Šta posjetiti u BiH ovog ljeta: Gdje na odmor s djecom i pobjeći od gužve

S. H.
Šta posjetiti u BiH ovog ljeta: Gdje na odmor s djecom i pobjeći od gužve
Foto: AA / Nacionalni park Sutjeska

Bloomberg, Lonely Planet, The New York Times, samo su neki od uglednih svjetskih medija koji su pisali o Bosni i Hercegovini kao jednoj od top 10 europskih destinacija koje vrijedi posjetiti.

Bogato kulturno naslijeđe Balkana: Tri turističke ture koje će oduševiti sve

Dok svijet prepoznaje prirodne ljepote naše zemlje, njeni građani čini se zaboravljaju njene vrijednosti i ne shvataju da ne moraju ići daleko kako bi uživali u veličanstvenoj prirodi.

Promoviranje prirodnih ljepota BiH

S obzirom na to da se bliži ljetna sezona, raspitali smo se koja mjesta u BiH se mogu preporučiti turistima, građanima BiH i koje atrakcije vidjeti i isprobati.

Odgovore za Radiosarajevo.ba dalo je Udruženje Avantur koje pokušava da promovira prirodne ljepote Bosne i Hercegovine kroz cijelu godinu, te često navode da ne moramo čekati „ljepše“ vrijeme ili godišnje odmore kako bi uživali u njenim ljepotama.

Najtiražniji švicarski list: 5 stvari koje ne smijete propustiti u Sarajevu

"Uvijek nudimo destinacije u skladu sa godišnjim dobom odnosno vremenskim prilikama", rekli su nam iz ovog Udruženja.

Za ljetni period predlažu  posjetu nekim od divnih jezera kojim naša zemlja obiluje, a na putu ka jezerima obići kulturno-historijske spomenike.

"Pa tako jedna od destinacija može biti Kukavičko jezero na putu između Kupresa i Livna ili Šatorsko jezero na Šator planini. Ukoliko ste željni avanture možete ostati i kampovati na Šatorskom jezeru a naredni dan okušati se u planinarenju i popeti Veliki Šator - vrh Šator planine", naveli su.

Šatorsko jezero - undefined

Šatorsko jezero

Druga destinacija je istočnije a odnosi se na očaravajuću Zelengoru i njena jezera.

"Ovaj put prijedlog posjeta jezeru Donje bare gdje je nekada i Tito boravio. Zelengora je pored avanturista i idealna lokacija za porodice sa djecom kao i za starije osobe jer ima toliko toga za ponuditi. Na jezeru Donje bare možete i iznajmiti kuću na samom jezeru i tako provesti nekoliko nezaboravnih dana u Nacionalnom parku Sutjeska", rekli su iz Udruženja.

Rafting je, kako kažu, neobilazna ljetna aktivnost pa tako ako niste do sada bili na raftingu, ljeto 2019 godine je pravo doba da probate i ovu avanturu.

Pitali smo ih i koja su područja u BiH manje popularna, a vrijede vidjeti.

"Defitnitivno Istočna Bosna kao i Livanjski kraj. Ova dva područja su poprilično zapostavljena. U  Istočnoj Bosni imate toliko toga za vidjeti, obići i doživiti da je i sedam dana premalo. Od tvrđave Pavlovac u Prači, preko Hranjena spustiti se u Goražde ka prelijepoj Drini, posjetiti Rorove i čuveni 'most ispod mosta', nastaviti dalje ka Ustikolini i na lokalitetu Presjeka posjetiti nekropolu stećaka i staro groblje. Legenda kaže da su se upravo tu odigrala sudbonosna bitka za Bosnu gdje su se presjekle vojske. Sa jedne strane Osmanlije a sa druge strane bosanska vojska. U blizini se nalazi i selo Kosače odakle potiče kraljevska porodica Kosača. Dalje uz Drinu u Foču svratiti i obići čuvenu novoobnovljenu Aladža džamiju, zatim Fočanske piramide. Možete se okušati i u raftingu na Tari ali isto tako posjetiti monumentalni spomenik narodno oslobodilačkoj borbi na Tjentištu", naveli su.

Kada je riječ o Livanjskoj regiji, uvijek možete krenuti do Krug planine u potrazi za divljim konjima. Na Krug planini se nalazi planinarski dom „Kruzi“ u vlasništvu PD Cincar. Dom je jako dobro uređen i uvijek ljubazni domaćini će vam boravak učiniti nezaboravnim. Nakon potrage za divljim konjima možda ćete željeti da vidite kakav je pogled sa 2006 mnv odnosno sa vrha Cincar planine. Za one koji su više zainteresovani za kulturno-historijsko bogatstvo mogu se izgubiti u uličicama Starog grada Livna i pronaći put do Dumana izvora Bistrice. Baš poput izvora Bune, Bistrica izvire iz stijene. Smatra se kolijevkom života na području grada Livna i mjesto u čijoj je neposrednoj blizini izgrađena srednjovjekovna utvrda Bistrički grad.

Kako i sam naziv njihovog Udruženja kaže, oni su Udruženje za podršku i razvoj sportskog turizma, međutim to je samo jedan mali dio onoga što rade.

"Zalažemo se za vraćanju čovjeka prirodnom okruženju i sve aktivnosti koje provodimo imaju veze sa tim. U početku nastanka Udruženja krenuli smo sa planinarenjem kao jednom od najzastupnijih aktivnosti i dan-danas. Zatim smo nadopunjavali različite projekte kao što su promoviranje zaštite okoliša, promocija kulturno-historijskog bogatstva naše domovine, projekti ekskurzije djece u prirodi, promocija ruralnih područja i seoskog turizma, zdrava prehrana i sl", pojasnili su za Radiosarajevo.ba.

"Kada je riječ o samoj promociji, primjetili smo da se stanovništvo većinom kreće nekim ustaljenim tokom i posjećuju jedna te ista mjesta koja postaju pretrpana. I nekada prosto frustracija zbog gužve u saobraćaju, problem sa parkingom, prenatrpanost u ugostiteljskim objektima, ponukaju građanstvo da ipak ostanu u gradu ili kući. Zbog svega ovoga smo pokrenuli projekat Visit Prača gdje pokušavamo da promoviramo i neke druge jako interesantne lokacije na domak Sarajeva. Prača, svega nekih 45 km od Sarajeva nudi netaknutu prirodu, bogate kulturno-historijske lokacije, staze za pješačenje, planinarenje, brdski biciklizam ili prosto da šetate kroz predivnu bukovu šumu i berete gljive, ljekovito bilje, utolite žeđ na prirodnim mnogobrojnim izvorima vode i sl. Već smo markirali određen broj staza, ucrtali nekropole stećaka, pećine, a ove godine i Market Makersi su prepoznali naše napore i podržali nas u nastojanjima da osposobimo par seoskih domaćinstava koji će pružati usluge smještaja. Također radimo na budućem dvodnevnom događaju koji će se održati na ovom području a koji će upravo biti orjentisan ka porodičnom odmoru i aktivnostima za djecu", otkrili su nam.

praca.jpg - undefined

Prača

Njihovo udruženje najviše promovira avanturističke sportove, kako mu i samo ime govori. Pitali smo ih šta bi posebno izdvojili.

"Kada je riječ o avanturizmu, svaka aktivnost ima svoju laganu i avanturističku stranu pa tako je nekome avantura popeti se na najveći vrh BiH – Maglić, drugima rafting u maju kada je nivo rijeka poprilično visok, neki nikada neće zaboraviti prvi put boravak u neuređenoj pećini i sl. Ili kao što ste spomenuli paraglajding iznad Hrenovice. Mi kada pravimo turu naglasimo uvijek kakav je tip ture, koliko je teška, da li je potrebna neka dodatna oprema i sl. tako da su naši učesnici tura uvijek dobro informisani o onome što ih čeka", rekli su.

Koliko im je poznato, BiH kao država ne ulaže ili veoma malo ulaže u ovaj tip turizma koji rade.

"Sve što se do sada postiglo na promociji istog pripada pojedincima, udruženjima i agencijama. U općinskim i kantonalnim uredima za turizam sjede ljudi koji nikada nisu nogom kročili ni na jedan planinski vrh, a da bi razvijali ovaj tip turizma vi morate u svakom trenutku znati kakvo je stanje na terenu, da li je put prohodan, kakav je makadam, da li će se desiti odroni u slučaju nevremena i sl. Svaka čast pojedincima ali generalno nakon svega što smo samoinicijativno uradili, mi nismo dobili podršku ni od jednog tijela od stane države. U projektu Visit Prača, općina Prača nam je zaista izašla u susret koliko su oni mogli i nisu nas ograničavali u našim nastojanjima ali takvih primjera je jako malo", prokomentirali su iz Udruženja.

Kada je riječ o potencijalima BiH, o njima pričaju od kraja rata.

"Potrebno je od potencijala praviti proizvod, a proizvod možete napraviti od svega uz prave ljude, malo novca i puno promocije", rekli su nam.

Kako su naveli, jedno od mjesta nadomak Sarajeva sa ogromnim turističkim potencijalom je Kreševo.

"Da li ste željni da se okušate u kopanju dragog kamenja ili da uskim šumskim stazama uz potok stignete do Oberske pećine i pokušate otkriti njene tajne? Možda želite da vidite kako se to jaje potkiva i kako izgledaju stotinama godina stare kreševske kuće? Možda ćete krenuti Rimskim putem kuda su stotinama godina prije vas prolazile legije ili pak posjetiti jednu od srednjovjekovnih utvrda kraljevine Bosne i Hercegovine? Sa starom jezgrom grada, kulturom, tradicijom, prirodnim predjelima, pećinama, mineralima, divnim potocima i riječicama upakovano u turističku ponudu idealno je mjesto za svakoga da posjeti", rekli su iz Udruženja Avantur.

"Već smo spominjali Livanjski kraj, Istočnu Bosnu, zašto se ne bi uputili i ka Krajini putem srednjovjekovnih utvrda i slapova Sane i Une?", zapitali su.

Do nekih mjesta je, kako su naveli, zaista teže doći osobama s invaliditetom i djecom u kolicima, međutim postoje tolike alternative.

"Jedna od njih je Blatačko jezero iznad Konjica do kojeg vodi ne tako loš makadamski put. U koliko ste željni lagane šetnje možete ostaviti auto mnogo prije i laganim hodom prošetati po predivnoj visoravni do Blatačkog jezera. Na rubu ćete doći iznad markantnog kanjona Rakitnice odakle se pruža očaravajući pogled", prokomentirali su.

Generalno smatraju da je manjka sadržaja za djecu u prirodi poput edukativnih kampova, na čemu sada rade.

"Pored toga aktivnosti i boravak u prirodi starije populacije naših sugrađana. I ako je razvoj ruralnog turizma u zamahu tu dosta toga nedostaje a imamo sve moguće predispozicije da budemo vodeći u ovoj grani turizma kada je cijela regija u pitanju", rekli su.

Obrazovanje djece najveće ulaganje

Ovo Udruženje nedavno je odlučilo i mališane uključiti u svoje aktivnosti.

"Smatramo da je obrazovanje djece najveće ulaganje za našu budućnost i budućnost planete. Želimo sa malim klubom Avantura djecu približiti prirodi, vratiti ih njihovim prirodnim instinktima, boravkom u prirodi pospješiti njihovo psihofizičko zdravlje, potaknuti njihovu kreativnost, društveni razvoj i obrazovati ih da budu korisni i odgovorni članovi društva i lokalne zajednice. Sa izletima, radnim akcijama, logorovanju, planinarenju, kulturno-zabavnim manifestacijama i  takmičenjima ćemo učiniti da njihovo pridruživanje Avantur KIDS-u bude nešto što će nositi kroz cijeli život. Tu će naučiti šta znači biti u suživotu sa prirodom i biti dobar i pouzdan drug", rekli su iz Udruženja.

Već su spomenuli par lokacija koju tako reći „family friendly“, ali postoje i mnoge druge kao što su Umoljani sa predivnim Studenim potokom.

"Još kada djeci ispričate legendu o aždahi i pokažete stijenu u kojoj se skamenila dan će vam proći za tren oka sa njihovim mnogobrojnim pitanjima i maštarijama. Druga lokacija je kraljevski grad Bobovac koji prkosi vremenu i nebrizi države za njega. Tu možete ispričati priču o jačini i ljepoti srednjovjekovne kraljevine Bosne, njenim dvorovima. U selu Mijakovići nadomak Bobovca imate seosko domaćinstvo kod Šabana Ibrišimovića gdje možete predahnuti i kušati organsku hranu", naveli su nam iz Udruženja Avantur za Radiosarajevo.ba pozivajući sve one koji su zainteresovani da im se pridruže u turama, da probude avanturistički dio u sebi ili da podrže rad udruženja kroz neki od mnogobrojnih pozitivnih projekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije