Šukalo: Mi više ne branimo Davida Dragičevića, već svu djecu u BiH

A. S.
Šukalo: Mi više ne branimo Davida Dragičevića, već svu djecu u BiH

Narodna skupština Republike Srpske jučer je odbila usvojiti izvještaj Anketnog odbora oko stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića, a Adam Šukalo iz Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske u razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže da smatra da se radi o "završnici jednog režimskog udara na institucije RS uz pomoć MUP-a RS, koji je svojom nečasnom ulogom slučaj Dragičević uveo u vanrednu situaciju".

Šukalo je pristao da za naš portal govori o cijeloj situaciji nastaloj nakon što nije usvojen izvještaj te progovorio i o svom sukobu sa ministrom Draganom Lukačem. 

Prolongirana istraga

Radiosarajevo.ba: Adame, da li i dalje tvrdite da MUP RS opstruira slučaj „David Dragičević“?

"Vrh Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, tačnije ministar Lukač sa nekolicinom svojih najbližih saradnika, ne kompletan MUP, riječ je o pojedincima koji su izašli iz zakonskih okvira i ponašaju se kao da je MUP njihovo privatno vlasništvo, potrudio se da sve ključne dokaze i sve što je trebalo biti urađeno na ubistvu Davida Dragičevića, opstruiše na taj način što su prvo prolongirali ovu istragu, a drugo što su izvodili dokaze koje nisu mogli da rade bez naredbe. To znači da su samovoljno i bez naredbe postupajućeg tužioca vršili sve radnje koje su otišle u pravcu stvaranja predispozicija da se naredba, a samim tim i optužnica protiv ubica Davida Dragičevića nikada ne podigne."

Adam_sukalo.jpg - undefined

Šukalo

Radiosarajevo.ba: Zbog čega su predstavnici MUP-a potpuno neovlašteno i protivzakonito provodili istragu?

"Riječ je o dugogodišnjoj praksi, prije svega u segmentu borbe protiv privrednog kriminaliteta i korupcije, i upravo svojim činjenjem, odnosno nečinjenjem, opstruišu istragu na taj način što daju pogrešne informacije predstavnicima tužilaštava, a s određenim brojem tužilaca imaju spregu da taj kriminalitet ne suzbijaju, već praktično da ga produžuju i u njemu učestvuju. Prisjetimo se i slučajeva inspektora koji su učestvovali u rasprodaji narkotika po Banjoj Luci, koji su imali svoju mrežu, što u svakom slučaju ne možemo isključiti kao mogućnost da takvih pojedinaca još ima, koji su u svemu ovome imali motiv da sa obračunavaju sa pokojnim Davidom Dragičevićem.". 

Radiosarajevo.ba: Zašto se žurilo s odbacivanjem izvještaja Anketnog odbora?

"Žurilo se iz prostog razloga zato što su oni u petak imali ozbiljnu raspravu i ozbiljan problem s postupajućim tužiocima u slučaju ubistva Davida, ali su im dali do znanja da su izdali naredbu. Ministar Lukač i Milorad Dodik su tog dana izašli u javnost da će podnijeti krivičnu prijavu protiv tužioca, jer su oni od njih očekivali da će ovaj predmet staviti van snage."

Nisam bilo kakva žrtva

Radiosarajevo.ba: Možete nam komentirati Vaš odnos s ministrom Lukačem?

"Moj odnos s ministrom Lukačem je potpuno nebitan, mariginalan, ja nisam bilo kakva žrtva. U slučaju da postanem, ja i moja porodica žrtva, on će biti direktno odgovoran zbog njegovih najdirektnijih prijetnji. Više puta mi je prijetio u skupštini, sigurnosne kamere su to zabilježile. Još u novembru prošle godine sam podigao krivičnu prijavu za ugrožavanje moje lične bezbjednosti, ali i u tom slučaju postupajući tužilac nije ništa uradio. Prema tome, iz tog razloga ne vjerujem da određeni predstavnici institucija RS imaju hrabrosti da se na zakonski način obračunaju sa ministrom Lukačem, jer se oni, za razliku od mene, plaše. On je u više navrata, s moje strane, uhvaćen da je radio nečasno i protuzakonito, od njegove uloge uvođenja pripadnika MUP-a da zaustave ulazak pripadnika opozicije da uđu u salu gdje se održavala skupština do kriminalnog pokušaja nabavke radara, čime je trebao da ošteti budžet, a samim tim i građane RS-a."

Radiosarajevo.ba: Kazali ste da se plašite za sigurnost porodice?

 "Plašim se za svoju porodicu što sam im ugrozio svojim odgovornim i direktnim nastupom, ali i prije svega zbog obaveze pošto sam roditelj. Porodicu Dragičević izuzetno poštujem i zato što su imali dovoljno hrabrosti da u ime svih nas progovorili o problemima u RS-u. Mi njima ne možemo pomoći da vrate svoje dijete, ali kako je Davor rekao "mi ne branimo više Davida, već svu djecu u RS i BiH". Ovakvih slučajeva ima i u Federaciji BiH. S obzirom na to da nemam povjeranja u institucije RS, nadam se da će me drago Bog sačuvati", kazao je Šukalo koji sebe ne smatra nekim posebnim herojem, dodajući da je ovo što on čini bila dužnost svakog građanina Bosne i Hercegovine koji ima srce na lijevoj strani. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije