Svjetski dan borbe protiv tuberkoloze: Dnevno od ove bolesti umre 4.500 ljudi

AA
Svjetski dan borbe protiv tuberkoloze: Dnevno od ove bolesti umre 4.500 ljudi
Foto: Ilustracija / Zabrinjavajući podaci

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se 24. marta, a podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju kako od posljedica zaraze tuberkulozom dnevno umre oko 4.500 ljudi.

Podaci WHO-a pokazuju kako je 2017. evidentirano oko deset miliona ljudi oboljenih od tuberkuloze, a 1,6 miliona osoba preminulo je zbog posljedica zaraze.

Uprkos naporima mnogih organizacija na podizanju svijesti javnosti i mjerama koje se poduzimaju, od posljedica zaraze tuberkulozom umire veliki broj ljudi, među kojima su i djeca.

Također, 2017. od posljedica zaraze preminulo je 230.000 djece.

WHO ukazuje i na činjenicu da je, zahvaljujući efikasnim medicinskim metodama, ozdravljenje moguće. Naime, podaci WHO-a pokazuju kako su od 2000. do 2017. spašeni životi 54 miliona oboljelih od tuberkuloze.

Iako se svake godine broj oboljelih smanjuje za dva posto, WHO ističe kako je, da bi se postigli ciljevi strategije ”Uništi tuberkulozu 2020.”, potrebno smanjenje povećati na četiri odnosno pet posto.

Jugoistočna Azija, s 44 posto oboljelih od tuberkuloze u svijetu, područje je na kojem je ova bolest najraširenija. Slijedi afrički kontinent s 25 posto i područje Zapadnog Pacifika s 18 posto.

Oko 7,7 oboljelih od tuberkuloze u svijetu, živi u Istočnom Sredozemlju, oko 2,8 posto na američkom kontinentu, a 2,7 posto u Evropi.

Dvije od tri oboljele osobe od tuberkuloze žive u Indiji, Kini, Indoneziji, Filipinima, Pakistanu, Bangladešu i Južnoafričkoj Republici.

Među evropskim zemljama u kojima je tuberkuloza najzastupljenija su Rumunija i Bugarska.

Ove godine Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze organiziran je na temu ”Vrijeme je”.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije