Taksivozilo za osobe s invaliditetom u KS-u četiri godine čeka dozvolu

H. A.
Taksivozilo za osobe s invaliditetom u KS-u četiri godine čeka dozvolu
Osobe s invaliditetom koje žive u Kantonu Sarajevo nemaju prilagođeno taksivozilo za njihove svakodnevne potrebe.

Iako Udruženje za zaštitu prava Taxi 8 posjeduje privatno vozilo namijenjeno za prijevoz invalidnih osoba, još uvijek nema dozvolu za obavljanje ove usluge.

"Da bi se omogućilo taksiprijevoznicima da registriraju vozila namijenjena za prijevoz invalidnih osoba, neophodno je izvršiti dopune Zakona o cestovnom prijevozu Federacije BiH, dopune Pravilnika o tehničko-eksploatacionim uvjetima za vozila kojima se obavljaju pojedine vrste prijevoza i dopune Pravilnika o licenci za obavljanje javnog prijevoza u cestovnom", kazao je za Radiosarajevo.ba, ministar za saobraćaj KS-a Mujo Fišo.

U cilju prevazilaženja uočenih nedostataka Ministarstvo je uputilo Federalnom ministarstvu za promet i komunikacije inicijativu za dopune gore pomenutih Zakonskih i podzakonskih akata.

"Osim toga pokrenute su aktivnosti i na izmjenama i dopunama Zakona o taksiprijevozu u Kantonu Sarajevo", dodali su iz Ministarstva za saobraćaj KS-a.

Dok aktivnosti traju, osobe s invaliditetom ostaju prepuštene same sebi, te najčešće nemaju mogućnost izlaska iz svojih domova.

Kako je za Radiosarajevo.ba kazao Zijad Omerović, predsjednik Udruženja Taxi 8, oni pokušavaju pomoći društvu u raznim potrebama.

"Osnovno naše zanimanje je taksiranje, a kroz to pomažemo i drugim osobama. Mi smo od KS-a, od Vlade FBiH i resornog ministarstva priznati kao takvo Udruženje. Nabavili smo i vozilo za osobe s invaliditetom, ali već četiri godine traje drama da nam izdaju dozvolu. Loše je što mnogi političari pozovu osobe s invaliditetom u svrhu i svog političkog promoviranja, uz obećanja da će sve riješiti, a to ostane samo na tome", mišljenja je Omerović.

Ističe da je nekoliko puta bio na sastanku u Ministarstvu za saobraćaj KS-a, gdje je dobio obećanja za rješenje dozvole.

"Ministar Mujo Fišo, kod kojeg sam više puta bio na sastanku, čvrsto je obećao, a do danas samo primamo obavještenje da se radi na tome. Ali kada dođe do toga da se izda odobrenje, ništa. Mi ako vozimo osobe s invaliditetom, mi smo odgovorni za njih ako bi se nešto desilo, mi bismo u zatvoru završili, jer nemamo odobrenje", poručuje Omerović.

Nermin Kožo, mladić iz Sarajeva, osoba s invaliditetom, u posljednjim godinama bio je spriječen da samostalno izlazi i napušta svoj dom, bez nečije pomoći. Općina Novi Grad Sarajevo, kako je i obećala, riješila je njegov problem - napravila je lift kao prilaz njegovoj kući.

Kožo kaže da zna da postoji taksivozilo koje nema dozvolu.

"Komfor je nula, ubace te u gepek kao robu neku. Smatram da je svakoj osobi s invaliditetom rješenje da ima svoje auto. Mada i tu ima problem kako ubaciti i izbaciti kolica iz gepeka, uvijek se neko mora moliti da to uradi, ali eto, i to je neko rješenje", mišljenja je Nermin Kožo.

Osobe s invaliditetom, pored svakodnevne diskriminacije u bh. društvu, te onemogućenog prilaska brojnim važnim institucijama, najčešće nemaju ni mogućnost da izađu iz svojih domova - jer još uvijek nemaju osiguran taksiprijevoz. 

Banja Luka ima prvo taksivozilo za invalide u BiH

Slična situacija je i u cijeloj FBiH, a u manjem bh. entitetu iznimka je Banja Luka, koja od prošle godine ima taksislužbu za osobe s invaliditetom, prvenstveno, za osobe u kolicima.

Taksivozilo za osobe s invaliditetom saobraća na teritoriji Banja Luke, a cijenu prijevoza većim dijelom subvencionira grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije