Šta potez Jasne Duraković znači za novu većinu u Skupštini KS

E. H.
Šta potez Jasne Duraković znači za novu većinu u Skupštini KS
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Skupština KS

Jasna Duraković, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo ispred SBB-a objavila je jučer na svom Facebook profilu da napušta ovu stranku, te da neće podržati smjenu aktuelne Vlade KS.

Šta to znači u pogledu skupštinske većine?

Jasna Duraković: Neću glasati za smjenu Vlade, izlazim iz SBB-a

Naime, nova većina u Skupštini Kantona Sarajevo (Stranka demokratske akcije-Savez za bolju budućnost-Demokratska fronta-Bosanska stranka-Mirnes Ajanović) 17. decembra 2019. godine objavila je da je prikupila 18 potpisa za zakazivanje sjednice Skupštine KS na kojoj će biti smijenjena Vlada KS s Edinom Fortom na čelu, kao i Elmedin Konaković s pozicije predsjedavajućeg Skupštine KS.

Zahtjeve za smjenu Vlade KS i rukovodstva Skupštine KS potpisali su zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Demokratske fronte (DF) i jedan zastupnik iz BOSS-a.

Tad je objavljeno da ove četiri stranke u Skupštini Kantona Sarajevo imaju 19 zastupnika, ali i tada je nedostajao potpis zastupnice Jasne Duraković (SBB), koja je, navodno, bila na putu.

Pogledajte koji su zastupnici potpisali zahtjev za smjenu Konakovića i Vlade KS

Kako se vidi prema dokumentu koji je tad dostavljen Skupštini KS zahtjev su potpisali Fahrudin Pecikoza (SBB), Mahir Dević (SDA), Admela Hodžić (SDA), Samra Ćosović-Hajdarević (SDA), Aljoša Čampara (SDA), Jasmina Bišćević-Tokić (SDA), Smiljana Viteškić (SDA), Amra Hasagić (SDA), Sabahudin Delalić (SDA), Mirza Čelik (SDA), Hamed Aljović (SDA), Zvonko Marić (SBB), Sead Milavica (DF), Senad Hasanović (DF), Bibija Kerla (DF), Dževad Poturak (SBB), Bilsena Šahman (SBB) i Haris Pleho (BOSS).

Potez Jasne Duraković definitivno je dodatno zakomplicirao odnose u Kantonu Sarajevo.

S druge strane Narod i Pravda, Naša stranka, Socijaldemokratska partija, Nezavisna bosanskohercegovačka lista uz podršku samostalnih zastupnika Damira Marjanovića, Damira Nikšića i sada Jasne Duraković imaju 17 ruku.

I to su: Elmedin Konaković (NiP), Danijela Kristić (NiP), Amel Mekić (NiP), Arijana Memić (NiP), Elvedin Okerić (NiP), Vedran Jakupović (NiP), Vibor Handžić (NS), Elvis Vreto (NS), Neira Dizdarević (NS), Vildana Bešlija (NS), Amra Junuzović-Kaljić (NBL), Jasna Duraković (Nezavisna zastupnica), Damir Marjanović (Nezavisni zastupnik), Damir Nikšić (Nezavisni zastupnik), Igor Stojanović (SDP), Samir Suljević (SDP) i Segmedina Srna-Bajramović (SDP).

Jasna Duraković - undefined

Facebook: Jasna Duraković

Dakle, matematički, SDA-SBB-DF-BOSS i dalje imaju većinu u Skupštini i mogu provesti sad najavljenu smjenu Vlade KS, ali se sad postavlja pitanje kako će ta većina funkcionirati.

Budući da će za svaku odluku koju budu željeli sprovesti i izglasati u Skupštini KS svi njihovi zastupnici uvijek, bez izuzetka morati doći na sjednicu i podržati sve zahtjeve.

Treba istaći također da novoj većini ne ide u prilog i odugovlačenje s preuzimanjem vlasti, što je, blago rečeno, najavljeno trijumfalno, a trenutno se pretvorilo u sagu o pečatu, kršenju poslovnika i prepirkama ko je u pravu i čiji je predsjedavajući legitiman - Mirza Čelik (SDA) ili Danijela Kristić (NiP).

Podsjećamo da je jučer u Službenom listu KS objavljeno da je Danijela Kristić (NiP) nova predsjedavajuća Skupštine KS.

Službeno je: Danijela Kristić je predsjedavajuća Skupštine KS

Za 16. januar zakazana je sjednica Skupštine KS i tad će biti dogovoren datum sjednice i glasanju o povjerenju Vladi KS. Trenutni odnos snaga je 18:17 i to će u svakom slučaju značiti veoma neizvjesnu vlast u naredne tri godine preostalog mandata jer nijedan od nabrojanih političkih blokova vise neće moći skupiti komotnu većinu za udobnu vladavinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije