"Zanat" predstavlja vrhunski dizajnirane predmete na London Design festivalu

S. Š. J.
"Zanat" predstavlja vrhunski dizajnirane predmete na London Design festivalu
Na prestižnom festivalu London Design koji će početi 16. septembra, bit će predstavljeni i vrhunski dizajnirani i izrađeni predmeti u kojima je sadržana stoljetna tradicija drvorezbarstva iz Konjica.

Naime, London Design festival svake godine slavi i promovira London kao kreativnu prijestolnicu svijeta. Na Festivalu će biti organizirano preko 400 događaja na kojima će biti predstavljena raznovrsnost talentiranih svjetskih dizajnera.

Ove godine, na Festivalu učestvuje i studio Zanat iz Konjica u saradnji s londonskim Studioilseom. Zanat je prošle godine predstavio svoju najnoviju kolekciju Touch, nastalu upravo iz saradnje s renomiranom britanskom dizajnericom Ilse Crawford, jednom od najutjecajnijih osoba u svijetu dizajna.

Njihov cilj je da podrže regeneraciju u Bosni i Hercegovini, koristeći narodno umijeće i moderni dizajn.  

Britanski Telegraph nedavno je objavio tekst o pokušajima dizajnera da stvaraju predmete koji imaju emotivnu vrijednost. Zanat je definitivno jedan od pionira koji je uspio spojiti narodno umijeće drvorezbarstva sa savremenim dizajnom. Tradicionalno drvorezbarstvo danas je na listi UNESCO-ove baštine.

U Londonu će predstaviti nove proizvode u sklopu izložbe Being Human.

zanat_konjic_studioilse_london_design1.jpg - undefined

London Design festival

"Čitava filozofija dizajna Ilse Crawford zasnovana je na pozitivnom utjecaju na ljude, kao neka vrsta humanog dizajna.

Naš cilj jeste pozitivan društveno-ekonomski proces. Osim želje da stvaramo proizvode s estetskom vrijednošću, želimo ostvariti proces koji ima pozitivnu društvenu vrijednost da se sačuva tradicija drvorezbarstva u Konjicu", kazao je za portal Radiosarajevo.ba Orhan Nikšić, iz uspješne konjičke kompanije Zanat.

"Touch" kolekcija

Touch je kolekcija koju čine ručno rezbarene klupe od drveta s nogama od drveta ili livene bronze. Kolekciju čini i set ručno rezbarenih tacni i stolnih lampi. Za rezbarenje sjedala jedne klupe potrebno je dva dana, a s obzirom na to da majstori to rade ručno i bez nacrta, svaka klupa je unikat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije