Tekst u NYT o "iscjeliteljskim" sposobnostima Karadžića izazvao brojne kritike

Radiosarajevo.ba
Tekst u NYT o "iscjeliteljskim" sposobnostima Karadžića izazvao brojne kritike
Foto: Twitter/EPA-EFE / Jessica Stern, Radovan Karadžić

Američki uticajni dnevni list The New York Times je objavio članak pod naslovom Zašto sam dopustila osuđenom ratnom zločincu da me iscjeljuje energijom? čiji je  autor profesorica Jessica Stern. Članak u kojem Stern opisuje dvodnevni susret sa Radovanom Karadžićem su osudili brojni čitatelji.

Podsjetila je na njegovu prošlost kao psihijatra, ratnog zločinca i bjegunca.

Tvrdi da je prilikom susreta, on nekoliko puta insistirao da joj pokaže svoju sposobnost bioenergetskog liječenja.

Susret to jeste upoznavanje Karadžića je okarakterisala kao opasno naglasivši:

"Nakon što mi je sud dozvolio da uradim intervju s gospodinom Karadžićem, znala sam da ću se morati predati njegovoj predodžbi o sebi kao moćnom mistiku, velikom pjesniku i uglednom psihijatru."

Zatim je ispričala susret s njim u januaru 2015. godine.

"Zašto ste postali iscjeljitelj?... Da li je istina da Vas niko nije prepoznao dok ste bili prerušeni? Nasmijao se. 'Uvijek sam govorio da ljudi koji su me znali nemaju pojma gdje se nalazim, a oni koji znaju gdje sam, ne znaju ko sam bio.' Nasmijao se, ponosno, poput nestašnog djeteta. Na trenutak sam mogla vidjeti kako je vjerovatno izgledao kao dječak", prisjetila se Stern.

Ukazala je na to da joj je pričao o djetinjstvu. Tada je spomenuo ono što je nazvao "mistično liječenje" rekavši:

"Kazao mi je da mu je majka, kada je bila mlada i 'ne tako mudra', pričala o mističnom liječenju. 'Nasmijao sam se, misleći da to ne može biti stvarno. Ali, kasnije sam shvatio da postoje stvari koje ne razumijemo, ali su istinite.'"

Kako je napisala, Karadžić je istakao da su on i njegova supruga postali zainteresovani za bioenergiju kada su bili mladi psihijatri. Prenijela je njegov opis o tome kako je doživio bioenergiju.

"'To sam osjetio na sebi. Sastavio sam ruke i osjetio sam nešto poput magneta.' Stavio je jedan dlan iznad drugog da pokaže na šta misli. 'To sam pokušao pokazati svojoj supruzi. Stavio sam svoju ruku iznad njene, i onda sam shvatio da mogu pomjerati njenu ruku", navela je Stern.

Prema riječima autorice, nešto kasnije tokom razgovora, postajao sve uzbuđeniji, brže je govorio sa boljim izgovorom engleskog jezika.

Zatražila je od ratnog zločinca da joj pokaže bioenergiju kao što je to učinio za svoju suprugu da bi nastavila:

"Ako kaže da želi pokazati, to je značilo da me mora dotaknuti. Ne samo dotaknuti, već da moram biti izložena njegovoj 'energiji'. I dalje me gledao... Osjećala sam da mi želi pokazati svoju moć, možda i da me uplaši. Prisjetila sam se da je osuđen za genocid, ali da nikada nije osumnjičen da je on sam počinio neki zločin. Nisam pomislilila da će me udaviti... Nakon što sam razgovarala s njim deset sati, znala sam da vjeruje u božansko bez obzira kakvo je zlo učinio ili vidio."

Karadžić je pristao da joj pokaže sposobnost iscjeljenja.

"Otišao je iza stola i stao iza mene. Sjedila sam na zatvorskoj stolici... Nadala sam se da ne može osjetiti moju napetost u leđima. Tražio je da ispružim dlanove okrenute prema gore... Prišao mi je i dodirnuo sredinu mojih dlanova.. Imao je meke, čiste ljekarske ruke, ruke gospodina s urednim noktima. 'Izgovarajte molitvu iznova i iznova, bez zaustavljanja', poručio mi je. Opet je stao iza mene i stavio ruke iznad moje glave. Osjetila sam da ruke pomjera prema naprijed, a zatim da ih vraća prema sebi. Nisam mogla znati gdje tačno nalaze. U glavi sam osjetila neku vrstu električnog zagrijavanja. Malo mi se vrtilo u glavi", prisjetila se Stern.

Istakla je da mu je rekla da osjeti toplotu u glavi. Smatra da je želio da ga doživi kao osobu koja ima sposobnost iscjeljenja drugih osoba.

Spomenula je da joj je obećao da nikome neće reći šta se dešavalo prilikom ovog susreta.

Kritike čitatelja

Na ovaj članak Stern su reagovali mnogi čitatelji. Neki od njih su imali posebno negativne komentare na tekst.

"Nisam mogao ni pomisliti da će biti nešto gore od Handkea (op. a. kontroverzni dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke), ali predstavljanje genocidnog ubice kao čudnog djeda mraza i 'iscjeljitelja' je najveća glupost. A sada očekujemo jedan i o Hitleru... Neki od nas su još živi", jedan je od komentara.

Ko je Jessica Stern?

Jessica Stern je profesorica na Univerzitetu u Bostonu i autorica knjige koja treba uskoro da se objavi Moj ratni zločinac: Lični susreti sa arhitektom genocida.

Dio sadržaja knjige je objavljen u ovom članku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije