Svrzina kuća – starogradska ljepotica skrivena od pogleda

Sunita Hotić
Svrzina kuća – starogradska ljepotica skrivena od pogleda
Osim raskoši koju posjeduje, ovaj muzej stare bosanske arhitekture oslikava nekadašnju kulturu stanovanja u Sarajevu.

Muzej 'Svrzina kuća' nekada je bio stambeni kopleks koji je pripadao uglednoj sarajevskoj porodici Glođo. Kasnije porodičnim vezama prelazi u vlasništvo porodice Svrzo. 

Kuća i avlija su u cijelosti izgrađeni u tradicionalnom bosanskog stilu i odslikavaju kako su bogate muslimanske porodice živjele potkraj 18. i tokom 19. stoljeća u Sarajevu. 

Svrzina kuća je jedna od rijetkih primjeraka kuće podijeljene na dva dijela – muški (selamluk) javni i ženski (haremluk). Dok je selamluk bio namijenjen gostima, haremluk je bio namijenjen za porodično druženje i odmor.

Tipična za stare muslimanske kuće je djevojačka soba u kojoj su žene vezući pokušavale iskazati svoju kreativnost, a balkonski prostor ispred sobe je zaštićen od vanjskih pogleda mušepcima koji su skrivali intimu.

Najveća i najljepša soba je musafirhana koja je smještena u prizemlju i služila je za različite svečane, porodične i praznične trenutke. Na njenom je podu pirotski ćilim, na zidu satovi turske i austrijske proizvodnje i raskošno venecijansko ogledalo, a strop ukrašen izuzetnim primjerkom stambolskog lustera koji inače krasi ostale sobe.

Spavaća soba otkriva da se tada spavalo na podovima, a tu je i primjerak bešike za bebe, te zemljane peći na drva koja je zagrijavala prostor tokom hladnih sarajevskih zima. Zidovi su ukrašeni levhama sa citatima iz Kur'ana te rafama s dekorativnim posuđem.

Detalji poput ručno tkanih tepiha, ormari sa urezanim orijentalnim motivima, bakreno posuđe i raskošni  luseteri svjedoče o bogatstvu nekadašnjih vlasnika. 

Ova ljepotica ima veliki značaj i to ne samo kao svjedok jednog vremena, ali i kao prostor za kulturne događaje koji se odvijaju u njenoj avliji sa ružičnjakom.  

Ukoliko ste iz Sarajeva ili vas put nanese u ovaj grad, posjetite Svrzinu kuću i odahnite u njenoj ljepoti. Nalazi se u ulici Glođina  8 (blizu Logavine, općina Stari Grad) i svoja vrata posjetiteljima će otvoriti svakog radnog dana od 10 do 18, a subotom od 10 do 15 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije