Šta se jelo u opkoljenom Sarajevu: Ko se sjeća Ikara i lunch paketa?

Radiosarajevo.ba
Šta se jelo u opkoljenom Sarajevu: Ko se sjeća Ikara i lunch paketa?

Pred sami početak opsade Sarajeva i rata u BiH uopćeno, došlo je do nestašice velikog broja proizvoda koje su se do tada svakodnevno upotrebljavale u domaćinstvu.

A kada je rat počeo, preostale zalihe hrane, pića i drugih artikala duplo su poskupjele.cijene_u_ratu_fb.jpg - undefined

Cijene hrane u ratu

Na ovoj fotografiji se vide ratne cijene hrane u opkoljenom Sarajevu, no ipak je bilo malo onih koji su mogli bilo šta kupiti po tim cijenama. 

Za građane su spas predstavljali humanitarni paketi kojih je također bilo malo. 

Hrana i ostale namirnice u opkoljenom Sarajevu - undefined

IKAR

Sarajlije se najviše sjećaju IKAR konzervi. IKAR je proizvod osmišljen i izrađen u Italiji, koji je predstavljao jedan od projekata međunarodne zajednice s glavnim ciljem pomoći populaciji zemalja zahvaćenim ratnim i sličnim kriznim situacijama. Ovoj čuvenoj konzervi mesa nikad definitivno nije utvrđen sastav, rok trajanja, porijeklo.

Od Ikar konzervi koje su se dijelile u ratu pravili su se i ćevapi.

„Praviti ratne ćevape je nešto posebno – prave se od Ikar konzerve sa raznim supstancama, svako je donio šta je imao, malo riže i malo luka tanko sasvim izrezanog, jer ne smiješ ubaciti puno. Ideja se rodila na dežuri u Karitasu. Bilo je konzervi tih dosta, ali dodijalo ne možeš ga više onako jesti i meni je to palo na pamet jedne prilike. Navečer je bilo već oko deset sati i bilo je dosadno ne znaš ni šta ćeš raditi, a bilo nas oko 10-orica na dežuri tada. Uzeo sam desetak konzervi i svi su me pitali šta će mi tolike konzerve, ja sam ih sve istresao, dodao malo soli, malo sasvim luka i prepržio. Prvi sam sam probao i bilo je stvarno dobro i onda smo svi jeli. To je od tada postao redovan obrok", ispričala je Ella Knežević za Historijski muzej BiH.

Građani su svjedočili da se znao dijeliti jedan krompir po osobi...

Pita od ničega, ekonomična torta, kolač bez ičega... Ratni recepti

Sarajlije, bolje rečeno Sarajke, u teškim ratnim vremenima su do perfekcije savladale ispit umijeća preživljavanja. U praksi to izgleda otprilike ovako: napravi pitu od ničega, majonezu bez jaja, paštetu bez mesa i sl. Izgleda nemoguće, međutim uspijeva, pa nije mali broj onih koji pri degustaciji ovakvih specijaliteta kažu kako se oni ne razlikuju mnogo od onih pravih.

Sačuvane lunch pakete ili druge proizvode koje su se koristile u opkoljenom Sarajevu, građani i turisti danas mogu pogledati u prostorijama Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, Tunela spasa i Muzeja ratnog djetinjstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije