Šta uraditi ako se na bebinoj ruci nije formirao ožiljak nakon BCG vakcine

Radiosarajevo.ba
Šta uraditi ako se na bebinoj ruci nije formirao ožiljak nakon BCG vakcine
Foto: INZ / Ilustracija

Ožiljak nakon BCG vakcinacije se formira nakon 1-2 mjeseca rođenja. Taj ožiljak, recimo, možemo vidjeti i kod Brada Pitta, što je anahronizam u filmu Troja. Često postoje i šale na račun misica sa Balkana – kako ih prepoznati – po ožiljku BCG vakcine.

Prva vakcina koju novorođenče dobija u prvih 24-48 sati života je vakcina protiv tuberkuloze – BCG i aplicira se intrakutano na gornjoj trećini lijeve nadlaktice. Na mjestu vakcinacije se za oko 2-3 sedmice formira crvenkasta bezbolna papula, koja kod neke djece (10 posto) prođe kroz period gnojenja i u narednih 1-2 mjeseca formira ožiljak.

Kod većine djece nastanak malog ožiljka na mjestu vakcinacije prođe gotovo neopaženo. Postojanje ožiljka se kontroliše 4-6 mjeseci nakon vakcinacije. Formiranje ožiljka izostaje kod manje od 10% djece, piše portal Vakcine.ba.

Pedijatrica dr. Amra Junuzović komentira šta treba uraditi u slučaju da se ovaj ožiljak nije formirao.

“Prema važećem zakonskom okviru, djeca koja nemaju ožiljak, treba da se ponovo vakcinišu do navršene prve godine života“, napisala je dr. Junuzović.

“Ponovna vakcinacija djece, starije od 12 mjeseci koja nemaju ožiljak, se ne preporučuje, jer nema valjanih dokaza da se time postiže odgovarajući učinak, odnosno korist u smislu dodatne zaštite. Kada se radi o vakcinisanoj djeci, bez ožiljka, a mlađoj od 12 mjeseci, dokazi o koristi ponovnog davanja vakcine su još uvijek ograničeni”, dodala je dr. Junuzović

BCG vakcina je krajnje bezbjedna vakcina. Primijenjena u najranijoj dobi novorođenčeta efikasno smanjuje rizik od pojave najtežih oblika tuberkuloze.

Kontraindikacije za BCG vakcinu

Posebne kontraindikacije za BCG vakcinu su oštećenje ćelijske imunosti usljed HIV infekcije i urođene imunološke bolesti u porodičnoj anamnezi.

Također, BCG vakcina se ne administrira novorođenčadi ispod 2000 g tjelesne mase, djeci HIV + majki, dok se ne ukloni sumnja na HIV infekciju djeteta te trudnicama.

Za portal Vakcine.ba priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije