The New York Times o radio ZID: „Pjevanje pod opsadom“

Radiosarajevo.ba
The New York Times o radio ZID: „Pjevanje pod opsadom“
FOTO: Screenshot / Tekst pod nazivom „Pjevanje pod opsadom“ objavljen je 10. avgusta 1995. godine

Ugledni američki list The New York Times, još davne 1995. godine objavio je u dnevnoj novini tekst o značaju sarajevskog radija ZID u ratom razorenoj Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući digitalnoj arhivi, taj tekst je dostupan i danas.

Tekst pod nazivom „Pjevanje pod opsadom“ objavljen je 10. avgusta 1995. godine.

Granatiranje, na ulicama su snajperi, haos, a cijelo vrijeme svira radio, počeo je autor svoj tekst¸objašnjavajući da je u telefonskom razgovoru sa Srđanom Vuletićem razgovarao o jednoj radio stanici koja još uvijek radi u BiH, radiju ZID.

„Jedna od nekoliko privatnih stanica u Sarajevu, radio Zid brine o omladini, šaljući u javnost nepristrasnu mješavinu alternativnih rock i obrazovnih programa u ratom razorenoj bosanskoj prijestolnici. Radio Zid, kojeg je osnovao advokat Zdravko Grebo, podržan je od strane domaćih i međunarodnih dobrotvornih organizacija u kojima rade dobrovoljci u kasnim tinejdžerskim i ranim dvadesetim godinama. Većina uposlenika na ovoj radio stanici mora preći opasno izloženi park (u kojem su sva stabla posječena za ogrjevno drvo) ili nogometno igralište (koje je pretvoreno u groblje) na putu do stanice“, navodi se u tekstu.

Dodaje se da je Vuletić naglasio kako su ljudi koji rade na ovom radiju pravi heroji, jer većina njih rizikuje svoje živote samo da bi stigli.

„Prošle sedmice, u glavu je pogođen jedan od disk džokeja, Karim Zaimović, koji je radio na emisijama šaljivog sadržaja. U bolnici je u komi. Disk džokej koji je radio na sportskim sadržajima ubijen je granatom, drugi je ranjen dok je vozio bicikl, a treći je ranjen u nogu.

Više možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije