Ermin Sijamija u ulozi Huseina-kapetana: Ove godine snimanje serije o Zmaju od Bosne

S. H.
Ermin Sijamija u ulozi Huseina-kapetana: Ove godine snimanje serije o Zmaju od Bosne
Foto: Arhiv / Dan kada je Zmaj od Bosne otišao u legendu
Ove godine počinje snimanje serija o životu Huseina-kapetana Gradaščevića, poznatijeg kao Zmaj od Bosne.

Riječ je o posljednjem gradačačkom kapetanu koji je 1831. godine predvodio Pokret za autonomiju BiH od Osmanskog carstva, i tako se svrstao u red najznačajnijih historijskih ličnosti bošnjačkog naroda.

U saradnji sa Udruženjem "Zmajevo srce", agencija Kreativa marketing planira snimanje serije o životu Zmaja od Bosne po ugledu na seriju "Sulejman Veličanstveni", potvrdio je za za Radiosarajevo.ba Omer Isović iz ove agencije.

Trideset epizoda serije snimat će se u Gradačcu, Travniku, Sarajevu i Tuzli, gdje se planira za potrebe snimanja serije izgraditi filmski studio.

Huseina-kapetana Gradaščevića najprije će u predstavi glumiti bh. glumacac Ermin Sijamija, a pored njega u predstavi će igrati i Zijad Gračić, Anica Kovačević itd.

Na predstavi sarađuju regionalni glumci i stručnjaci, tako da seriju režira Slavenko Saletović, profesor iz Beograda porijeklom iz Vareša, a tekst je pisao Elvis Ljajić.

Premijera predstave održat će se u aprilu na otvorenom prostoru kule Huseina-kapetana u Gradačcu, iako je ranije planirano da se ona održi u Tuzli.

Isović nam je otkrio kako je u planu i snimanje filma nakon što završi snimanje serije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije