Stručnjaci odgovoraju: Da li su teflonske tave opasne za zdravlje?

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci odgovoraju: Da li su teflonske tave opasne za zdravlje?
Pixabay / Ilustracija

Dugo vremena se govori o opasnosti korištenja teflonskih tava. Film Mutne vode, ponovo uzburkao je duhove o korporativnom skandalu koji se godinama skrivao.

Fabrika DuPont, koja je izumila i najveći je svjetski proizvođač teflona ispuštala je otrovne materije u vodu u SAD-u, hiljade ljudi oboljeli su od raka, djeca su se rađala sa deformacijama. Nakon duge borbe advokat je oštećenim porodicama izborio oštetu od 670 miliona dolara.

Treba li oštećenu teflonsku tavu odmah baciti, pitanje je koje se postavlja već godinama. Jedan od hrvatski restorana je u razgovoru za RTL kazao da su izbacili sve teflonske tave, te da koriste tave od ljevanog željeza ili inoxa.

Profesor hemije Valerije Vrček kaže da ukoliko je teflon imalo oštećen da ga treba odmah baciti iz kuhinje.

"Takav teflon se brže razgrađuje, raspada se i otpušta materije, među kojima ima i bojnih otrova doslovno", kazao je Vrček.

Teflon je zapravo plastika, to mnogi ne znaju. Materija koja je sporna u ovom materijalu je hemikalija PFOA, koja je dobila ime "vječna hemikalij", zbog gotovo nemoguće biorazgradnje. Upotreba ove hemikalije je uglavnom odbačena.

Od maja 2019. godine 180 zemalja svijeta sklopilo je dogovor da će proizvodnju i korištenje hemikalije zabraniti, u sklopu Stockholmske konvencije. Svi osim Kine. Tamo se i danas proizvode velike količine PFOA-e, a samo jedna kompanija, proizvođač teflona Dongyue Group, prema posljednjim procjenama godišnje proizvede 63 tone tog spoja.

Iako je DuPont pristao isplatiti odštetu žrtvama, oni do danas nisu priznali grešku, prestupu ili potvrdili da je njihova labaratorijska inovacija prouzročila tako velike razmjere kontaminacije. I dalje proizvode teflon.

Pogledajte video i evo šta kažu stručnjaci:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije