Lijepo je bilo u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Lijepo je bilo u Sarajevu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Ponos nakon uspješne organizacije EYOF-a (European Youth Olympic Festival), najvećeg sportskog olimpijskog festivala za mlade sportaše između 14 i 18 godina i strah zbog terora serijskog ubice Edina Gačića, obilježili su sedmicu za nama.

Piše: Faruk Vele

Gačić je, srećom, otkriven u utorak, 12. februara, te je likvidiran nakon što je počeo pucati na policiju, dok je EYOF sinoć zatvorio svoja vrata.

Slučaj Gačić otvara brojna pitanja koja neće biti zatvorena njegovom likvidacijom, dok EYOF uistinu potvrđuje uvjerenje da, kada to stvarno želimo, ovo može biti mnogo sretnija zemlja.

Ovo su ljudi i događaji koje je izdvojio portal Radiosarajevo.ba.

Zločin u Suhodolu
(Subota, 11. februar)

U osvit početka manifestacije EYOF koja je vratila olimpijsku atmosferu u Sarajevo, kod objekta FUP-a u Tarčinu dogodio se novi zločin. Ubijen je pripadnik Federalne uprave policije (FUP) Mahir Begić. Osumnjičeni za ovaj zločin je Edin Gačić za kojim je policija već danima tragala zbog ubistva Suada Sultanića u Konjicu. 

Visoki zvaničnici Kantona Sarajevo proveli su noć na terenu.

Ministar Katica o ubistvu pripadnika FUP-a kod Tarčina

Zajedno s njima bio je i Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova, koji nam je potvrdio da indicije govore da je Gačić odgovoran za ubistvo. 

Sindikat policije Kantona Sarajevo izrazio je najdublje saučešće porodici, prijateljima i kolegama ubijenog policajca Federalne uprave policije, te pozvao sve policajce na oprez i da prevashodno vode računa o ličnoj sigurnosti, saopćeno je iz Sindikata policije KS.

U Sarajevu je održana sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na kojoj se raspravljalo o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i implementaciju izbornih rezultata. Nakon višesatnog zasjedanja, Glavni odbor je donio odluku da SDP BiH ne ulazi u vlast na državnom i entitetskom nivou.

Sjednica je trajala čak 12 sati, a u završnici se dogodio incident kada je na sjednicu upao konceptualni umjetnik i zastupnik Skupštine KS Damir Nikšić, koji nije član GO SDP-a.

Damir Nikšić sinoć u centrali SDP BiH - undefined

PrtScr: Damir Nikšić sinoć u centrali SDP BiH

Nikšić je iznio i druge optužbe na račun partijskih drugova, a bivšeg lidera Zlatka Lagumdžiju  optužio je da je SDA-ov čovjek.

U Sarajevu je održana sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) na kojoj je usvojeno 19 zaključaka. Jedna od centralnih tema bila je uspostava vlast. SDA je uputila poziv svim probosanskim strankama da pristupe formiranju vlasti.

Protesti "Žutih prsluka" u Parizu pretvorili su se u nasilje, a jedan od učesnika protesta je teško povrijeđen.

U subotu su se privodile kraju posljednje pripreme za održavanje Evropskog olimpijskog festivala mladih 2019. godine (EYOF) u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Vaterpolo utakmicu Mornara i Crvene zvezde u Splitu zasjenilo je divljanje navijača koji su napali igrače beogradskog tima. Oko 13.30 sati četvorica vaterpolista beogradske Crvene zvezde u trenerkama s klupskim obilježjima krenuli su prošetati splitskom rivom. Tamo su ih presrela petorica mladića kojima su zasmetala obilježja rivala pa su ih napali. Jedan mladić spasio se skokom u more.

Narednica Američke vojske odlikovala je nekoliko pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za izuzetne zasluge na osiguranju kompleksa NATO-a u Afganistanu.  

Spektakl u Sarajevu
(Nedjelja, 10. februar)

 Spektakularnim vatrometom na stadionu Asim Ferhatović Hase otvoren je EYOF (European Youth Olympic Festival), najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina.

Reporteri Radiosarajevo.ba pratili su ovaj vrhunski sportski događaj.

Larisa Cerić zapalila je olimpijski plamen 35 godina nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Larisa Cerić zapalila plamen na Koševu - undefined

Foto: Dženan Kriještorac: Larisa Cerić zapalila plamen na Koševu

Takmičari, njih skoro 1000 dolaze iz 46 zemalja, a ljubitelji sporta mogli su gledati takmičenja u alpskom skijanju, biatlonu, nordijskom trčanju, snowboardu, hokeju na ledu, brzom klizanju, umjetničkom klizanju i karlingu. 

Lijepe slike otišle su u svijet sa najvećeg bh. stadiona. Aplauz su dobile sve države bivše Jugoslavije. 

Pisali smo i o tome kako su dočekani članovi Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je dočekan zvižducima, ali je svojim govorom malo "smekšao" publiku na Koševu koja mu je, na kraju, uputila aplauz.   

Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu protiv Edina Gačića, kojeg sumnjiče za ubistvo policajca Federalne uprave policije (FUP) Mahira Begića i Suada Sultanića iz Konjica. Započela je široka potraga za serijskim ubicom.

Donijeli smo dossier o tome ko je Edin Gačić.  

U razgovoru za Radiosarajevo.ba predsjednik SDP-a Nermin Nikšić poručio je da njegova stranka neće biti ikebana i topovsko meso u rastakanju BiH. Istovremeno se Damir Nikšić, na svoj način, izvinio stranačkim kolegama.

Teške riječi partijskim drugovima uputio je i Enver Bijedić, šef Kantonalnog odbora SDP Tuzlanskog kantona.

Oglasio je i bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija. 

Dešavanja u SDP-u komentirao je naš Zija Dizdarević.

Društvo novinara BiH najoštrije je osudilo istup Damira Nikšića, zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, koji je, napuštajući sjednicu Glavnog odbora SDP-a, novinare koji su pratili ovaj događaj nazvao "lešinarima".

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović sastao se u Mostaru s predsjednikom SNSD-a i predsjednikom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Najavljeni su razgovori u vezi s formiranjem vlasti.

Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta, u nedjelju je tokom obilježavanja Dana sjećanja u mjestu Basovizza, u blizini Trsta, izazvao je burne reakcije završetkom svog govora:

“Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine”.

Temeljni problem ove izjave leži upravo u sintagmi: “la Dalmazia Italiana”. Naime, dio Istre je i dalje u Italiji, ali niti jedan dio Dalmacije nije u toj zemlji.

Za Radiosarajevo.ba je govorio proslavljeni bh. književnik Dževad Karahasan koji je primio još jednu vrijednu nagradu u Njemačkoj.

Zastrašujuća istina o Gačiću
(Ponedjeljak,11. februar)

Atmosfera straha nastavila se širiti Sarajevom i BiH nakon što i poslije višednevne potrage nije uhapšen višestruki ubica Edin Gačić. Stilaze su informacije o pojavljivanju Gačića diljem BiH. Od Gornjeg Vakufa do mjesta Šije kod Tešnja.

Jedan broj roditelja sa područja opštine Hadžići nije poslao djecu u školu iz straha za njihovu bezbjednost. Policija je pojačala sigurnosne mjere.

Sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo (KS) nakon ubistva pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića i aktivnosti koje se poduzimaju na terenu, uključujući osiguranje manifestacije EYOF, razmatrani su na vanrednoj sjednici Komisije za sigurnost Skupštine KS. Sarajevo je, kako je potvrđeno, čuvalo 1.200 policajaca, a najavljeno je i angažiranje vojske, ukoliko se pokaže potreba.

Ponuđena je i nagrada za informaciju o ubici.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara govorio je za Radiosarajevo.ba o aktivnostima koje policijske snage poduzimaju na terenu. 

Edham Veladžić, direktor KPZ Bihać iznova je upozorio da je Edin Gačić iznimno opasan.

Donijeli smo i zastrašujuće detalje o tome kako je Gačić ubio majku 25. avgusta 2002. godine u Sarajevu, ali i video-priču Gačićevog nekadašnjeg advokata Rusmira Karkina.

Javnost se pitala kako je nekada dijete za uzor postalo monstrum.

U ovom zločinu i svim Gačićevim zločinima veliki udio ima država, zato što nisu uspostavljeni efikasni mehanizmi, kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić uspostavljajući najbliže tačnu ocjenu ovog slučaja. 

Dan kada je BiH odahnula
(Utorak, 12. februar)

Nakon osmodnevne potrage serijski ubica Edin Gačić pronađen je i likvidiran u mjestu Košćan kod Hadžića.

"Gačić je ubijen u međusobnoj razmjeni vatre, jedan policajac je lakše ranjen", rekla je za Radiosarajevo.ba Suvada Kuldija, portparolka MUP-a Kantona Sarajevo.

Tako je završila višednevna drama koja je unijela zebnju i strah u brojne bh. domove. 

Ekipa Radiosarajevo.ba bila je na licu mjesta odakle smo donijeli prve zapise i fotografije.

Održana je press konferencija, a na njoj su se obratili premijer Edin Forto, ministar Admir Katica i komesar Mevludin Halilović. 

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije dr. Nedžad Korajić govorio je o Gačićevom slučaju.

Naši novinari razgovarali su sa mještanima Toplica u blizini mjesta gdje je Gačić likvidiran.

"Policijska operacija trajala je oko četiri sata, a onda su se začuli pucnji i ubrzo je došla informacija da je Gačić likvidiran", rekao je mještanin sela Toplice.

Potraga za Edinom Gačićem - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Potraga za Edinom Gačićem

Donijeli smo vam i rekonstrukciju osmodnevnog lova na Gačića.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara posjetio je specijalce koji su učestvovali u potjeri za serijskim ubicom Edinom Gačićem.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine obavijestila je bosanskohercegovačku javnost i medije da je u Sarajevu preminuo akademik Ljubomir BerberovićLjubomir Berberović, profesor emeritus Sarajevskog univerziteta, rođen je 1933. godine u Sarajevu. Studirao je medicinu, biologiju i filozofiju na univerzitetima u Ljubljani i Sarajevu.

Legenda bh. nogometa Vahid Halilhodžić dao je intervju za Radiosarajevo.ba u kojem se prisjećao stradalog Emiliana Sale, ali i govorio o prilikama u našoj zemlji.

Thierry Henry, francuska nogometna legenda, stigao je na kraći odmor u Bosnu i Hercegovinu Pisali smo o tome.

Policijski komesar Kantona Sarajevo Mevludin Halilović kazao je da je negativna ocjena za njegov rad za 2018. godinu Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine Kantona Sarajevo, prije svega “sramotna”.

SDA i HDZ "na korak do koalicije"
(Srijeda, 13. februar)

Evropski parlament sa velikom većinom usvojio je u srijedu Rezoluciju izvjestitelja Cristiana Dan Prede o Bosni i Hercegovini.

Igor Šoltes, zastupnik Evropskog parlamenta i unuk Edvarda Kardelja govorio je zašto BiH mora biti, prije svega, građanska.

U prostorijama Stranke demokratske akcije (SDA) održan je sastanak predstavnika ove stranke i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BIH).

Nakon sastanka je poručeno da su dvije stranke napravile još jedan korak za ulazak u koaliciju na svim razinama.

Nakon niza prozivki u javnosti, Uprava policije MUP-a KS stala je u zaštitu komesara policije Mevludina Halilovića

Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo odgovorio je da je dužan da se obrati javnosti povodom neutemeljenih optužbi, insinuacija, poluinformacija i netačnih informacija iznesenim u brojnim medijskim gostovanjima policijskog komesara MUP-a KS.

Donijeli smo i priču o improviziranom skloništu Edina Gačića na mjestu gdje je ubijen.

Radiosarajevo.ba je objavio infografiku o krvavom pohodu tog serijskog ubice.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica govorio je ko će dobiti 50.000 KM namijenjenih za informaciju o ubici Gačiću.

U Kulturno-sportskom centru Skenderija u dvorani Mirza Delibašić u srijedu je došlo do nesreće u kojoj je stradala djevojčica nakon što je pala s tribina ove dvorane tokom takmičenja u umjetničkom klizanju. 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini objavila je vaktiju sa značajnim datumima u 2019. godini.

Zanimljivo pismo uputili su predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović iz Pomorskog društva BiH.

Bilo jednom u Sarajevu
(Četvrtak, 14. februar 2019.)

Centralna izborna komisija BiH (CIK) donijela je Odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Konstitutivna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH bit će zakazana za srijedu, 20. februar, a delegati će se izjašnjavati i o federalnom budžetu

Potpredsjednik Doma naroda Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić iznio je svoja očekivanja da će do iduće sedmice biti potvrđen budžet FBiH. 

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na spomen-obilježja i biste narodnih heroja, u četvrtak je obilježen Dan oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić imenovana je za sutkinju Suda BiH.

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića, reagirao je na ovo imenovanje.

I Alisa Mutap, djevojka koja je bila s Dženanom Memićem u trenutku njegovog ubistva, oglasila se u javnosti.

Nakon ubistva Edina Gačića, serijskog ubice koji je likvidiran u obračunu s policijom, postavilo se pitanje ko će sahraniti njegovo tijelo, jer rodbina ne želi.

Polemika je bilo i u policijskim redovima, a reagirao je i MUP HNK.

Davor Dragičević i Suzana Radanović predali su putem advokata zvanično zahtjev za ekshumaciju tijela njihovog ubijenog sina Davida. Poznato je i gdje će biti sahranjen.

Članovi porodice, kolege, prijatelji i predstavnici akademske zajednice su se na komemorativnoj sjednici u Akademiji nauka i umjetnosti (ANU) BiH u Sarajevu oprostili od akademika Ljubomira Berberovića, istaknutog naučnika, biologa i genetičara, profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i redovnog člana ANU BiH koji je preminuo u 86. godini. 

Pisali smo i o novom pravilniku o vozačkim dozvolama, te šta on donosi. 

Na trilateralnom samitu o Siriji koji je održan u Sočiju, lideri Rusije, Turske i Irana razgovarali su o pogoršanoj sigurnosnoj situaciji u Idlibu, procesu povlačenja američkih snaga iz Sirije i formiranju komiteta za pisanje nacrta novog ustava.

Incident u Parlamentu Albanije. Lider najjače opozicione Demokratske partije i potpredsjednik parlamenta Albanije Edi Paloka na današnjoj sjednici je bacio tintu na albanskog premijera Edija Ramu.

Podsjetili smo kako je 1984. godine na ledu u Zetri ispisana historija umjetničkog klizanja, koju su u taktu slavnog Ravelovog Bolera, otplesali slavni Britanci Jayne Torvill i Christopher Dean.

Prisjetili smo se i legendarnog Jure Franka koji je izborio svoje mjesto u srcima brojnih Bosanaca.

Podsjetili smo na predivnu pjesmu Branka Ćopića, Ježevu kućicu, koja je, zajedno s brojnim drugim naslovima, izbačena iz obavezne lektire za osnovnoškolce u Hrvatskoj. Uz ježurku, izbačene su sljedeće knjige: Mali princ, Ježeva kućica, Dnevnik Anne Frank, Srebrne svirale, Smogovci, Grga Čvarak, Alisa u Zemlji čudesa, Breza, Poštarska bajka, Petar Pan, Pinokio, Pipi Duga Čarapa, Strah u Ulici lipa, Junaci Pavlove ulice, Heidi i brojne druge.

Istraživali smo da li je jeftinije kupiti stan ili graditi kuću, kao i priču o Bosancima u Jordanu, koji tamo žive već petu generaciju. 

Lijepo je bilo u Sarajevu

(Petak, 15. februar 2019.)

U Istočnom Sarajevo je ispred Gradske Uprave, u prisustvu velikog broja zvanica, zatvoren Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) 2019. Bila je ovo jedna od najljepših manifestacija u poratnom Sarajevu.

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić prisustvovali su svečanosti zatvaranja EYOF-a. Dodik je poručio da je „bilo vrijeme da pošaljemo ovakve slike u svijet“. I mi kažemo...

"Značaj jačanja međureligijskog dijaloga u lokalnim zajednicama BiH" tema je konferencije koju je u Sarajevu otvorio predsjednik Skupštine Međureligijskog vijeća (MRV) u BiH Husejin ef. Smajić.

Istovremeno, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković kazao je danas da će medijima biti dostupan još danas i da će se privremeno povući iz javnosti zbog lične sigurnosti. Najavio je i napuštanje Bosne i Hercegovine u narednim danima.

Pisali smo zašto su izviždane premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjednica bosanskohercegovačkoge eniteta RS Željka Cvijanović.

Ni u protekla dva dana još se niko nije javio da preuzme tijelo serijskog ubice Edina Gačića. Nazire se ko će ga sahraniti.

Istraživali smo i utvrdili da za potencijalne ubice među nama ne postoji institucija koja im može pomoći.

Objavljena je dugoročna vremenska prognoza koja je privukla pažnju javnosti.

Sud u Sarajevu vratio je na posao uglednog bh. doktora Kemala Dizdarevića.

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, dao je ekskluzivni intervju za Radiosarajevo.ba.

Porodica i prijatelji prisjetili su se treće godišnjice ubistva Dženana Memića, mladića koji je stradoa na Ilidži.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije