Snažna američka podrška za BiH

Radiosarajevo.ba
Snažna američka podrška za BiH
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Američki ambasador Eric Nelson

U sedmici nakon obilježavanja Dana nezavisnosti, događaja u Bosni i Hercegovini nije manjkalo, a neki od njih su se izdvojili po svojem značaju. Riječ je svakako o porukama novoimenovanog  američkog ambasadora u našoj zemlji Erica Nelsona, koji je kazao da Amerika ostaje garant teritorijalnog integriteta naše zemlje.

 Piše: Faruk Vele

Također, Parlament FBiH je dao saglasnost za nastavak projekta izgradnje Bloka 7, jednog od najvažnijih u poratnoj historiji, dok je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Bruxellesu predao odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije komesaru Johannesu Hahnu. Pokazan je ohrabrujući zamah na europskom putu.

Ovo su ljudi i događaji koji su po mišljenju Radiosarajevo.ba obilježili proteklih sedam dana.

Napad na povratnike - subota, 02. mart

Novi napad na povratnike! U Novom Šeheru kod Maglaja u toku noći zapaljena je velika državna zastava koju su povodom Dana nezavisnosti postavili članovi Foruma mladih SDP-a iz Novog Šehera.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravio je u radnoj posjeti institucijama Evropske unije, gdje je uručio odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije komesaru Johannesu Hahnu.

Dodik, Mogherini, Hahn: BiH predala odgovore na dodatna pitanja - undefined

Pod sloganom „Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!“ novinari u Zagrebu su održali protestnu šetnju, poručujući kako je dosta bilo progona novinara te pozivajući Vladu da konačno ozbiljno shvati ovu temu i njihove probleme. Dobili su i podršku kolega iz BiH.

Za rad predstavništava bh. entiteta Republika Srpska u inostranstvu iz budžeta tog entiteta u ovoj godini bit će izdvojeno 4,7 miliona KM. Njihov fokus rada, prema navodima entitetske vlade, treba biti jačanje ekonomskih veza sa zemljama u kojima se nalaze, prenijela je u subotu Federalna TV. Iznova se postavlja pitanje paralelizama u bh. diplomatiji.

Der Čaba (39), plaćeni ubica iz Čantavira, osumnjičen da je u beogradskom naselju Banovo brdo ubio Nebojšu Markovića, uhapšen je u Pragu (Češka Republika).

 Informacija o tome gdje će biti postavljeni radari u nedjelju privukla je dosta pažnje.

Burno je bilo i u regionu. Više hiljada građana Crne Gore okupilo se u subotu navečer na centralnom podgoričkom trgu, tražeći ostavke predsjednika Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića, te čelnika tužiteljstva i direktora Radio Televizije Crne Gore.

"Ako to ne učine, 16. marta okupit ćemo se opet i nećemo se razići dok to ne učine", poručio je Miloš Krivokapić, jedan od vođa protesta.

Hrvatska i regionalna javnost su bili zgroženi postupkom oca koji je svoje četvero djece bacio sa balkona kuće na otoku Pagu. U međuvremenu, dospijevaju informacije o njemu i njegovoj porodici koje do sada nisu bile poznate.

Bračni par iz jednog naselja kod Pančevačkog mosta u Srbiji brutalno je pretučen ciglama.

Donijeli smo vam priču o mladom bh. iluzionisti svjetske reputacije.

U Multimedijalnom centru Kovači u Sarajevu promoviran je film “Nana Fata – bosanska heroina“, autora Enesa Hotića.

Naša Monika Ponjavić napisala je zapažen tekst o oskarovskim favoritima.

Amel Tuka, najbolji atletičar Bosne i Hercegovine, se plasirao u finale Evropskog dvoranskog prvenstva koje se održava u GlasgowuTuka je trčao u prvoj kvalifikacionoj grupi gdje je ostvario rezultat od 1:50.41 kojim je ostvario plasman u finale turnira.

Ponovno vraćanje vojnog roka - nedjelja, 3. mart

Nakon dvomjesečne potrage El-Emin Hadžić pronađen je mrtav na Ponijerima u općini Kakanj. Mladić se iz svoje vikendice na Ponijerima udaljio 3. januara u jutarnjim satima od kada mu se gubi svaki trag.

 Donijeli smo i detalje slučaja koji je dugo zaokupljao pažnju bh. javnosti.

Potpuna euroatlantska integracija zapadnog Balkana neće se dogoditi u skorije vrijeme - to je bila poruka i sa Samita EU-Zapadni Balkan 2018., što ponovo izaziva zabrinutost u trusnoj regiji.

Lideri EU prepoznaju stratešku važnost ovog nedostajućeg dijela „evropske slagalice“, navodi se Izvještaju Minhenske sigurnosne konferencije za 2019. godinu.

U ovogodišnjem izvještaju Minhenske sigurnosne konferencije jedna stranica posvećena je Bosni i Hercegovini.

U Tesliću je održan referendum o opozivu načelnika opštine Milana Miličevića. Pravo na izjašnjavanje imala su 44.033 birača, koja su glasala na 68 redovnih biračkih mjesta.

Miličević je rekao novinarima da je ostvario "apsolutnu pobjedu" i da je protiv njegovog opoziva glasalo više od 3.000 građana u odnosu na broj onih koji su bili za opoziv.

U Čapljini je održan karneval, a najzapaženiji dio su bile dvije figure hrvatskog člana predsjedništva BiH Željka Komšića. Na jednoj Komšić je prikazan kao Trojanski konj, dok ga druga prikazuje kao marionetu na kojoj piše "Dejtonsko pozorište".

Komšić je na kraju "osuđen" i "spaljen". "Kriv je", prema karnavalskim sudijama, za mnogo toga. Od toga što se most u Klepcima kod Čapljine gradi duže nego Pelješki, preko toga što se Čapljinci voze samo u kružnim tokovima, pa sve do toga "što je Komšića u Predsjedništvo izabrao Đelo Hadžiselimović", što je valjda aluzija da Komšiću veliki broj glasova dali Bošnjaci.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović govorio je za Radiosarajevo.ba o mogućnosti vraćanja vojnog roka u BiH o čemu se sve češće govori i u regionu.

Senad Mašović  - undefined

Zapažena je bila i kolumna naše kolumnistice Jasne Diklić, koju s ponosom objavljujemo.

U centru pažnje Američke profesionalne nogometne lige (MLS), već na samom startu, ponovo je bio Zlatan Ibrahimović.

Amel Tuka je nastupio u finalu utrke na 800 metara na atletskom dvoranskom Europskom prvenstvu u Glasgowu i zauzeo je šesto mjesto.

Slavio je Španac Alvaro De Arriba, a Tuka je dionicu od 800 metara završio sa vremenom 1:47.91.

 Predaja Upitnika - ponedjeljak, 04. februar

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uručio je u ponedjeljak u Briselu odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije potpredsjednici Evropske komisije i visokoj predstavnici EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini i komesaru za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesu Hahnu.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn kazao je da je uručenje dodatnih odgovora iz Upitnika Evropske komisije važan događaj i da bi bila greška povjerovati da se od danas niša ne mora uraditi.

Milorad Dodik je poručio u Bruxellesu da će BiH sigurno biti zemlja koja će 5. aprila u Beogradu potpisati sporazum o pojeftinjenju roaming usluga za područje zapadnog Balkana.

Više od 70 pripadnika Civilne zaštite FBiH krenulo je u veliku potragu za nestalim mladićem Seminom Bradićem, iz mjesta Krpeljiči kod Travnika. Tokom vikenda je blizu 200 osoba, mještana i lovaca bez uspjeha pretražilo širi lokalitet, pa je Općinska služba CZ-a putem Kantonalne uprave poslala zahtjev za pomoć.

Analizirali smo pozadinu optužbi Milorada Dodika prema rukovodstvu Centralne banke BiH.

Na lokalitetu Hrenovice održana je ceremonija početka radova na izgradnji tunela Hranjen, u sklopu realizacije izgradnje brze ceste Sarajevo - Goražde.

Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo dao je intervju za Radiosarajevo.ba u kojem je u povodu sarajevske promocije njegove knjige govorio o ubistvu emigranta Stjepana Đurekovića, presudi bivšem šefu Službe državne sigurnosti Hrvatske Josipu Perkoviću, obavještajnim službama na Balkanu, ulozi Hrvatske u ratu u BiH...

Analizirali smo mandat Valentina Inzka deset godina poslije imenovanja i utvrdili koliko je zaradio u našoj zemlji.

Valentin Inzko - undefined

Akademkinja Senka Mesihović-Dinarević, redovna članica Evropske akademije nauka i umjetnosti, u okviru godišnje skupštine te akademije, prisustvovala je početkom marta simpozijumu o „Kompleksnosti i integracijama u prirodi i društvu“ u Salzburgu

Bosna i Hercegovina ima šampiona zlatnog sjaja, iako se on iz Škotske nije vratio sa medaljom. Naš najbolji atletičar i jedan od najboljih sportista Amel Tuka, na netom završenom Europskom dvoranskom prvenstvu u Glasgowu u utrci na 800 metara osvojio je šesto mjesto. Tuka je dao intervju za Radiosarajevo.ba nakon završetka takmičenja.

Dežurni kantonalni tužilac Zeničko-dobojskog kantona izdao je naredbe za dodatna vještačenja tijela El-Emina Hadžića iz Kaknja, čije je tijelo pronađeno u nedjelju na Vrhovinama kod Ponijerima.

Jedna žena iz Zenice uhapšena je na Aerodromu Sarajevo, jer je graničnim provjerama utvrđeno da je potražuje Općinski sud u Zenici zbog kaznenog djela oduzimanje djeteta ili maloljetnika.

Slučaj aktiviranja bombe u Gradačcu privukao je pažnju šire bh. javnosti.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović komentirao je u ponedjeljak političku situaciju u zemlji, ali i spaljivanje lutke Željka Komšića u Čapljini.

Talačka kriza u Mostaru - utorak, 05. mart

Članovi Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine dodijelili su na hitnoj sjednici u Sarajevu mandate nedostajućim delegatima u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Mandati su dodijeljeni Draganu Stevanoviću iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, koji je bio na kandidatskoj listi za Skupštinu Kantona Sarajevo, Mladenu Loniću (SDP) s liste za Skupštinu Unsko-sanskog kantona i Nikici Bosniću (Srpska lista) iz Kantona 10.

"Na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. nije eksplodirala granata ispaljena iz srpskog topa sa Ozrena, kako je to iskonstruisano presudama Suda u BiH iz 2008, odnosno 2010. godine, već je u pitanju simultana teroristička eksplozija", rečenica je kojom je RTRS konačno dotakao dno u poslijeratnom periodu u Bosni i Hercegovini.

Reakcije iz Tuzle bile su pune ogorčenja i bijesa zbog TV Bastilje Milorada Dodika.

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) BiH je na sjednici u Sarajevu osudilo, "perfidnu kampanju koju pojedini centri moći i mediji vode protiv SDP-a, s namjerom podrivanja Bh. bloka i pozicija partije unutar njega.

Predsjedništvo SDP-a je dalo saglasnost Glavnom odboru Tuzla da odluči o partnerstvu sa SDA.

Mostarska policija uhapsila je trojicu muškaraca koji su izveli oružanu pljačku Privredne banke u Mostaru.

mostar_pljacka_banke_AA_007.jpg - undefined

Prema medijskim izvještajima, oni su na nišanu držali u jednom trenutku čak sedam osoba, ali su se predali nakon što su vidjeli veliki broj pripadnika policije kojima su se priključili pripadnici FUP-a, SIPA, te, naravno, specijalci.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je pozvao na ozbiljne reforme koje će osigurati budućnost Evropske unije.

Dodik je u intervjuu za Al Jazeeru Balkans po prvi put je javno progovorio o gestu koji je izazvao oduševljenje u Semizovcu pored Sarajeva, kada je pomogao tamošnji nogometni klub.

Dodik se ponovo potrudio da bude u centru pažnje, pa je dao i jednu neočekivanu najavu.

Analizirali smo šta stoji iza njegovih najava.

U Doboju kod Kaknja je klanjana dženaza El-Eminu Hadžiću, mladiću koji je pronađen mrtav u nedjelju na Vrhovinama kod Ponijerima.

Komesar sarajevske policije Mevludin Halilović dobio je od Vlade Kantona Sarajevo prije pet dana ocjenu "ne zadovoljava" i od tada se ne stišava bura u javnosti. Halilović se sada otvorenim pismom obratio premijeru Vlade KS - Edinu Forti.

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obavijestila je u utorak vjernike da po Takvimu Rijaseta, u četvrtak, 30. džumade-l-uhra 1440. god. po H., odnosno 7. marta 2019. godine, s akšam-namazom, nastupa prva u nizu mubarek noći, Lejletu-r-regaib ili kod nas poznata kao Noć želja.

 

Muslimani večeras obilježavaju prvu mubarek noć: Noć želja ili Lejletu-r-regaib - undefined

Francusko-njemački televizijski kanal Arte je u svojem prilogu nazvao Sarajevo kosmopolitskim gradom u Evropi sa jedinstvenim orijentalnim žarom.

Eksterna matura sve je češća tema, posebno među roditeljima učenika završnih razreda osnovne škole. Pisali smo zašto se nastavnici i roditelji žale na teške testove.

Sedam od deset gradova koji imaju najzagađeniji zrak u svijetu se nalazi u Indiji, piše CNN. Među stotinu najzagađnijih gradova je jedan i iz Bosne i Hercegovine.

Naš Almir Sokolović istraživao je koga će selektor Robert Prosinečki pozvati među Zmajeve.

Prema legendi naših starih 5. marta, "udara" treće i posljednje džemre. I ova priča je izazvala priličnu pažnju.

Bez dogovora o MAP-u - srijeda, 06. mart

U Sarajevu je održan sastanak lidera SDA, HDZ i SNSD, Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika. Nakon sastanka, Dodik i Izetbegović su poručili su da konačni dogovor nije postignut, ali da će stranke nastaviti tražiti prihvatljivo rješenje. 

Čović je istakao kako vjeruje da je napravljen iskorak.

Nes(p)ertna odluka premijera Kantona Sarajevo Edina Forte da samo ženama zaposlenim u javnom sektoru 8. mart bude neradni dan, izazvala je žestoke reakcije. Kantonalni odbor SDA nije propustio ovaj politički zicer. I u SDA se sada može s 8. martom. Mašallah.

Reagirali su, s pravom, i direktori sarajevskih škola.

Na ulazu u harem Čaršijske džamije u Prijedoru i na garaži čaršijske džamije osvanuli su uvrjedljivi natpisi sa nacističkim porukama.

Semin Bradić iz mjesta Krpeljići, nestali mladić za kojim se proteklih pet dana tragalo u okolini Travnika, pronađen je živ. Lijepa vijest obišla je BiH. A fotografija jednog od spasitelja koji nosi Bradića na leđima izazvala je oduševljenje u moru crnila.

Dan uoči izjašnjavanja Parlamenta FBiH, koji je trebao dati odgovarajuće garancije, premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da je izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla neophodna zbog osiguranja stabilnosti energetskog sistema.

Oko 1.500 djece u zatvoru drže federalne i kurdske vlasti u Iraku zbog navodnih veza sa ekstremističkom grupom takozvana Islamska država, a priznanja su često iznuđivali mučenjem, saopštila je danas Međunarodna organizacija Human rights watch (HRW).

Građani Srbije posebno su pristrani prema Grcima i Makedoncima, koje svrstavaju u omiljene narode, dok najnegativnije mišljenje srbijanskih građana vlada prema Hrvatima, pokazalo je istraživanje agencije „Faktor plus, prenosi Blic.rs.

David Dragičević, sin Davora Dragičevića bit će sahranjen po drugi put u austrijskom gradu Wiener Neustadt na groblju Friedhof der Stadt u petak 15. marta 2019. godine. Dragičević je dao intervju našem Faruku Zametici.

Davor Dragičević - undefined

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je odlučeno da još sedam opština dobije status grada. Istraživali smo šta ova odluka znači za lokalne zajednice?

Mladi violinista Luka Ljubas napokon je ove sedmice svirao pred publikom u Sarajevu. Tim povodom razgovarali smo sa njim.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković dobitnik je ovogodišnje nagrade Kairos, jedne od najprestižnijih evropskih kulturnih nagrada.

Objavili smo i post festum 69. izdanja filmskog festivala Berlinale.

Ako je početak kraja bio odlazak Zinedinea Zidanea i Cristiana Ronalda, a definitivno jeste, konačni krah trostrukog uzastopnog prvaka Europe i jedne od najboljih ekipa Real Madrida u bogatoj historiji najvećeg svjetskog kluba ispisao je Srbijanac na privremenom radu u Holandiji. Pisali smo o tome ko je Dušan Tadić, „vojvođanski bekrija“.

Američka podrška - četvrtak, 07. mart

Sjedinjene Američke Države ostaju garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, kazao je na početku svog uvodnog izlaganja novoimenovani ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson.

"Došao sam u vijeme kad se BiH približava važnom trenutku. Prioritet svih prioriteta bit će da pomognemo BiH da napreduje ka ostvarenju zacrtanih ciljeva za članstvo u NATO savezu i Evropskoj uniji. Jasno je da dodatne podjele nisu u skladu s tim ciljevima. SAD će snažno podržavati napredovanje ka integrisanju u euroatlanske institucije, što će omogućiti stabilnost, sigurnost i prosperitet ovoj zemlji", naglasio je Nelson.

Američki ambasador Eric Nelson - undefined

Poruke američkog ambasadora podržao je šef državne vlade Denis Zvizdić.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na sjednici da Federacija BiH bude garant javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne bane Kine za projekat izgradnje Bloka 7 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Knjiga "Obrana hrvatskog kontraobavještajca Josipa Perkovića na njemačkom sudu", uglednog hrvatskog odvjetnika Ante Nobila, koja pripada odvjetničkoj prozi, rijetkom žanru na ovim prostorima, predstavljena je večeras u Sarajevu.

Anto Nobilo, advokat koji je bio dio međunarodnog pravno-advokatskog tima, a koji je  zastupao porodicu Dragičević u saradnji s advokatima Duškom Tomićem i Ifetom Feragetom, medijima je iznio tvrdnje kako je kompletan slučaj Dragičević baziran na lažnim vijestima. Reagirao je advokat Feraget.

„Glavni grad Kosova ima jedan od najgorih epiteta - najružniji glavni grad u Europi. To je sigurno mjesto koje nikad nisam mislila posjetiti“, piše Deborah Huso, reporterka BBC-a. Ta je priča privukla dosta pažnje.

Camlica u Istanbulu, najveća džamija izgrađena u modernoj Turskoj, otvorena je za vjerske obrede.  Riječ je o novoj džamiji koja je smještena na uzdignutom brdu Camlica na azijskoj obali Bosfora.

Tragedija na Kosovu. Najmanje jedna osoba je poginula, a 20 je povrijeđeno u centru Gnjilana kada je vozač kamiona velikom brzinom uletio u masu prolaznika.

U četvrtak s akšam-namazom je nastupila prva u nizu mubarek noći, Lejletu-r-regaib, poznata i kao Noć želja.  Medžlis Islamske zajednice Sarajevo je tim povodom u Ferhadija džamiji poslije akšam-namaza organizirao svečani program.

Zbog najava mogućeg prekrajanja granica između Srbije i Kosova ne bi trebalo u principu da postoji opasnost za druge države, zato što su države nastale na tlu Jugoslavije bile republike, države po Ustavu, i tako je došlo do razdruživanja, poručio je u intervjuu za Bogić Bogićević, nekadašnji član Predsjedništva SFRJ.

Istraživali smo koliko košta studentski život u Sarajevu.

U FK Sarajevo je došlo do promjene vlasničke strukture. Šezdeset posto prava od dosadašnjeg vlasnika Vincenta Tana preuzeo je vijetnamski biznismen Nguyen Hoai Nam.

Međunarodni dan žena
(Petak, 09. mart)

Širom svijeta obilježen je Međunarodni dan žena, kada se slave ekonomska, politička i društvena postignuća žena. Podsjetili smo na historiju ovog praznika.

U Sarajevu je vladala prava slavljenička atmosfera.

Bila je to prilika i za društvene akcije u glavnom gradu BiH.

Poznata novinarka i književnica Martina Mlinarević čestitala je 8. mart - Dan žena na Facebook profilu uputivši snažnu poruku.

Podsjetili smo na stvarnost BiH.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je "glavni cilj Albanaca da unište Srbiju", poručivši im da "u tome neće uspjeti". Prištini je poručeno da u Beogradu ne pristaju na ucjene.

Istraživali smo šta su čelnici EU kazali članovima Predsjedništva BiH o slučaju Davida Dragičevića.

Katolička Crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga zbog toga jer se ta misa politički instrumentalizira, saopćila je u petak tamošnja Katolička Crkva.

Dvije osobe povrijeđene su u centru sjeverne Kosovske Mitrovice kada je jedan radnik sa zgrade, čija je izgradnja u toku, pao najprije na betonsku terasu, a potom i na djevojku koja je prolazila pored gradilišta.

Bivši predsjednik Hrvatske i posljednji predsjednik Jugoslavije Stjepan Mesić dao je intervju za Radiosarajevo.ba u kojem je govorio o prilikama u BiH i regionu.

Divna vijest! Na Facebooku na stranici "Za Dalal" stigle su najljepše moguće vijesti kada je u pitanju stanje Dalal Omerović, dvogodišnje djevojčice iz Bihaća, a koja se nalazi u Esenu i - koja se liječi od najopasnijeg oblika leukemije.

Donijeli smo priču o Nejri Bradić koja šije unikatnu odjeću.

Prisjetili smo heroja odbrane BiH Mustafe Hajrulahovića Talijana, koji je umro prije 21 godinu.

Većinski vlasnik upravljačkih prava Fudbalskog kluba Sarajevo - Vincent Tan donio je odluku o prodaji većinskog dijela upravljačkih prava investitoru iz Vijetnama - Nguyen Hoai Namu i PVF-u (Vietnam Football Development and Investmnet fund). To je u petak u zvanično potvrđeno. Istraživali smo i ko je novi vlasnik FK Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije