Smrt fašizmu, vječna je Bosna i Hercegovina!

Radiosarajevo.ba
Smrt fašizmu, vječna je Bosna i Hercegovina!
Foto: Muzej 2. zasjedanja AVNOJ-a / Rada Vranješević

U povodu 14. februara - Dana oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar organizira niz aktivnosti pod zajedničkim nazivom "Dani antifašizma u Mostaru".

Piše: F. V.

Manifestacije će biti održavane od ponedjeljka, 11. februara, pa do subote, 16. februara 2019. godine. Centralna manifestacija će bit će održana u subotu 16. februara, kada će biti dodijeljena i februarska priznanja, te upriličena posjeta Partizanskom spomen-groblju.

Tog dana u Mostaru očekuju čak 2.000 gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i antifašiste iz svih država bivše Jugoslavije.

"Mostarski Dani antifašizma, koje organizujemo po treći put, uz godišnjicu oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu nisu puko podsjećanje na slavnu prošlost antifašista Mostara u NOB-u. Ovi dani su i to, naravno, ali su i dani koji žele odaslati snažne poruke svim građanima Mostara, ali i mnogo šire, da mi želimo istinsko pomirenje, pravdu, jednakost svih, da želimo bolji život, jer bez istinskog antifašističkog opredjeljenja nema ni pravde, ni jednakosti, ali ni pomirenja. Dakle, nema ni života", govori za Radiosarajevo.ba Sead Đulić, predsjednik UABNOR-a Mostar, režiser, autor, kulturni radnik.

Najava - undefined

Foto: Antifašisti Mostar: Najava

Kaže da svojim aktivnostima, uz ovaj dan, žele govoriti o budućnosti, o Mostaru sutra, te vraćanju nade.

"Na našu veliku radost za posljednje tri godine vidljivi su veliki pomaci u razumijevanju naših nastojanja, naročito među mladim ljudima. I to je ono što ohrabruje. Naša nastojanja prepoznali su i drugi, tako da je februar u Mostaru postao obavezna destinacija za brojne antifašiste iz BiH, ali i iz država nastalih raspadom Jugoslavije.

Sa centralnog skupa u subotu, 16. februara oko dvije hiljade antifašista snažno će odaslati dvije poruke i to: SMRT FAŠIZMU, te VJEČNA JE BOSNA I HERCEGOVINA. I za jednu i drugu nadahnuće imamo u slavnoj prošlosti, a snagu u današnjoj odlučnosti", poručuje Đulić u razgovoru za naš portal.

Najava - undefined

Foto: Antifašisti Mostar: Najava

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije