Studenti na protestima u Sarajevu: "Želimo promjenu kompletnog sistema, društva"

E. H., O. K.
Studenti na protestima u Sarajevu: "Želimo promjenu kompletnog sistema, društva"
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Protesti i danas

Protesti u Sarajevu zbog stanja u Zavodu Pazarić, koji su počeli u 12 sati, još uvijek traju.

"Najteže mi je kada u nedjelju moram da svoje dijete ostavim u Pazariću", ispričala je Mirsada Begović,jedna od okupljenih građanki, koja je kazala kako u Zavodu treba da se zaposle stručni ljudi.

"To je ono što mi tražimo, zaposlite naše mlade ljude, Novaliću! Moramo se boriti za naše mlade ljude da dobiju posao ovdje, a ne da budu na birou", kazala je Begović.
Mirsada Begović - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Mirsada Begović

Također, predstavnici roditelja i građana ponovili su svoje zahtjeve, među kojima je izdvajanje hitnih interventnih sredstava za sanaciju Zavoda u Pazariću, kao i uvođenje 24-satnog nadzora u Zavodu. Između ostalog zatražili su sastanak s premijerom Vlade FBiH Fadilom Novalićem, ali i resornim ministrom Veskom Drljačom.

Zatraženo je i da se u komisiji koja će vršiti nadzor nad radom Zavoda uključe i predstavnici roditelja, a sve dok se ne pokrenu krivični postupci protiv onih za koje se utvrdi da su odgovorni.

Protest za djecu iz Zavoda u Pazariću polako poprima drugačiji karakter. Čuju se poruke studenata koji žele promjenu kompletnog sistema, društva. Žele posao, stručne ljude na rukovodećim pozicijama. Također, čuju se pozivi na blokadu saobraćaja u glavnom gradu BiH.

"Kao jedan od studenata pozivam vas da svi izađete na ulice. Ovo je prevršilo svaku mjeru. Ovo je sramota šta se događa u Zavodu Pazarić", poručio je jedan od okupljenih studenata.

Okupljenim je upućen poziv da se polako razilaze, ali i poručeno da se posebno na studente računa u nastavku protesta koji bi trebali uslijediti u utorak. Ipak, jedan dio okupljenih demonstranata poručuje da će ostati ispred zgrade Vlade FBiH.

Na kraju, dogovoreno je da se protesti nastave sutra ispred Vječne vatre u Sarajevu, a većina se nakon toga počela razilaziti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije