Tematski simpozij: Modeli ranog otkrivanja i tretiranja autizma kod djece

Radiosarajevo.ba
Tematski simpozij: Modeli ranog otkrivanja i tretiranja autizma kod djece
Foto: EDUS / "Unaprjeđenje statusa djece s poteškoćama u razvoju"

"Unaprjeđenje statusa djece s poteškoćama u razvoju" naziv je istraživačkog projekta koji ima za cilj da pronađe najbolje metode za rano otkrivanje poteškoća u razvoju djece, uspostavi adekvatan protokol dijagnosticiranja poremećaja autističnog spektra te analizira indikatore najefektnijih modela intervencije i tretiranja atipičnosti u razvoju djece.

Realizaciju ovog projekta omogućio je Program podrške marginaliziranim grupama (PPMG) Američke razvojne agencije (USAID), a istraživanje sprovodi Udruženje za unaprijeđenje obrazovanja i podršku djeci sa i bez poteškoća u razvoju "EDUS - Edukacija za sve".

"Na osnovu istraživanja bit će razvijen model koji će omogućiti rano prepoznavanje razvojnih poremećaja kod djece. Rana detekcija je vrlo važna jer omogućava da se, uz kvalitetan, naučno dokazan edukativni pristup djeci sa dijagnosticiranim poremećajem autističnog spektra ispuni puni razvojni potencijal što će im osigurati i veću uključenost u društvo, a u konačnici i kvaltetniji život", poručila je izvršna direktorica Udruženja EDUS, prof.dr Nirvana Pištoljević.

O ranoj detekciji i tretiranju autizma govorit će se i na jednom od najvećih naučnih skupova u regiji - 10. Dani BHAAAS (Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka), koji će se održati od 21. do 24. juna u hotelu Termag, Jahorina, a na kojem se očekuje prisustvo od preko hiljadu sudionika.

Jedan od dvadeset i sedam najavljenih simpozija na ovom skupu bit će Internacionalni transdisciplinarni simpozij iz oblasti ranog rasta, razvoja i ranog učenja, posvećen ranoj detekciji, dijagnostici i primijenjenim metodama u radu sa djecom sa akcentom na rano učenje. Jedan od ciljeva simpozija je podizanje svijesti o važnosti transdisciplinarnog pristupa za rani rast i razvoj djece, naročito u oblasti rane detekcije, dijagnostike i intervencije razvojnih poremećaja.

Predavanja i prezentacije o ovoj temi bit će održane na b/h/s i engleskom jeziku, a aktivnosti projekta "Unaprjeđenje statusa djece s poteškoćama u razvoju u BiH" će biti prezentovane kroz pet stručnih prezentacija:

Aida Hajdarpašić-Saračević (Sarajevo, BiH): Salivary miRNAs as Biomarkers of ASD

Nirvana Pištoljević (New York, NY/ BHAAAS): From Developmental Behavioral Scales and Detection to Diagnostic Protocol: Possible Model for Mid and Low-Income Countries

Eldin Džanko (Sarajevo, BiH): Pilot studija validacije protokola za dijagnosticiranje Poremećaja iz Autističnog Spektra

Eldin Džanko i Ljiljana Miljanović (Sarajevo, BiH): Analysis of Risk Factors for Early Childhood Development in BIH

Nirvana Pištoljević, Eldin Džanko (Sarajevo, BiH): Developmental Behavioral Scales Validation Study: BiH Developmental Norm

Internacionalni transdisciplinarni simpozij iz oblasti ranog rasta, razvoja i ranog učenja se održava u četvrtak, 21. juna, te u petak 22. juna, a namijenjen je psihijatrima, psiholozima, pedijatrima, pedagozima, odgajateljima, edukatorima, rehabilitatorima, učiteljima, vaspitačima, neuropedijatrima, fizikalnim terapeutima, logopedima, socijalnim radnicima, specijalnim pedagozima, kao i studentima svih ovih i srodnih oblasti.

Kompletan program desetih Dana BHAAAS možete pogledati ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije