Sutra komemoracija Zilhadu Ključaninu

Radiosarajevo.ba
Sutra komemoracija Zilhadu Ključaninu
/ Zilhad Ključanin
Komemoracija bh. književniku Zilhadu Ključaninu bit će održana 9. juna, u 11 sati u sarajevskom Domu pisaca. U 14 sati bit će obavljena dženaza na groblju Nišan-Jarčedoli.

Zilhad Ključanin preminuo je 6. juna.

Ključanin je rođen 5. marta 1960. godine u Trnovi kod Sanskog Mosta. Studij filozofije i sociologije završio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, magistrirao iz književno-teorijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i doktorirao u Sarajevu. Pisao je poeziju, prozu, književnu kritiku, esejistiku i novinske tekstove. Djela su mu prevođena na turski, francuski, engleski, španski, njemački, slovenski, makedonski i bugarski jezik.

Objavio je zbirke poezije "Sehara", "Mlade pjesme", "San urednog čovjeka", "Pjesme nevinosti", "Kad puknu pupoljci", "Nikad nisam bio u Bosni", "Godina dana poezije", "Vikendica", "Smrt ima dijamantnu pesnicu i udara me njom u potiljak", "Kultur Schok" i "Lažne trudnice", te slikovnicu i roman "Šehid", radiodramu "Čuješ li što niko ne čuje", priče "Četiri zlatne ptice", roman "Koliko je srce u mrava", zbirku "Sarajevska hagada i druge priče", "Ti si moja P.", "Male priče od životne važnosti", "Švedsko srce moje majke", "Dom Aurore Borealis", "Galebovi", "Spas", "Čarobnjak vode" i "Šeherezadina djeca" te osvojio nagrade "Mak Dizdar", Nagradu Književne omladine BiH za najbolju knjigu pisaca do 30 godina, Plaketu Unsko-sanskog kantona, Nagradu "Bosanska riječ" za roman godine, Nagradu Društva pisaca BiH, Nagradu "Zija Dizdarević", Nagradu "Alija Isaković", Nagradu "Skender Kulenović", Nagradu BH Radija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije