Mesić: Dodik i Čović su najteži problem BiH, takve treba isključiti iz politike

Radiosarajevo.ba
Mesić: Dodik i Čović su najteži problem BiH, takve treba isključiti iz politike
Radiosarajevo.ba / Stjepan Mesić

Neće doći do sukoba u Bosni i Hercegovini i na Balkanu! Znate šta, više od 100.000 ljudi je poginulo, a granice se nisu promijenile ni milimetar, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba bivši predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić

Piše: Faruk Vele

"Europska unija ima iskustvo, NATO ima iskustvo. Nema mogućnosti da netko opet opkoli Sarajevo i drži ga pod opsadom tri godine, toga više nema", kaže za Radiosarajevo.ba Mesić. 

Najviše špekulacija

Komentirajući sve otvorenije analize prema kojima će i velike sile možda dozvoliti promjene granica na Balkanu u kontekstu pregovora Srbije i Kosova, te da bi danak mogla platiti, prije svega, Bosna i Hercegovina, Mesić ističe da je tu, ipak, "najviše špekulacija". 

"Jer sigurno je da će dolaziti i dolazi među državama do sporazuma o korekciji granica. Ako je negdje potrebno zbog lokalnog značaja, zbog nekih povijesnih razloga da se iskorigira granica. Ali, da se ide na zamjene teritorija s većim brojem stanovništva, mislim da je to neizvodivo sada. To je sve bilo u vrijeme stvaranja nacionalnih država. Tada je bila neka logika da se i preseljava itd. To je davno vrijeme. Danas postoji Evropska unija i svi ulaze u EU, pa i zemlje jugoistoka Europe", napominje Mesić.

Međutim, boji se da one zemlje koje još nisu u EU, dakle, dio euroatlantskih integracija, da su one su "umorne od toga ispunjavanja ne znam kojih sve zahtjeva".

"A Europa je opet umorna od tih pregovaranja. Jedni od čekanja, drugi od pregovaranja", naglasio je Mesić.

Vjeruje da se problem ovih prostora može riješiti, ipak, jedino ako se ubrza proces priključivanja preostalih država bivše Jugoslavije u Uniju, te da i EU prosto doživi određene promjene.

"Jedno je EU sa 10-tak država, drugo EU sa 28 ili preko 30 članica. Dakle, ti mehanizmi moraju biti drugačiji. Europa nešto mora mijenjati i u svom sustavu, a to je da dođe do dogovora o monetarnoj politici. Ona mora biti dogovorena na nivou cijele EU. Ali i o fiskalnoj politici. Čovjek kad ima informacije o fiskalnoj politici, njemu je isto u Finskoj, Hrvatskoj, Austriji. To nešto što EU mora napraviti", naglasio je Mesić

Osvrćući se na političke prilike u BiH, podsjeća da je svojevremeno pokojni Paddy Ashdown, nekadašnji visoki predstavnik u BiH, imao iza sebe, prije svega, svoju državu i mehanizme kojima je mogao isključiti iz politike one koji nisu prihvaćali pravila. Problem je, smatra, da danas toga nema. 

Stipe Mesić - undefined

"Kao i u svakoj stvari, tako i u politici, a posebno u vođenju državnih poslova, postoje određena pravila. I zakonska i običajna pravila. Ako se netko toga ne drži, mora da izađe iz igre. Ako netko igra nogomet, a loptu hvata rukom, on ne može ostati u nogometu. Mora biti isključenja. Ovdje imamo flagrantan primjer. Jedan je taj Milorad Dodik, koji sam ne priznanje BiH, onda on malo mijenja retoriku, ali cilj mu je uvijek isti – razbiti državu BiH! Onda njegov "blizanac" (Dragan Čović) koji malo umjerenije, ali kroz stisnute zube uvijek govori nešto što u Europi neće doživjeti kao neku preveliku kritiku, ali će dobro doći uhu njihovog "blizanca" Dodika. Njih dva su najteži problem BiH", ističe on. 

Ali, prema Mesiću, osnovni problem je u Beogradu i Zagrebu koji podržavaju takve politike.

"Beograd kaže da je oficijelna Srbija za opstanak BiH, za njenu cjelovitost i samostalnost. A u svemu prihvaćaju politiku Milorada Dodika. Koja je sad politika Beograda?! Zagreb kaže da je Hrvatska za jedinstvenu BiH, samostalnu, naprednu, europsku, demokratsku, ali u svemu podržavaju Dragana Čovića koji zajedno paktira s Dodikom. Čović slavi dan kada počinje razbijanje BiH!", naglasio je bivši predsjednik Republike Hrvatske.

Volio bi, kaže, "da netko ima ovlasti kao Paddy Ashdown i da one koji ne priznaju BiH isključi iz igre".

"To je izlaz. Jer vlast i novac, kad ih čovjek uzme, diktira politiku koja ne mora biti u interesu njegovog naroda, već u njegovom vlastitom interesu. To je karakteristika diktatora", upozorio je Mesić.

Nadalje, Mesić se osvrnuo i na izjavu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja je ponovila da Izborni zakon BiH mora biti promijenjen.

Demokratski prostor se otvara u BiH

"Ne bih nju komentirao. Jer ako čitava europska politika shvaća o čemu je riječ, nemam razloga to komentirati. Pogledajte, jedna notorna stvar. Da su Hrvati htjeli Dragana Čovića u Predsjedništvu, čovjeka iz hrvatskog korpusa, oni bi izašli na izbore maksimalnom broju i izabrali Čovića. Dakle, nisu htjeli! Na drugoj strani, imamo drugu nacionalnost, imamo Bošnjake koji su dijelom glasali za izbor Željka Komšića. Umjesto da se to sada koristi, a ja ne čujem da se to koristi u Bosni, pa ni u Europi. To je nešto što se prvi puta sada ozbiljno događa - da se civilizirano nastupa u izborima", kaže Mesić, te nastavlja:

"Izbori više, makar na ovom bošnjačkom dijelu, nisu popis stanovništva po nacionalnom ključu. U Bosni se počinje otvarati prostor, demokratski prostor. Umjesto da to hvalimo, da kažemo će biti dobro i da netko nije ni iz jednog od konstitutivnih naroda pa da uspijeva u politici. Mjesto da se otvara na takav način to pitanje, ne, to se napada kao nešto. Po istom zakonu legalno i legitimno je bio izabran i sam Čović, a sada po istom zakonu je izabran i Komšić, i odjednom zakon ne valja".

 

Predlažu mi da se kandidiram

Mesića smo pitali da li bi bio spreman da se ponovo kandidira na predstojećim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj.

"Meni to predlažu, ali sam svjestan godine proizvodnje (smijeh) i mislim da bi to bilo pretjerano", rekao je Mesić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije