Roditelji djece iz Zavoda u Pazariću dolaze u Vladu FBiH: Kad ćete ispuniti obećanje?

E. Halimić
Roditelji djece iz Zavoda u Pazariću dolaze u Vladu FBiH: Kad ćete ispuniti obećanje?
FOTO: Fena / Predstavnički dom FBiH

Predstavnički dom Partlamenta Federacije BiH usvojio je jednoglasno na tematskoj sjednici 4. decembra više zaključaka o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Jedan od zaključaka je da se u Upravni i Nadzorni odbor imenuje struka, te po jedan predstavnik roditelja.

Vlada FBiH: Poznato ime nove v. d. direktorice Zavoda Pazarić

Ipak, nakon održavanja tematske sjednice, Federalna vlada imenovala je novi Upravni odbor u čijem sastavu nije bilo predstavnika vijeća i udruženja roditelja.

Kako saznajemo, sutra će ipak biti održan sastanak predstavnika Vlade FBiH, resornih ministarstava i roditelja u vezi sa stanjem u Zavodu i provođenjem zaključaka donesenih na posebnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Predstavnički dom FBiH - undefined

FOTO: Fena: Predstavnički dom FBiH

Održavanje ovog sastanka bila je jedan od obaveza preciziranih na sjednici.

Predsjednik Vijeća roditelja JU Zavod Mjedenica Edo Čelebić potvrdio je ovu informaciju za naš portal.

Radi se o tome da ćemo na sastanku sa Vladom FBiH pokušati dogovoriti detalje, odnosno dinamiku i operacionalizaciju provođenja zaključaka Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Vidjet ćemo na sastanku i u vezi problematike imenovanja predstavnika roditelja u Upravni odbor Zavoda. Mi imamo svoju listu zahtjeva koje je potpisalo više vijeća roditelja i udruženja i mi od toga nećemo odustati“, kazao nam je Čelebić.

Edo Čelebić - undefined

Foto: Screenshot: Edo Čelebić

Dodao je da će roditelji tražiti da se svi zahtjevi izneseni na protestima u potpunosti provedu.

Zavod Pazarić: Otkrivamo šta piše u izvještaju za koji kažu da je “pozitivan” 
Salić: Ministar Drljača mora biti smijenjen, on direktno krije kriminal
Zvanično: Redžep Salić više nije direktor Zavoda Pazarić

„Mnogo više nas brinu personalna rješenja prilikom imenovanja ljudi i Upravni i Nadzorni odbor Zavoda, a o čemu je bilo riječi i u medijima. Imamo jedinstvo među roditeljima i zastupnicima u Parlamentu FBiH i tražit ćemo da se svi zaključci provedu u djelo. Ne posmatramo ovo parcijalno, već kao proces u kojem ćemo tražiti najbolja moguća rješenja. Kad je riječ o imenovanjima u Upravni i Nadzorni odbor Zavoda, podsjećam da smo mi tražili depolitizaciju ove institucije i usudio bi se da kažem da je dobro što je Vlada FBiH otišla u ovom smjeru“, pojasnio je Čelebić.

Prema njegovim riječima, sad je i javnosti jasno kako ovdje stoje stvari, te da su imenovanja Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda „još jedan od autogolova koje je Vlada FBiH sama sebi zadala“.

„To je nešto što ćemo im reći na sastanku. Mi kao roditelji tražimo da se izbjegne politizacija ove priče, odnosno da se nas roditelje ne uvlači u politička prepucavanja. Mi smo u ovome jedinstveni i kao takvi nastupamo i znat ćemo da odgovorimo na svaki pokušaj da nas se razjedini“, kazao je Čelebić za Radiosarajevo.ba.

Podsjećamo, Vlada FBiH je na sjednici održanoj 5. decembra za privremenu predsjednicu Upravnog odbora ovog zavoda na period do najviše tri mjeseca, imenovana Anela Čović, a za članove, na isti period, Elvis Bekan, Mario Nenadić, Sulejman Haljevac i Martin Grgić. Do okončanja konkursne procedure, a najduže na period od tri mjeseca, dužnost privremenog predsjednika Nadzornog odbora Zavoda vršit će Amer Kapo, a članova Erna Đelilović i Ankica Tvrtković.

Protiv Bandić, nove v.d. direktorice Zavoda Pazarić, pokrenut disciplinski postupak

Međutim kako je za Radiosarajevo.ba kazao Mario Nenadić, on je Vladi FBiH podnio ostavku na mjesto člana Upravnog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Mario_Nenadic_7_RSA.jpg - undefined

Foto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba: Mario_Nenadic_7_RSA.jpg

Kako nam je pojasnio odluku je donio čim je saznao da nije ispunjeno obećanje roditeljima djece štićenika Zavoda da će dobiti jedno mjesto u Upravnom odboru.

„Meni ovo ne znači puno, a roditeljima je itekako bitno“, kratko je kazao Nenadić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije