Tifa ima poruku za hejtere

Radiosarajevo.ba
Tifa ima poruku za hejtere
Arhiva / Mladen Vojičić Tifa
Mnogo puta do sada uvjerili smo se kako društvene mreže mogu biti poligon za govor mržnje.

Svaki anonimus tu ima mogućnost iskazati svoje najdublje frustracije te tako, makar na trenutak, uživati u slavi.  

Tako je bilo i jučer, kada je neko na Facebooku objavio fotografiju na kojoj se vidi sarajevski muzičar Mladen Vojičić Tifa, ili osoba koja liči na njega, kako zagrljen s nepoznatim muškarcem u zrak diže tri prsta. 

Fotografiju su prenijeli i pojedini portali, a ubrzo su se na Facebooku počeli pojavljivati komentari puni mržnje prema pjevaču. Uskoro je sve preraslo u poziv na linč, ne samo prema Tifi već i svim drugim pripadnicima njegove nacije. Istini za volju, mnogi su stali u odbranu Tife i razuma, ukazujući da se radi o fotomontaži. 

O Tifi znamo mnogo - pjevač Bijelog dugmeta, dijete Sarajeva, zaslužan za dvije među najljepšim patriotskim pjesmama nastalim za vrijeme rata (Ponesi zastavu, Dragane Vikiću i Grbavica), ponosan u svojoj dobroti.

Nakon jučerašnjeg slučaja, Tifa je odgovorio na pozive portala Radiosarajevo.ba i dao kratku izjavu:

"Ne može me niko posvađati sa Sarajevom", glasi njegova kratka poruka hejterima.

Odlomak iz teksta "Je l’ to, ko je to?"

Tifa i da je uradio, to što slika sugerira da je uradio, sigurno nije uradio sa bilo kakvom zlom namjerom. Sumnjati u Tifin patriotizam nakon Grbavice, nakon Ponesi zastavu i nakon što je ostao vjeran ovoj zemlji i ovom gradu i nakon što je ostao bez zuba zbog činjenice da je Mladen, bilo bi, u najmanju ruku, nepristojno. A znajući Tifu, znam i da je čovjek koji na ljubav odgovara nekoliko puta uvećanom ljubavlju. Sasvim lako mogu zamisliti situaciju u kojoj učini naprosto nešto za šta vjeruje da bi moglo obradovati osobu koja mu je pokazala naklonost. Bez obzira na to što to nije njegovo uvjerenje. I ne bi me šokiralo, ni kad bi čuo, na primjer da se zbog neke raje osunetio.

I zato, dragi moji, vjeru u ljude vraća mi to što ogromna većina vas nije ni jedne jedine sekunde posumnjala u Tifinu dobru namjeru. I što ste shvatili da prsti mogu da služe i u neke druge svrhe, a ne samo da bismo provocirali druge. Možete nešto korisno napraviti uz pomoć njih. Možete napisati nešto koristeći ih. Možete kopati nos. Možete ih koristiti i u nekim drugim situacijama malo intimnije prirode. Samo ih ne koristite da nas dijelite.

A za one koji još nisu shvatili neću podići ni tri ni dva prsta. Podići ću jedan. Srednji, dabome.(Amir Misirlić)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije