Sredstva za dezinfekciju postala su svakodnevnica: Evo kako ih pravilno koristiti

N. Katica
Sredstva za dezinfekciju postala su svakodnevnica: Evo kako ih pravilno koristiti
Foto: Bosnalijek / Nedim Uzunović

Od izbijanja pandemije koronavirusa životne navike ljudi su se promijenile. Nadležni kako u svijetu tako i u našoj zemlji apeluju na građane da se pridržavaju preporuka - da poštuju socijalnu distancu, koriste zaštitne maske i da redovno peru ruke i koriste serdstva za dezinfekciju, kako ruku tako i predmeta.

Potražnja za sredstvima za dezinfekciju širom svijeta je skočila, čak je bilo i situacija da građani nisu mogli pronaći sredstva za kupovinu.

Nedim Uzunović, v. d. direktora Bosnalijeka kazao je za Radiosarajevo.ba da su oni od izbijanja pandemije utrostručili proizvodnju u odnosu na isti period prošle godine.

"Uprava kompanije još je početkom marta ove godine donijela je odluku da će se sva proizvodnja dezinficijenasa usmjeriti isključivo ka tržištu BiH. Dakle, sve što se proizvede i dalje se isporučuje isključivo za potrebe građana i različitih zdravstvenih ustanova u BiH i ništa ne ide u izvoz. Takav odnos prema potrebama domaćeg tržišta neće se mijenjati ni u narednom periodu, a naši radnici nastavljaju raditi maksimalno predano kako bi osigurali naše visokokvalitetne dezinfekcijske proizvode za sve potrošače u BiH.

Osim radnika Bosnalijeka, koji su zaslužni za ove rezultate, posebno smo ponosni što smo prošle godine okončali investiciju vrijednu 50 miliona KM u pokretanje novog proizvodnog pogona kojim smo omogučili uslove za povaćanje proizvodnje za čak pet puta. Zahvaljujući svemu tome uspjeli smo odgovoriti svim izazovima u toku ove krize", kazao je Uzunović za naš portal.

Velika potražnja

Kriza uzrokovana novim koronavirusom značajno je uticala i na lance snadbijevanja u raznim oblastima, pa tako nije izuzetak ni farmaceutska industrija.

Kako je Uzunović kazao za naš portal oni su uspjeli uspješno prevazići probleme nabavke, te za sada osiguravaju potrebne količine repormaterijala za nastavak nesmetan proizvodnje.

"Ono što posebno želimo istaknuti jeste da je došlo do rasta cijena repromaterijala koje nabavljamo, ali Bosnalijek nije mijenjao cijene svojih proizvoda. Nadamo se da će ova kriza biti prepoznata kao šansa da se i kompanije iz BiH uključe u pozicioniranje unutar novih lanaca snabdijevanja, koji će se neminovno formirati, te da ćemo u BiH početi proizvoditi što više kako repromaterijala, tako i gotovih proizvoda", istaknuo je on.

Primjetan je rast potražnje za dezinfekcijskim sredstvima na tržištu BiH, a naročito je bio izražen u periodu mart-april ove godine, kada je u našoj zemlji bila na snazi Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće uzrokovane novim koronavirusom.

Iz ove kompanije poručuju da su kontinuirano radili i osigurali su potrebne količine svih svojih proizvoda za tržište BiH, pa tako i sredstava za dezinfekciju.

"Ponosni smo što smo uspjeli odgovoriti ovom velikom izazovu i što smo osigurali potrebne količine naših proizvoda, kako za potrebe zdravstvenih ustanova, tako i za potrebe naših građana", poručio je Uzunović za Radiosarajevo.ba.

Bosnalijek ima višedecencijsko iskustvo u proizvodnji različitih visokokvalitetnih dezinfekcijskih sredstava različitih namjena.

"Možemo istaknuti da su najtraženiji naši proizvodi namjenjeni dezinfekciji ruku, kao što su Aseptan i Alkosol te proizvodi čija je namjena dezinfekcija različitih površina poput Bakticida. Ono što treba istaknuti jeste da svi naši proizvodni procesi ispunjavaju najstrožije evropske norme kvalitete. To je naročito važno istaknuti kada se govori o sredstvima za dezinfekciju i drugim farmaceutskim proizvodima", rekao je on.

Provjereni prozivodi

Oni preporučuju provjere prozivode za dezinfekciju njihove kompanije kao što su npr. Alkosol ili Aseptan, a za dezinfekciju površina, predmeta, opreme, uređaja  iprostora npr. Bakticid.

"Higijenu ruku i površina treba provoditi redovno i pravilno, jer se u suprotnom stepen kontaminacije vremenom sve više povećava. Što se tiče dezinfekcije ruku u većini slučajeva, a ukoliko ruke nisu vidljivo zaprljane, dovoljno je primijeniti higijensku dezinfekciju utrljavanjem u ruke dezinfekcionog, najbolje alkoholnog dezinfekcionog sredstva (dezinfekciono sredstvo koje sadrži najmanje 60-70% alkohola etanola i/ili izopropanola za koje se smatra da najefikasnije uništavaju koronaviruse). Tokom ovog postupka, koža ruku treba biti vlažna barem tokom 20-30 sekundi. To je najbolji postupak u sprečavanju širenja infekcija", kazali su iz Bosnalijeka.

Osim u zdravstvenim ustanovama, redovna preventivna dezinfekcija se preporučuje u javnim objektima i na javnim mjestima, u ugostiteljstvu i raznim uslužnim djelatnostima, u prehrambenoj industriji i prodavnicama, kuhinjama i objektima ishrane, u hotelima, banjama, domaćinstvima, školama, na sanitarnim površinama, u frizerskim salonima, mesarama, pekarama, u rashladnim uređajima itd.

Dezinfekciju površina treba vršiti u prostorima u kojima se krećemo, radimo ili boravimo, naročito nakon kihanja i kašljanja, korištenja toaleta, dodirivanja površina na javnim mjestima ili dodirivanja predmeta svakodnevne upotrebe (npr. novac, telefoni, tastature, prekidači, ručke i rukohvati, bankomati itd.).

"Ono što građani trebaju znati jeste da se sva dezinfekciona sredstva prije stavljanja u promet moraju kontrolirati i registrirati, odnosno moraju biti odobrena od strane nadležnih institucija što se može provjeriti na pakovanju na kojem se mora nalaziti odgovarajući broj rješenja ili dozvole za prometovanje. Ukoliko toga nema na pakovanju dezinfekcionog sredstva kojeg ste kupili ili koje koristite, tada su kvalitet, djelotvornost i sigurnost primjene (netoksičnost) takvog proizvoda za čovjeka i okolinu veoma upitni. U ova pandemijska vremena dostupna su dezinfekciona sredstva različitog kvaliteta i često neprovjerenog sastava, djelovanja, te neispitanog stepena sigurnosti i podnošljivosti aktivnih komponenti.

Tako se npr. u prodaji mogu naći proizvodi koji od strane proizvođača označeni kao sredstva koja djeluju protiv svih mikroorganizama (virusi, bakterije i gljivice), a građani moraju znati da ne postoje „univerzalni“ dezinfijensi koji djeluju na sve mikroorganizme. Stoga je pri kupovini ili korištenju dezinfekcionih sredstava neophodno provjeriti da li se radi o registriranim i provjerenim proizvodima kako bismo ispravnim izborom učinili prvi korak u očuvanju sopstvenog zdravlja", zaključio je Uzunović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije