakr al-Baghdadi. Specijalna operacija tokom koje su američke snage sinoć navodno ubil al-Baghdadija trajala je četiri sata.

Američke specijalne snage su u noći sa subote na nedjelju izvele operaciju na periferiji sirijskog Idliba u kojoj je neutraliziran lider ISIL-a Al-Baghdadi.

U vojnoj operaciji SAD-a ubijen vođa ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadi

Abu Bakr al-Baghdadi, zloglasni vođa ISIL-a, navodno je aktivirao prsluk s eksplozivom u velikoj akciji njegova hvatanja u subotu na sjeverozapadu Sirije, javlja CNN. Dva vojna izvora potvrdila su im kako je u subotu američka vojska sudjelovala u velikoj operaciji. Al-Baghdadija je, prema njihovim informacijama, locirala CIA.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump saopćio je da je Al-Baghdadi cvileći i plačući bježao od američkih specijalaca, a zatim ušao u tunel u kojem je aktivirao prsluk sa eksplozivom i ubio sebe i troje djece sa sobom.

Trump je kazao da je eksplozija na komade rastrgala Al-Baghdadijevo tijelo, ali da je uzet uzorak za DNA test koji je potvrdio njegov identitet.

Posmrtni ostaci Al-Baghdadija su odnešeni u jednu od američkih vojnih baza radi DNA testiranja, a neimenovani vojni zvaničnik je kazao da su posmrtni ostaci potom sahranjeni negdje u moru.

Isti izvor je kazao da neće biti objavljen lokalitet, niti način sahrane Al-Baghdadijevih posmrtnih ostataka.

Načelnik Generalštaba američke vojske Mark Milley kazao je da su Al-Baghdadijevi posmrtni ostaci uništeni u skladu sa normama Zakona o ratovanju.

Operacija u kojoj je ubijen Al-Baghdadi izvedena je u noći sa subote na nedjelju u Idlibu. Akcija je izvedena na područje nedaleko od mjesta Barisha, a u njoj je učestvovalo osam američkih helikoptera i dvije bespilotne letjelice.

Ministarstvo odbrane Republike Turske u nedjelju je saopćilo kako su uoči operacije u Idlibu američke i turske vojne institucije koordinirale i razmijenile informacije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije