Svakog jula trče od Vukovara do Srebrenice, a sada je o njima snimljen film

Radiosarajevo.ba
Svakog jula trče od Vukovara do Srebrenice, a sada je o njima snimljen film
/ Iz filma "Maratonci"
"Trčimo i prenosimo poruku da se ovako nešto više nikada, nigdje ne desi i da se ne zaboravi ono što se desilo"

Priča o Vukovarskim maratoncima koji svake godine istrče 227 kilometara postala je simbol nadanja običnog čovjeka da ratnih strahota na ovim prostorima više neće biti. 

I proteklog jula su trkači okupljeni oko Elvira Rakipovića iz Osijeka trčali svoju rutu da bi se dan uoči dženaze ubijenim Srebreničanima priključili maršu mira. Najveća nagrada za maraton, kako su tada izjavili, jeste činjenica da su maratonci u svakom gradu i mjestu dočekani sa dobrodošlicom.

Ali priča o ovim trkačima sada je zabilježena i na filmu: dokumentarac Maratonci ušao je u zvaničnu selekciju ZagrebDoxa. 

"Film Maratonci govori o najdužoj utrci u Europi, dugoj 227 kilometara, koja se proteže od Vukovara do Srebrenice. Priča prati tri protagonista, ratna veterana različitih nacionalnosti, koji trče zajedno: Elvira Rakipovića, Roberta Kasumovića i Duška Štrbca. Sva trojica su se vrlo mladi, 1991. godine, prijavili kao ratni dragovoljci u HV, bili ranjeni, a nakon rata, zbog šikaniranja i odnosa vlasti prema veteranima, oboljeli su od PTSP-a. Sva trojica uspjela su prebroditi teške situacije i uspjeti u životu. Trčanje je pomoglo njima, a sad oni trče kako bi pomogli drugima. Utrku su posvetili svim nevinim stradalima tijekom rata od 1991. do 1995. godine i tako odali počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. Cijele godine traje fizička i psihička priprema za taj sportski podvig. Iako je utrka natjecateljskog karaktera, u njoj svi pobjeđuju", stoji u službenoj najavi ovog filma.
 
Pogledajte trailer: 
 

 

REŽIJA:
Biljana Čakić
SCENARIJ:
Srećko Karić, Biljana Čakić
KAMERA:
Dragica Posavec, Filip Tot
MONTAŽA:
Monika Drahotuski
PRODUCENTI:
Petar Milić, Darija Kulenović Gudan, Marina Andree Škop
PRODUKCIJA:
Hommage produkcija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije