Svjetski humanitarni dan: Izložba "Mir pripada svima"

AA
Svjetski humanitarni dan: Izložba "Mir pripada svima"
Muzej ratnog djetinjstva povodom 19. augusta, Svjetskog humanitarnog dana, u Sarajevu je organizirao jednodnevnu pop-up izložbu ”Mir pripada svima“ o iskustvu djece izbjeglica iz Sirije.

Tom prilikom izloženo je 17 predmeta i priča koje su prikupljene u izbjegličkim kampovima u Libanu u saradnji sa četiri partnerske organizacije ”Basmeh & Zeitooneh”, “SadalSuud Foundation”, ”From Syria with Love” i ”Sawa Foundation”.
Amina Krvavac, izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Sarajevo, izjavila je kako materijal iz Libana prikupljaju godinu.

Krvavac je izjavila kako je današnja izložba zapravo svojevrsna najava izložbe Muzeja ratnog djetinjstva planirane za kraj godine.

”Želimo poslati jednu antiratnu poruku. Želimo razgovarati što više kroz iskustva djece koja su danas trenutno u nekim zonama, situacijama u izbjegličkim kampovima zbog oružanih sukoba širom svijeta. U ovom slučaju smo odlučili da se fokusiramo na djecu iz Sirije“, dodala je Krvavac ističući kako su željeli kroz lične priče i predmete djece iz Sirije koja žive u izbjegličkim kampovima u Libanu, ispričati priču.

Navela je kako žele govoriti o tome koliko mir pripada svima i kako se on ne smije uzeti ”zdravo za gotovo”.

Materijali za ovu izložbu prikupljeni su u skladu sa metodologijom i politikom zaštite djece Muzeja ratnog djetinjstva.
Izložba je organizirana u saradnji sa Caritasom Italije, Youth for Peace i UNHCR-om. Osim izložbe organizirane su i radionice za djecu.

Postavka na Trgu djece Sarajeva bit će izložena do 19 sati, a Krvavac je pozvala sve građane i turiste da posjete izložbu.

Muzej ratnog djetinjstva otvoren je u Sarajevu u januaru 2017. godine. U njemu je predstavljena kolekcija ličnih predmeta, priča, audio i video svjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata koji opisuju iskustvo odrastanja u ratu.

Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu dobitnik je Muzejske nagrade Vijeća Evrope za 2018. godinu (The 2018 Council of Europe Museum Prize) koju dodjeljuje Komitet za kulturu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije