Svečanost u povodu dodjele novinarske nagrade "Srđan Aleksić"

Fena
Svečanost u povodu dodjele novinarske nagrade "Srđan Aleksić"
U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine večeras su dodijeljene novinarske nagrade "Srđan Aleksić".

Ovogodišnji dobitnici novinarske nagrade "Srđan Aleksić" su Milan Račić s portala Tačno.net iz Mostara, kome je pripala prva nagrada za profesionalno izvještavanje. Druga nagrada je dodijeljena novinaru Mirzi Sadikoviću s Televizije Unsko-sanskog kantona, a treća novinarki Ani Kotur za tekstove na portalu Buka.ba, dok je Specijalna plaketa "Srđan Aleksić" pripala novinaru Al Jazeere Balkans, Sanelu Kajanu.

Ova prestižna nagrada dodijeljena je na svečanosti upriličenoj večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, čije su sudionike pozdravili direktorica Ureda za demokratizaciju pri Misiji USAID-a u BiH Shanley Pinchotti, savjetnik načelnika sarajevske općine Centar Mustafa Resić i Majda Behram Stojanov, direktorica USAID-ovog projekta 'Povjerenje, razumijevanje, odgovornost (PRO) za budućnost'

Kako je istaknuto, radi se o nagradi koja nosi ime Srđana Aleksića, ustanovljenoj u znak sjećanja na ovog trebinjskog heroja koji je u jeku ratnih dešavanja 1993. godine izgubio život braneći svog sugrađanina Alena Glavovića, a čija žrtva i djelo ostaju trajna inspiracija te obavezuju na njegovanje i promoviranje vrijednosti mira, zajedništva, solidarnosti, uvažavanja različitosti, građanske odgovornosti i istinske hrabrosti.

Istovremeno, rečeno je, kako je smisao i suština nagrade, čije je uručenje upriličeno na Međunarodni dan mira, u razvijanju društveno odgovornih medija, angažiranih na otvaranju dijaloga i izgradnji povjerenja, te promoviranju ljudskih prava, empatije i senzibiliziranju javnost za humanost, altruizam i istinske civilizacijske vrijednosti.   

Dobitnici nagrade - novinari Račić, Sadiković, Kotur i Kajan izrazili su zadovoljstvo činjenicom da je njihov angažman na afirmiranju društveno odgovornog novinarstva prepoznat, a u kontekstu simbolike, veličine djela i poruke koju nagrada "Srđan Aleksić" nosi i predstavlja.

Poručili su da je neophodno ostati dosljedan profesionalizmu i novinarskoj etici, te ostati čovjekom u vremenu u kojem je sistem vrijednosti postao gotovo neprepoznatljiv, kao i da je nagrada koju su dobili novi poticaj, ali i obaveza da se istraje na tom putu.

Novinarska nagrada "Srđan Aleksić" dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama u bh. društvu, kao i za razvoj društveno odgovornog novinarstva, a u sklopu USAID-ovog projekta 'PRO-Budućnost'.

Ove godine je na konkurs za dodjelu nagrada pristiglo ukupno 19 prijedloga nevladinih organizacija, koje su nominirale novinare i emisije za koje su ocijenili da promoviraju i doprinose afirmaciji spomenutih vrijednosti.

Nagradu dodjeljuje Mreža za izgradnju mira uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji provodi Catholic Relief Services sa partnerima.

Novinarsku nagradu "Srđan Aleksić" ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banja Luka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara RS, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

Nagradu u posljednje četiri godine podržava projekat PRO-Budućnost, a radi se o USAID-ovom projektu koji provodi Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Do sada je nagradu "Srđan Aleksić" dobilo 25 novinara, novinarki i medija iz Bosne i Hercegovine. Ovu je nagradu 2012. dobio i Radiosarajevo.ba za svoj projekat Manjine.ba.

Svečanoj dodjeli nagrade u Sarajevu prisustvovali su predstavnici brojnih bh. udruženja, medija i međunarodnih organizacija, te članovi diplomatskog kora, gosti i zvanice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije