Svjetski dan borbe protiv limfoma: Peti uzrok smrti od maligniteta

Radiosarajevo.ba
Svjetski dan borbe protiv limfoma: Peti uzrok smrti od maligniteta
Karcinomi krvi (hematološki maligniteti) su, po učestalosti, peti uzrok smrti od maligniteta na svijetu.

Postoje tri osnovne vrste hematoloških maligniteta: limfomi, leukemije i mijelomi.   

Limfomi su najčešći oblik hematoloških maligniteta koji zahvataju bijela krvna zrnca. Svake godine se u svijetu dijagnosticira oko 460 000 novooboljelih. Uprkos ovoj činjenici, svjesnost opšte javnosti o ovoj bolesti je na niskom nivou. 

Samo trećina ispitanika u istraživanju sprovedenom u Evropi je bila u stanju pravilno identificirati limfom kao maligno oboljenje. 

limfomi_1.jpg - undefined

 

Neispričana istorija limfoma

Limfomi imaju kompleksnu istoriju i predstavljaju jedan od prvih oblika karcinoma za koju su otkrivene adekvatne tretmanske opcije. Prvi opisani limfom je bio Hodgkinov limfom, nakon čega su identificirani i drugi limfomi poznati pod nazivom Non-Hodgkin limfomi. Non-Hodgkin limfom (NHL) je najčešći oblik limfoma; trenutne klasifikacije razlikuju više od šezdeset vrsta NHL-a. 

Kod 4 od 5 pacijenata oboljelih od hematoloških maligniteta se dijagnosticira Non-Hodgkin limfom odnosno svakih 90 sekundi neko u svijetu oboli od istog. NHL je oboljenje koje se može pojaviti u bilo kojem razdoblju života kod oba spola, ali se najčešće dijagnosticira u periodu od 65.-74. godine. Non-Hodgkin limfomi mogu biti sporo i brzo napredujući (indolentni i agresivni). 

Najčešći tip brzonapredujućeg (agresivnog) NHL je Difuzni velikostanični B limfom (DLBCL), koji se dijagnosticira kod jedne trećine populacije oboljele od NHL-a. 

Najčešći oblik sporonapredujućeg (indolentnog) NHL je folikularni limfom (FL) koji se dijagnosticira kod jedne četvrtine populacije oboljelih od NHL-a. 

Kod indolentnih limfoma simptomi se ne moraju javiti odmah na početku bolesti, te se ovi limfomi često dijagnosticiraju u poodmakloj fazi bolesti. Dok su agresivni Non-Hodgkin limfomi potencijalno izlječivi uz odgovarajuću terapiju, kod pacijenata oboljelih od indolentnih Non-Hodgkin limfoma se javljaju relapsi (ponovno vraćanje bolesti). Pacijenti sa indolentnim Non-Hodgkin limfomima mogu preživjeti 10 godina od dijagnoze ali izlječenje još nije moguće. 

limfomi_2.jpg - undefined

 

 

Koji faktori utječu na povećanje rizika obolijevanja od limfoma? 

To su: izlaganje određenim hemikalijama i zračenju, oslabljeni imunološki sistem kao i/ili izloženost virusima kao sto su HIV i Epstein bar virus i nizak nivo vitamina D (kod određenih tipova Non-Hodgkin limfoma).

Na koje simptome treba obratiti pažnju? Kod indolentnog (sporonapredujućeg) oblika NHL-a, simptomi se mogu razviti vrlo kasno, tako da se kod oko osam od deset slučajeva dijagnosticira uznapredovali stadijum bolesti, u kojem su najčešći simptomi temperatura, noćno znojenje, gubitak težine i umor. 

limfomi_3.jpg - undefined

 

Slavne osobe oboljele od limfoma 

Jackie Kennedy je preminula od NHL-a 1994. godine. Gene-u Wilder-u, koji je glumio Willy Wonku u filmu «Charlie and the Chocholate Factory» je dijagnosticiran NHL 1999. godine i u potpunoj je remisiji od 2005. godine. Takođe, Paul Allen, suosnivačMicrosofta, pobijedio je Hodgkinow limfom 1983. godine, a svoju borbu sa četvrtim stadijem NHL-a je nastavio 2009. godine- trenutno je u fazi remisije.

limfomi_4.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije