Srednjoškolci Jajca zajedno u školskim klupama

Srednjoškolci Jajca zajedno u školskim klupama
/ Srednjoškolci Jajca; Foto: Buka
Danas je počela nova školska godina za sve srednjoškolce u srednjebosanskom kantonu. U iste klupe kao i prošle godine krenuli su i naši heroji iz Jajca.

U rubrici Šta drugi pišu, prenosimo tekst s portala Buka, autora Elvira Padalovića 

Ove školske godine nije sprovedena Odluka Skupštine Konatona o osnivanju nove škole po bosanskom planu i programu.

Naši mladi heroji nisu dali da ih podijele, i u tome su, barem zasad, uspjeli.

Takav je rezultat višemjesečne pobune jajačkih učenika.

U novu školsku godinu oni su ušli zajedno i pobjednički.

Izborna godina je čudo, čini se prema aktuelnim događanjima iz Jajca.

Iako niko sa sigurnošću ne može reći zašto se odustalo od provođenja Odluke o osnivanju nove škole u Jajcu,  čini se kako niko nije imao petlju da se upusti u koštac sa ovim veoma "nepopularnim potezom" u jeku predizborne kampanje.

Lokalni političari Jajca ipak tvrde  kako nije bilo vremena za provodjenje javnog poziva za članove upravnih tijela te škole.

Bilo kako bilo, činjenica je da su učenici dobili bitku. Trenutno vode 1:0.   

Ipak vlasti u ovom gradu nisu odustali od nove škole, jer su, tvrde, sadašnjim stanjem ugrožena prevashodno bošnjačka djeca, koja pohađaju nastavu hrvatskom planu i programu.

Međutim, djeca nisu tako mislila.

Ranije su učenici za BUKU prokomentarisali kako je potez da se u novu školsku godinu krene po "starom" odličan i da je to dokaz kako se nisu bezveze borili.

Izvor BUKE iz ovog grada tvrdi da su političari ipak uvidjeli da je otpor javnosti prevelik i da im ova priča ne bi mnogo doprinijela u predizbornoj kampanji.

Učenici koje smo uspjeli kontaktirati ( ne zaboravimo da je počela nastava) kažu kako je školska godina počela kao i do sada, da nema nikavih novina,  da je sve isto. Dodaju i to kako niko u Jajcu ne govori o podjelama. Tvrde kako je to zasad "zataškana" tema, piše portal Buka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije