Historijski trenutak: Sreli se potomci Franza Ferdinanda i Gavrila Principa

Radiosarajevo.ba
Historijski trenutak: Sreli se potomci Franza Ferdinanda i Gavrila Principa
Foto: Reddit / Branislav Princip i Anita Hohenberg

Dok su svjetski lideri bili u Parizu povodom stogodišnjice primirja kojim je završen Prvi svjetski rat, dvoje potomaka Franza Ferdinanda i Gavrila Principa susrelo se u Grazu, u Austriji, kako bi obilježili atentat koji je bio povod za njegov početak.

Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog nadvojvode Franza Ferdinanda i Branislav Princip, pranećak Gavrila Principa, pružili su jednom drugom ruke u sklopu događaja nazvanog "Rukovanje za mir", javlja agencija Hina.

"Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan", rekao je organizator susreta, austrijski umjetnik Igor Petković.

On je, kako se navodi, u Grazu organizovao niz kulturnih događanja povodom 100. godišnjice završetka rata i pozvao najbliže rođake dvije porodice koje su bile direktno upletene u početak Velikog rata.

Stoljeće kasnije, Anita Hohenberg upravlja porodičnim dvorcem Aršteten, gdje su Franz Ferdinand i Sofija sahranjeni, a Branislav Princip se bavi filmom u Srbiji, navodi Hina.

Gavrilo Princip, za mnoge južnoslovenski junak, za druge srpski nacionalista, ubio je austrijskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. godine, što je iskorišteno kao povod za rat koji je, mjesec dana kasnije, Austro-Ugarska objavila Srbiji.

To je bio početak Prvog svjetskog rata koji je za posljedicu imao i raspad Habsburškog carstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije