Šta je načelnik Opštine Foča Radisav Mašić kazao na otvorenju Aladže

Radiosarajevo.ba
Šta je načelnik Opštine Foča Radisav Mašić kazao na otvorenju Aladže
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Radisav Mašić

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić obratio se ispred Aladža (Šarena) džamije, koja je danas, 27 godina nakon što su je srušili četnici, ponovo otvorena za vjernike.

Mašić je govor počeo, pozdravljajući prisutne goste, a onda je zagrmio:

"Dobro došli u Foču, prvi i najljepši grad na našoj najljepšoj rijeci Drini", nakon čega je aplauz odjeknuo haremom ispred Aladže.

"Lijep je povod našeg današnjeg okupljanja", nastavio je Mašić, dodavši da se Aladža vratila u stvarnost i ispunila mjesto koje joj je vjekovima pripada.

"Razglednica Foče je ponovo postala onakva kakvu je historija zapamtila i dokument zabilježio. Na obalu Ćehotine vratio se jedan od najznačajnijih sakralnih spomenika islamske kulture. Aladža je spomenik snage umjetnosti i islamske kulture, koji se može ravnati s najboljim na Balkanu", poručio je načelnik.

Aladžu je nazvao dokazom da vrijedna umjetnička djela mogu nastati i u malim sredinama, a onda je rekao:

"Obnova Aladža džamije vraća povjerenje, dobrosusjedske onose, i potvde naše istinske želje da živimo u miru, međusobnom razumijevanju i povjerenju", nakon čega se Fočom ponovo prolomio aplauz.

"Takve odnose smo mi u Foči izgradili i želimo ih unaprijediti", govorio je načelnik, te se zahvalio svim institucijama koje su pomogle obnoviti Aladžu, ali i građanima Foče:

"Jer su svojim ponašanjem pokazali da je naš grad dostojan spomenika kulture koji će biti na listi UNESCO-a."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije