Konferencija o pravima djece: Svako dijete treba porodicu

Anadolija
Konferencija o pravima djece: Svako dijete treba porodicu
o: Raditi da djeca ne budu nepotrebno razdvojena od porodica

U Sarajevu je zvanično pokrenuta javna kampanja "Svako dijete treba porodicu", koja za cilj ima unapređenje znanja članova parlamenata i relevantnih vladinih aktera na nivou države, entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH, civilnog društva, medija i međunarodne zajednice o stanju djece bez roditeljskog staranja i djece pod rizikom od gubitka roditeljskog staranja u BiH.

Kampanja je pokrenuta konferencijom koja je danas održana u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, u organizaciji Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH i Fonda za djecu Ujedinjenih nacija (UNICEF), a koja se tiče reformi sistema zaštite djece bez roditeljskog staranja pod motom "Svako dijete treba porodicu".

Konferencija je dio projekta "Transformacija institucija za zbrinjavanje djece i prevencija razdvajanja porodica“ koji finansira Evropska unija.

Cilj programa je osigurati da djeca bez roditeljskog staranja, djeca koja su pod rizikom od razdvajanja od porodice i djeca sa poteškoćama u razvoju uživaju jednaka prava i položaj kao i sva druga djeca u BiH. Također, cilj je napraviti institucionalna unapređenja vezana za socijalnu inkluziju djece bez roditeljskog staranja i djece sa poteškoćama u razvoju u BiH.

Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da je ovo rijetka prilika da može govoriti o jednoj od najmarginaliziranijih i socijalno isključenih grupa u ovoj zemlji.

Kako je kazao, danas je privilegovan što je u društvu ljudi koji su prošli kroz teške trenutke u djetinjstvu i zahvalio im se što su svoje iskustvo podijelili sa prisutnima na današnjoj konferenciji.

"Vaše iskustvo se računa i kao što ste rekli ljubav možete iskusiti samo kroz porodicu", pojasnio je Wigemark.

Nakon što je saslušao današnja iskustva istakao je nekoliko stvari među kojima je najupečatljivije to što velika većina djece koja su stambeno zbrinuta nisu siročad, oni ustvari negdje imaju roditelje. Veliki broj njih je, prema njegovim riječima, zbrinut u domovima jer njihovi roditelji nisu imali uslove da brinu o njima. Riječ je o socijalno ugroženim i isključenim porodicama koje nisu imale uslove da im obezbijede najosnovnije uslove za život.

"Sve ove stvari se mogu riješiti, ovi problemi se mogu riješiti. Zaštita i promocija prava djeteta jedan je od ciljeva EU, a isto tako i UN-a. U središtu naših vrijednosti je zaštita prava djeteta. EU je ovdje da pomogne BiH i vlastima u njihovim naporima da osiguraju jednak pristup pravima i uslugama svim građanima", istakao je Wigemark naglašavajući da djeca rijetko imaju priliku da učestvuju u donošenju odluka koje se tiču njihovih života.

Prioritet, kako je kazao, trebaju biti institucije koje rade na tome da se spriječi nepotrebno razdvajanje porodica. Wigemark je pozvao vlasti da pomognu porodicama sa djecom i službama za socijalnu zaštitu.

"Alternativni modeli pružanja podrške moraju biti ojačani i standardizovani. Potrebno je i sistematsko rješenje za jednak pristup zdravstvenim službama i pristup edukaciji djece sa poteškoćama. Sva ova rješenja možda djeluju skupo ali posljednje istraživanje do kojeg sam došao pokazuje na to da je institucionalno zbrinjavanje skuplje od hraniteljstva. Stvaranje institucija je skupo, mi kao EU želimo da stvorite snažnije institucije ali ne želimo da institucionalizirate vašu djecu", pojasnio je Wigemark.

Poručuje da u EU vjeruju da imati porodicu u BiH ne treba biti privilegija ili neki daleki san, to je pravo svakog djeteta.

Članica Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Maja Gasal-Vražalica izjavila je da je današnja konferencija bila jedna od emotivniijih koja je održana u najvišem zakonodavnom tijelu u BiH, a kako i ne bi kada su pričali o djeci Bosne i Hercegovine, odnosno o djeci bez roditeljskog staranja.

Danas su, kako je kazala, promovisali i zakon o hraniteljstvu te se zahvalila svim hraniteljima u BiH. Gasal-Vražalica je istakla da bi BiH kao zemlja koja je potpisala UN konvenciju o pravima djeteta trebala učiniti da sva djeca u BiH imaju jednaka prava.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan poručila je da svako dijete porodicu i da ovo ne predstavlja samo slogan. Ovo, prema njenim riječima, predstavlja poziv svima da se djeluje.

"Ključna poruka sa ovog mjesta je važnost prevencije. Trebamo svi zajedno raditi kako bi spriječili da djeca budu nepotrebno razdvojena od svojih porodica. Znamo šta se treba uraditi u smislu jačanja sistema zaštite djece, jačanja zdravstvenih, obrazovnih i usluga za socijalnu zaštitu kako bi se spriječilo da djeca i ranjive porodice, ne bi prolazili kroz teške trenutke", pojasnila je Narayan misleći pri tome da bi se trebalo spriječiti razdvajanje porodica.

Poručila je da "moraju nastaviti investirati u jačanje sistema brige za djecu".

UNICEF u Bosni i Hercegovini u saradnji sa nadležnim ministarstvima i relevantnim nevladinim organizacijama provodi projekat kojeg finansira Europska unija Podrška transformaciji institucija za zbrinjavanje djece i prevenciji razdvajanja porodica (od 2016. do 2018.) kako bi se ostvarilo pravo svakog djeteta da odrasta u porodičnom okruženju.

Fokus je usmjeren na jačanje modela i kapaciteta da bi se spriječilo razdvajanje porodice i da bi se obezbijedilo alternativno zbrinjavanje djece u porodičnom okruženju i okruženju zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije