Sudbina hotela Nacional neizvjesna iako su investitori zainteresirani

J. Ć.
Sudbina hotela Nacional neizvjesna iako su investitori zainteresirani
Objekt nekadašnjeg sarajevskog hotela Nacional u ulici Konak propada već više od 20 godina te kao takav negativno utječe na imidž grada, jer su u blizini Careva džamija, Vijećnica i drugi kulturno-historijski spomenici.

Nakon rata obnovljen je samo dio koji koristi Srednja ugostiteljsko-turistička škola za praktičnu nastavu.

Direktorica ove škole Fatima Hodžić-Omerović za portal Radiosarajevo.ba kazala je da je ovaj objekt znatno oštećen u ratu. 

"U ratu se nastava odvijala u našem drugom objektu, jer ova škola ima dvije zgrade - jedna je u Dugom sokaku, a druga je u radionici Nacional. Nakon rata dio radionice je popravljen gdje se nastava i danas odvija", rekla je Hodžić-Omerović, navodeći kako su danas uvjeti dosta dobri. 

"Imamo tri radionice u tom adaptiranom dijelu i jedan dio naše nastave su tu odvija, te mogu reći da je praktična nastava korektna", istaknula je direktorica pomenute škole.

Navela je i to da je razgovarala s ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvirom Kazazović te s premijerom Elmedinom Konakovićem koji su pokazali interes da se nešto uradi s tom školskom radionicom hotela Nacional.

"Ja sam sigurna da će voditi računa i da će na prvom mjestu biti interes škole", navela je Jasna.

Pravobranilac Kantona Sarajevo Kemal Karić za portal Radiosarajevo.ba rekao je da je vlasnik objekta Kanton Sarajevo, a da Skupština odlučuje o toj imovini.

"To su političke odluke, odluke resornog ministra i vlade. Mi dajemo prijedloge za pravna mišljenja i, svakako, treba da se nađe najadekvatnije rješenje za hotel Nacional. Bilo je i nagovještaja prošle godine da su određeni investitori zainteresirani za obnovu, ali novih informacija zasada nema", kazao je Karić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije