Sulejmanija u centru Travniku: U subotu otvaranje obnovljene Šarene džamije

Fena
Sulejmanija u centru Travniku: U subotu otvaranje obnovljene Šarene džamije

Travnička Sulejmanija poznata i kao Šarena džamija bit će u subotu svečano otvorena nakon gotovo dvije godine unutarnjih i vanjskih radova na restauraciji i rekonstrukciji.

Muftija travnički Ahmed ef. Adilović kazao je novinarima da je Travnik prepoznatljiv po toj džamiji koja je jedan od najznačajnijih kulturno-povijesnih i vjerskih spomenika u tom gradu i nalazi se na listi nacionalnih spomenika u BiH.

Izgrađena je u drugoj polovici XVI. stoljeća, a smještena je u strogom centru Travnika.

Adilović je najavio da će na svečano otvorenje rekonstruirane džamije doći brojne uzvanice iz BiH, kao i predstavnici Vakufske direkcije iz Turske, veleposlanik Turske u BiH te brojni drugi gosti.

Ugovor o rekonstrukciji i restauraciji potpisan je u travnju 2017. godine, s Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske.

Kako navode iz Medžlisa Islamske zajednice Travnik, svi rokovi od početka radova do subotnjeg svečanog otvorenja su ispoštovani, a Šarena džamija nakon obnove sjaji novim sjajem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije