Telegraph: 10 fascinantnih činjenica o Bosni i Hercegovini

Radiosarajevo.ba
Telegraph: 10 fascinantnih činjenica o Bosni i Hercegovini
Arhiv / Stari most u Mostaru
Ljepote Bosne i Hercegovine prepoznatljive su u cijelom svijetu.

Ugledni britanski list The Telegraph preporučio je svojim čitaocima našu državu kao jedno od turističkih destinacija koje trebaju posjetiti.

Opisuju je kao lijepu evropsku zemlju koja je okružena planinama i koja obiluje čistim rijekama, te je bogata historijom, te neizostavno je spominje kao dio krvavog raspada bivše Jugoslavije.

1. Moderna BiH je starija nego što mislite

Telegraph piše kako je BiH svoju nezavisnost proglasila 1992. godine nakon referenduma koji je održan 1. marta, a čiji su rezultati objavljeni dva dana kasnije. Također, u nastavku teksta opisuje kako priznavanje BiH u Ujedinjenim nacijama kao nezavisne države nije prošlo dobro jer su oni bili uzrok da se u BiH dogodi strašan rat u periodu od 1992. do 1995. godine. Ovaj ugledni mediji piše kako su genocid i kršenje ljudskih prava tokom rata ostavili velike ožiljke u BiH.  


2. Bosna je bila na kartama iz 14. stoljeća

Nekada je postojalo Bosansko kraljevstvo, od 1377. do 1463. godine Bosnu osvajaju Osmanlije, a potom Austro-ugarska, piše autor ovog članka, te navodi kako je kralj Tvrtko I nosio krunu od 1377. do 1391. godine.

"Proširio je teritoriju Bosne kao i njen utjecaj te ostavio trag osnovavši Herceg Novi", navodi autor.

3. Hercegovina je manja od Bosne

Autor navodi kako je Hercegovina dom Mostara, grada u kojem se nalazi Stari most koji je izgrađen za vrijeme vladavine Osmanlija u 16. stoljeću, te podsjeća kako je prošlo 427 godina do rušenja ovog mostarskog simbola 9. novembra 1993. On također navodi i kako je most rekonstruiran i ponovo otvoren 23. jula 2004. godine. Za Bosnu autor navodi kako je čini 80 posto teritorije i kako je njen glavni grad Sarajevo.

Stari most u Mostaru (Bosna i Hercegovina) - Telegraph: 10 fascinantnih činjenica o Bosni i Hercegovini

 

 

4. Ima izlaz na more

U ovom dijelu teksta autor navodi kako je većini ljudi koji žive izvan Balkana manje poznato da i BiH ima izlaz na more, te kako se tu ogleda hir politike i geografije, ali kako BiH ipak ima svoje odmaralište na moru. Jedini bh. grad na moru autor je opisao kao tipičnu balkansku enklavu sa narandžastim krovovima i finim plažama, te preporučuje hotele u Neumu.

Ljepote BiH: Neum - Telegraph: 10 fascinantnih činjenica o Bosni i Hercegovini

 

5. Dom je velike evropske rijeke

Autor ističe snagu i ljepotu Neretve čiji je veći dio u Bosni i Hercegovini, a koja protiče manjim dijelom i kroz Hrvatsku te se ulijeva u Jadransko more. Preporučuju posjetu Jablaničkom jezeru i rafting na Neretvi.

Konjic_most_Neretva_RSA6.jpg - Telegraph: 10 fascinantnih činjenica o Bosni i Hercegovini

 

6. Sarajevo je moderan grad

Iako uništeno u ratu, navodi Telegraph, Sarajevo se izgradilo i moderniziralo. Kao primjer arhitektonske genijalnosti i modernog objekta naveli su Avaz Twist Tower.

Sarajevo_panorama_Vijecnica_RSA.JPG - Telegraph: 10 fascinantnih činjenica o Bosni i Hercegovini

 

7. Sarajevo pamti svoje borbe

Autor podsjeća kako je Sarajevo bilo opkoljeno oko 1.425 dana, te kako je to najduža opsada jednog grada u modernoj historiji. Također, preporučili su i posjetu Tunelu spasa. 

FOTO: Tunelspasa.ba - Telegraph: 10 fascinantnih činjenica o Bosni i Hercegovini

 

8. U BiH možete piti hercegovačko vino

Većina vinograda smještena je u Hercegovini, a za ljubitelje vina autor preporučuje slikovito Trebinje okruženo vinogradima i vinarijama.

Sunčani februar u Trebinju; Foto: Naida Nakaš - Telegraph: 10 fascinantnih činjenica o Bosni i Hercegovini


9. Do BiH ne možete doći direktno

Telegraph navodi kako je problem za Britance koji bi željeli posjetiti ovu zemlju je taj što ne postoji direktan let za BiH, te moraju presjedati i koristiti usluge drugih aviokompanija. 

10. Putni agenti će rado pomoći da krenete na putovanje u BiH

Telegraph je naveo i putne agencije iz Velike Britanije koje  u svojim programima imaju plan putovanja u BiH, te navodi Regent Holiday koji nudi osmodnevnu odiseju u BiH i koja uključuje posjetu Sarajevu i Mostaru. Također, agencija Exodus nudi program bicikliranja Bosnom i Crnom Gorom, u okviru kojeg se devet dana provede u Mostaru i južno od njega, te agenciju Explore koja nudi putovanje kroz Balkan koje traje 12 dana, a uključuje posjete Sarajevu, Mostaru i Trebinju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije