Švedska akademija: Nagrada Handkeu u skladu s voljom Nobela

Radiosarajevo.ba
Švedska akademija: Nagrada Handkeu u skladu s voljom Nobela
Foto: Twitter / Peter Handke

Švedska akademija nauka pocijenila je književno djelo Peter Handkea na drugačiji način nego što ste vi to uradili, i zaključila da je odluka da mu se dodijeli nagrada u skladu sa svrhom koja je izražena u želji Alfreda Nobela.

Ovo je dio odgovora koji je Švedska akademija uputila Zajednici izdavača BiH, na njihovo otvoreno pismo Nobelovom komitetu za književnost u kojem su zatražili da "opozovu nagradu onome koji dijelom svojega književnog opusa i javnim istupima negira zločin i opravdava zločince".

„Nobelova nagrada ide za dostignuće. Kada je Handke nagrađen, ambicija je bila da se slavi njegov izuzetan literarni rad, a ne osoba. Nobelova nagrada za fiziku ili hemiju ide za dostignuće, neovisno o osobi koja je dobija. Nobelova nagrada za književnost ide za otkriće i razvoj novog načina pisanja, neovisno o osobi“, stoji u odgovoru kojeg potpisuje Anders Olsson, predsjednik Nobelovog komiteta.

U odgovoru je navedeno da Švedska akademija vjeruje da u otvorenom društvu mora biti mjesta za različita mišljenja o autorima, i mora biti mjesta za različite razumne interpretacije njihovog rada. Istaknuto je i da vjeruju da je za funkcioniranje demokratije i dijaloga od ključne važnosti pouzdati se u zakonite nalaze sudova kao što je Haški tribunal.

„Za nas su nalazi Haškog tibunala ključni za razumijevanje evropske tragične historije, iz koje svi možemo učiti“, stoji u odgovoru, u kojem su pozvali Zajednicu izdavača da razmotre Handkeovu izjavu data 26. oktobra za „Sudeutsche Zeitung“.

Podsjetimo da su iz Zajednice izdavača BiH u otvorenom pismu istakli da Handke negira genocid u Srebrenici i s neskrivenim prezirom i mržnjom govori o žrtvama genocida – majkama Srebrenice, te da je javno stao u zaštitu osuđenih ratnih zločinaca, negirajući, opravdavajući ili relativizirajući njihova monstruozna djela.

„U intervjuu za beogradski list "Novosti" Peter Handke je kazao: “Sve što kažem – to je moj književni jezik. Ono što pišem i ono što govorim ne može da se razdvoji.” I mi vjerujemo da se politička i etička razmatranja ne mogu odvojiti od čiste literature. Ali, sve i da jeste moguće odvojiti pisca od ličnosti, takvim se piscima ne daje Nobelova nagrada za književnost, jer je to u suprotnosti s humanizmom i “idealističkim pravcem” književnosti koji ta nagrada propisuje, inspirirana posljednjom voljom njezina osnivača Alfreda Nobela", dio je otvorenog pisma Zajednice izdavača BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije