Svjetski dan prijevremeno rođene djece: "Mrvice" dokaz napretka medicine

Anadolija
Svjetski dan prijevremeno rođene djece: "Mrvice" dokaz napretka medicine
U Kliniku za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) za prvih deset mjeseci ove godine primljeno je 238 prijevremeno rođenih beba, što predstavlja povećanje broja prematurno rođene djece za oko 20 odsto.

Povodom Svjetskog dana prematurusa, danas su ljekari UKC RS sa predstavnicima udruženja "Mrvice" održali konferenciju za novinare kako bi skrenuli pažnju javnosti o važnosti brige za prijevremeno rođene bebe.

 Ovo udruženje osnovano je prije godinu dana sa ciljem podrške roditeljima prijevremeno rođene djece i poboljšanja uslova u kojima borave majke i prijevremeno rođena djeca.

Zvezdana Rajkovača, pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove, izjavila je da sada i ljekari prijevremeno rođenu djecu zovu mrvice, a da su ta djeca primjer koji pokazuje kao napreduje medicinska struka i kvalitet zdravstvene zaštite. Prema njenim riječima, izuzetno je povećan procentat preživljavanja djece koja se rode sa 600 ili više grama i iako izgledaju savršeno, mogu stati na dlan i nisu sposobni da samostalno žive nego im je potrebna pomoć i briga ljekara i medicinskih sestara 24 sata.

Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječije bolesti, istakao je da mu je veliko zadovoljstvo vidjeti djecu koja su bila toliko mala da su danas odrasla djeca koja su dostigla sve što je trebalo da dostignu.

"Zahvalio bih se udruženju 'Mrvice' jer nisu zaboravili ono kroz šta smo zajedno prošli, ostali su humani ljudi koji kada su prošle njihove muke dolaze na kliniku pomažu da pomažu drugim majkama", rekao je Mirošljević.

Stojislav Konjević, pedijatar - intenzivista iz Klinike za dječije bolesti, naglasio je da je i u svijetu primjetan porast broja prijevremenih porođaja.

"Trudićemo se pomjeramo granice, kao i u prethodnih 10 do15 godina, obzirom da se približavamo evropskim trendovima kada je u pitanju stopa preživljavanja prijevremeno rođene djece", rekao je on.

Objasnio je da su prije desetak godina preživljavala djeca rođena u 32. nedjelji trudnoće i da je to zavisilo od bioloških faktora, a da danas zahvaljujući savremenoj medicinskoj opremi i znanju ljekara stopa preživljavanja beba rođenih od 28. nedjelje trudnoće iznosi više od 90 posto.

Danka Mirjanić, predsjednica udruženja "Mrvice", rekla je da su u proteklih godinu dana majkama prijevremeno rođene djece obezbijedili psihološku pomoć, te uz pomoć donatora uredili prostor za izdajanje. Trenutno prikupljaju novac za kupovinu skupocjenog aparata za praćenje moždanih funkcija za Kliniku i nadaju se da će ga u sljedećih godinu uspjeti kupiti.

Jelena Glišić, majka dječaka Viktora koji je rođen u martu 2013. godine u 26. nedjelji trudnoće, kaže da majkama mnogo znači podrška.

"Viktor je danas zdrav, veseo i raspoložen dječak. 77 dana trajala je borba u inkubatoru i bilo je dosta neizvjesno", kazala je Jelena Glišić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije