Šta se krije iza non-papera o BiH: "Još jedna podvala Zagreba"

13
Radiosarajevo.ba
Šta se krije iza non-papera o BiH: "Još jedna podvala Zagreba"
Foto: RSE / Ibrahim Prohić

Republika Hrvatska traži od Europske unije (EU) da fokus u Bosni i Hercegovini stavi na Izborni zakon, tako danas na naslovnicama prenose hrvatski mediji izvještavajući o neslužbenom diplomatskom dokumentu (non-paper) o Bosni i Hercegovini, koji ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman predstavio u ponedjeljak kolegama iz EU.

Grlić Radman tvrdi da je neslužbeni diplomatski dokument, tobože prepun lijepih želja prema Bosni i Hercegovini, a čiji je pokretač Hrvatska, naišao je na dobar prijem kod ministara vanjskih poslova država članica Unije.

Piše: Faruk Vele

Kako prenose agencije, taj dokument bit će podloga za raspravu o Bosni i Hercegovini, o kojoj će se raspravljati na sljedećem sastanku ministara vanjskih poslova EU-a, u okviru rasprave o Zapadnom Balkanu, "uz insistiranje na sveobuhvatnoj transformaciji cijelog društva".

Prozirni spin

Hrvatska vjeruje da ima pravo docirati i kako će izgledati i zakoni u našoj zemlji. Zato se u dokumentu naglašava "da novi Izborni zakon u Bosni i Hercegovini treba biti u skladu s evropskim standardima i s preporukama OSCE-a i Venecijanske komisije, kako bi se izbjegle bilo kakve manipulacije u izbornom procesu".

"Aktuelna inicijativa RH je nastavak višegodišnjeg lobiranja njihovih parlamentaraca u EU. Stiče se dojam da Hrvatska nema unutrašnjih problema, pa im je prvi zadatak skrbiti o BiH i bh. Hrvatima. Prozirni spin. Suština je suprotna tome. Od personalnih animoziteta Predsjednika i Premijera do konceptualnih pitanja, i RH je nedovršena demokratija. Upravo zato što nemaju sposobnost urediti RH i riješiti vitalne društvene probleme, BiH i "položaj Hrvata" (samo onih u F BiH) im je rezervna tema za skretanje pozornosti sa unutrašnjih problema. Kad bi se brinuli o Hrvatima u Posavini ili o građanima u RH, svima bi bilo bolje", kaže za Radiosarajevo.ba politički analitičar Ibrahim Prohić.

BiH nikada nije prihvaćena

Prema njegovim riječima, RH, nažalost, nije iskrena prema BiH.

"Suviše paternalizma i jedva prikrivenog imperijalizma. Nema suštinskog otklona od 90-ih i apetita Franje Tuđmana. Etablirana politika u RH je mentor HDZ BiH, ali je sada postala zatočenik te stranke. Etablirane politike u RH nikad nisu suštinski prihvatile BiH kao ravnopravnu državu. Posjete dužnosnika Bosni i Hercegovini, osobito u izbornoj kampanji, se de facto tretiraju kao odlazak u neformalnu županiju RH. Izjava ministra vanjskih poslova Hrvatske je klasični spin! Sadrži elemente koji sami po sebi nisu suspektni. To je ta podvala spina. Zrno činjenica, a ciljevi i motivi su u suprotnosti s tim", upozorio je Prohić.

Problem je u neiskrenosti

Referirajući se na izjave hrvatskog šefa diplomatije, da je Hrvatska zemlja koja je najzainteresiraniji i najiskreniji zagovaratelj euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, Prohić smatra da "problem i jeste upravo u iskrenosti, tj. u neiskrenosti".

"Ponašanje zvaničnika Hrvatske višekratno to potvrđuje, što je javnosti i u BiH i RH poznato. Papir se tobože zalaže za reforme u BiH. No, od svih reformi ovaj dokument se fokusira na reformu Izbornog zakona. 'Reforma svih reformi'. Motiv nenamjerno otkriva sam ministar Radman. Novi Izborni zakon je nužan kako bi se izbjegle 'bilo kakve manipulacije u Izbornom zakonu'. Fali samo slika Komšića ili Čovića.

Gordan Grlić-Radman - undefined

Foto: EPA-EFE: Gordan Grlić-Radman

Tako ustavna konstitucija koja u punom kapacitetu glasi 'konstitutivni narodi i svi njeni građani' u poželjnoj reformi RH se reducira na prvi dio sintagme, a građani ostaju samo kao folklorni dodatak. Apsolutizacija etničkog i delegitimiranje građanskog principa. Da apsurd bude veći sve to je u suprotnosti sa demokratskom stečevinom i konceptom EU", zaključuje Prohić.

Kakav je stav Njemačke

O tome kako su kolege iz EU prihvatile stav Grlić Radmana, možda može ilustrirati ranije izrečen njemački stav u pogledu Izbornog zakona BiH.

"Njemačka vlada podržava želju civilnog društva u BiH da promovira građansko društvo i prevaziđe podjele po etničkim linijama", kaže se u odgovoru Berlina na službeni upit člana Bundestaga Manuela Sarrazina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije