Stručnjaci jedinstveni u stavu o Marijin-Dvoru: To je izliv mržnje prema gradu

Benjamin Redžić
Stručnjaci jedinstveni u stavu o Marijin-Dvoru: To je izliv mržnje prema gradu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Stručnjaci kritikovali predložene izmjene regulacionog plana na Marijin-Dvoru

Prijedlog izmjena regulacionog plana je najveći izliv mržnje prema gradu i kulturi - ovako je profesor arhitekture Nihad Čengić opisao namjeravanu gradnju objekata u Kvadrantu B sarajevskog naselja Marijin-Dvor.

Arhitekte i drugi stručnjaci iz različitih oblasti su danas upozorili da predložene izmjene regulacionog plana na pomenutom području glavnog grada Bosne i Hercegovine mogu imati katastrofalne posljedice po život njegovih stanovnika.

Neboder koji bi se trebao graditi iznad koncertne dvorane - prema regulacionom planu - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Neboder koji bi se trebao graditi iznad koncertne dvorane - prema regulacionom planu

Jedinstveni su u stavu da je gradnja dva nebodera visine više od stotinu metara iznad podzemne koncertne dvorane neprihvatljiva. Jedino je prihvatljiva izgradnja koncertne dvorane prema izvornom projektu, a to znači bez dodatnih objekata koji bi ugrozili njenu funkcionalnost - poručili su.

Stručnjaci kritikovali predložene izmjene regulacionog plana na Marijin-Dvoru - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Stručnjaci kritikovali predložene izmjene regulacionog plana na Marijin-Dvoru

Profesor Čengić je pozvao na zaustavljanje realizacije regulacionog plana kojeg je prošle sedmice prihvatilo Gradsko vijeće Sarajeva.

"Prijedlog izmjena regulacionog plana je najveći izliv mržnje prema gradu i kulturi. To nije slučajno. Šta god se poslovno bude gradilo iznad dvorane, bilo bi pogubno. Stručnjak za akustiku i član žirija koji je birao projektni plan dvorane Miller je odbio prijedlog da se grade dvije dvorane - jedna iznad druge. Gradonačelnik ne pravi razliku između koncertne dvorane i koncertne dvorane s poslovnim prostorom. To je dekadentno", rekao je.

Podsjetio je da su potpisivane peticije protiv predloženih izmjena, te je ocijeno da je kantonalno Ministarstvo prostornog uređenja dobro reagovalo na usvojene izmjene regulacionog plana dodavši:

"Ovo je projekat od svjetskog značaja. Ili ćemo svijetu objaviti da smo ovo uradili kako treba ili ćemo reći da smo pali."

Zajedno sa Čengićem koji je bio sekretar žirija kojeg su činili svjetski stručnjaci u izboru projekta sarajevske koncertne dvorane je bio i Said Jamaković.

Kao odgovornog što je izmijenjen regulacioni plan na prostoru gdje je namjeravana izgradnja ovog objekta je naveo nekoliko aktera.

"Zlo nam nanosi kantonalni Zavod za planiranje jer je dopustio lokalnim šerifima da rade šta hoće. Ne može deset lokalnih vijećnika odlučivati o gradu. Moramo pisati premijeru i predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo. Ovo vam je tragedija svih tragedija. Posebno što je to potpisao Institut za arhitekturu. A znate ko je vlasnik tog Instituta? Vlasnik je dotični Zela koji je ko zna kako postao vlasnik zemljišta gdje se treba graditi dvorana. Njemu je dato da ucjenjuje i zato, između ostalog, kod Parlamenta nemate normalan profil ceste. On je donio ovaj neboder iznad dvorane", objasnio je Jamaković.

Izmjene regulacionog plana u centru Sarajeva je oštro kritikovala i urbanistkinja Vesna Hercegovac Pašić.

Prema njenim riječima, ovo pitanje je samo pokazatelj jaza između politike i struke.

"Marijin-Dvor je Bermudski trougao jer se o njegovoj namjeni prije i poslije rata diskutovalo. Klupko problema se samo povećava. Tu su nekim ljudima narasli apetiti. Mi prema ovom prostoru nemamo kulturološki odnos, nemamo prostora za socijalizaciju", kazala je.

I ona je saglasna da je jedan od odgovornih kantonalni Zavod za planiranje.

Naglasila je da je i sama bila članica savjeta načelnika opštine Centar Nedžada Ajnadžića ali:

"Uvijek sam imala izdvojeno mišljenje ili sam bila protiv. Jedan dan mi je došla zahvalnica i rečeno mi je da sam zamijenjena drugom osobom u savjetu. Kolege koje su u njegovom savjetu nisu iskrene i imaju svoje interese. Meni kolega Sead Gološ kaže pa znate to je političko pitanje. Odgovorila sam mu da je politika jedno, a struka drugo."

Akademik Kemal Hanjalić je objasnio kako će eventualna izgradnja tornja dodatno zagaditi zrak u bosanskohercegovačkom glavnom gradu.

Stručnjaci kritikovali predložene izmjene regulacionog plana na Marijin-Dvoru - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Stručnjaci kritikovali predložene izmjene regulacionog plana na Marijin-Dvoru

Na javnoj prezentaciji projekta koncertne dvorane u prostorijama Asocijacije arhitekata Bosne i Hercegovine, a u organizaciji Međunarodnog centra za mir je predloženo da se obrati nadležnim kako bi se spriječila provedba ovog regulacionog plana.

Izmjene regulacionog plana Kvadrant B na Marijin-Dvoru je gradonačelnik Skaka nazvao historijskim.

Uslijedile su brojne reakcije na ovaj čin, između ostalog i Ministarstva prostornog uređenja Kantona Sarajevo kojem nisu prihvatljive usvojene izmjene plana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije