Svečano otvoren bivak na Visočici - sklonište za planinare i ukras krajolika

V.A.Z.
Svečano otvoren bivak na Visočici - sklonište za planinare i ukras krajolika
Foto: V.A.Z. / Bivak na Visočici

Nestvarni pejzaž planine Visočice, ogoljen vjetrovima i ukrašen oštrim stijenama, kao da pripada nekoj drugoj planeti. Odnedavno, ovdje se smjestio mali objekat koji se svojom savremenom arhitekturom savršeno uklopio u filmski krajolik. 

To je bivak, svojevrsni savremeni katun, kojeg su aktivisti Planinarskog društva Željezničar podigli  kako bi služio planinarima i namjernicima kao sklonište i mjesto za odmor. 

Bivak je sagrađen na visini od preko 1700 mjetara, u udolini ispod lokacije  zvane "Džamija". U izradnji je sudjelovala helikopterska jedinica EUFOR-a, podržalo Ministarstvo turizma i  okoliša F BiH, a u njegov konačni izgled ugrađen je veliki broj dobrovoljnih sati zaljubljenika u planinu.

Bivak na Visočici - undefined

Foto: V.A.Z.: Bivak na Visočici

Mnogi od njih su u nedjelju 13. oktobra pohodili  Visočicu, kako bi nakon uspona dugog oko sat i pol, prisustvovali svečanom otvaranju bivaka. Sunčan  jesenji dan i neobičan povod privukli su planinare iz cijele BiH i šire. 

Bivak je otvorio Dalvin Kadirić, predsjednik PD Željezničar koji je pozvao cjelokupnu planinarsku zajednicu da koristi ovaj objekat i ostavi ga mlađim generacijama kao simbol odgovornog odnosa prema planinama. 

"Ovaj bivak će živjeti onoliko dugo koliko se kvalitetno i dugo bude koristio. Zato vas pozivam da ovaj bivak smatrate svojim i da ga koristite što je više moguće, jer jedino na taj način ćemo ga sačuvati za buduće generacije", rekao je.  

Vrpcu su presjekli najmlađi planinari - undefined

Foto: V.A.Z.: Vrpcu su presjekli najmlađi planinari

Simbolično, crvenu vrpcu presjekli su najmlađu planinari. Na ceremoniji otvaranja evocirana je uspomena na Zorana Šimića, legendarnog planinarskog aktivistu čije ime nosi novootvoreni objekt. Govorio je i Ermin Lipovac, predsjednik planinarskog saveza F BiH, koji je najavio i skorašnje otvaranje bivaka na Prenju.  

Bivak koji je više od skloništa 

Mnogo razloga za ponos imao je Kenan Vatrenjak, jedan od arhitekata iz studija Filter  koji su projektirali objekat: 

"Već petnaestak godina postoji praksa u Alpama da se planinskim skloništima koja služe preživljavanju, dodaje jedna viša  vrijednost iskustva boravka u njima. Podrazumijeva se da je i to dio razvoja planinskog turizma. Tako smo i mi željeli uraditi bivak koji je više od skloništa.  Unutar ograničenja koja su se ticala transporta, budžeta itd, željeli smo da stvorimo objekat koji će pružiti poseban doživljaj, prvensveno kroz dva staklena otvora kroz  koja se pruža pogled, kroz kvalitet enterijera. Željeli smo, na neki način, da stvorimo razglednicu Visočice. Najveći izazov bio je transport, jer smo gradili u uslovima gdje nismo imali ni struju ni vodu, gdje je nemoguć transport građevinskog materijala kamionima. Bez helikopterske jedinice EUFORA, ovaj projekt bio bi nemoguć" ističe arhitekta Vatrenjak, koji je i sam strastveni planinar, te je svoje iskustvo ugradio u projekt.

Arhitekte iz Studija Filter - undefined

Foto: V.A.Z.: Arhitekte iz Studija Filter

Pojasnio je da se u interijeru objekta nalaze tri nivoa koji su multifunkcionalni, te da se u ekstremnim uvjetima tu može smjestiti od devet do dvanaest ljudi. 

Ideja iz ljepote krajolika

 "Ideja za podizanje bivaka na ovom mjestu došla je ljepotom ambijenta i krajolika", kaže Dalvin Kadirić, " a prilika da ostvarimo tu ideju došla je s grantom Federalnog ministarstva turizma i okoliša. Radovi su započeti u julu mjesecu, a nakon nekih problema, objekat je sada funkcionalan i nadamo se da će stajati tu još mnogo godina. Mi ćemo se o njemu brinuti kao o svojoj kući. 

Dalvin Kadirić - undefined

Foto: V.A.Z.: Dalvin Kadirić

Mi čvrsto želimo da mlade generacije koje dolaze zateknu dobre stvari koje im ostavaljamo iza sebe, da ne dožive ono što je doživjela moja i prethodne genracije, da se konačno počnemo baviti dobrim stvarima, a ne da razmišljamo da li otići iz zemlje.  Ovo je naš vid borbe u bitci koja se vodi između sila progresa i svih onih sila koje nas vuku ka dnu. Mi pozivamo sve one koji podržavaju napredak, koji vole prirodu, da dolaze, da čuvaju i da privuku druge", poručio je Dalvin Kadirić ispred Planinarskog društva Željezničar. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije