Priručnik za škole: U slučaju prirodnih katastrofa najranjivija su djeca

S. H.
Priručnik za škole: U slučaju prirodnih katastrofa najranjivija su djeca
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Promocija priručnika za osnovne škole

Za vrijeme kriza, djeca su najranjivija kategorija stanovništva. Djeca s poteškoćama u razvoju posebno su osjetljiva grupa u slučajevima prirodnih ili drugih nesreća, zbog smanjene mobilnosti, teškoća u komunikaciji ili problema u prilagođavanju novim okolnostima. Zbog toga je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se osiguralo da djeca budu pripremljena za adekvatno reagiranje u takvim situacijama. 

Save the Children radi već devet godina na razvijanju lokalnih kapaciteta u oblasti smanjena rizika katastrofa u Bosni i Hercegovini. U proteklom periodu Save the Children je uz podršku Ministarstva za sigurnost BiH i angažman radne grupe stručnjaka iz oblasti inkluzije i obrazovanja djece s poteškoćama u razvoju izradio priručnik "Smjernice za nastavnike za realizaciju programa iz oblasti zaštite i spašavanja u osnovnim školama - dopuna za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju".

Javna prezentacija i promocija ovog priručnika održana je danas u zgradi Parlamenta BiH.

Priručnik je neobavezućujeg karaktera i sačinjen je u svrhu pomoći prevashodno nastavnicima u osnovnim školama, ali i drugim odgojno-obrazovnim institucijama i nevladinim organizacijama koje su specifično fokusirane na rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju. 

Autorica priručnika Selma Hodžić, saradnica Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i defektolog po struci, rekla je da je raduje činjenica što će ovaj priručnik pomoći osobama s invaliditetom i djecom s poteškoćama u razvoju.

"Oni sami vrlo često nisu u mogućnosti da se snađu niti znaju šta se dešava u datom trenutku. Ovaj dokument, iako je namijenjen za osnovne škole, može se koristiti i u drugim ustanovama, ali i samostalno", rekla je Hodžić navodeći da su radeći na ovom projektu došli do ideja kako raditi za djecu s poteškoćama u razvoju.

U okviru ovog projekta realizirali su radionice na kojima su pokazali djeci kako se ove smjernice mogu primijeniti praktično, čak i u zatvorenom prostoru u kojem su simulirali prirodne katastrofe poput poplava, olujnog vjetra itd.

Dokument može doprinijeti i djeci koja nemaju poteškoća u razvoju, navela je autorica.

Ovaj dokument treba poslužiti kao alat za lakše planiranje i provođenje nastavnih sadržaja čiji je cilj omogućiti svakom djetetu korištenje mjera zaštite, te osposobiti ga za preventivno i sigurnosno djelovanje.

Ministarstvo za sigurnost BiH ima izuzetno dobru saradnju sa Save The Childrenom.

Iz Ministarstva su naveli kako će pustiti dokument u administrativne procedure kako bi oni postali javni i obavezujući, kako bi se moglo pomoći korisnicima i onima kojima je pomoć potrebna po ovakvim evropskim standardima, jer u ovakvim dokumentima u BiH do sada nema.

Također, iz Ministarstva su istakli kako se mora probuditi svijest o ovom problemu.

Smjernice su razvijene u okviru projekta "Izgradnja otpornosti na prirodne i druge nepogode u oblasti obrazovanja i lokalnim zajednicama" koji provodi Save the Children. Projekat je usmjeren na smanjenje rizika od prirodnih i drugih nesreća u brojnim lokalnim zajednicama u BiH. Do sada su Projektom obuhvaćene općine: Gradačac, Šamac, Sanski Most, Srebrenica, Maglaj, Olovo, Zavidovići i Brčko. Tokom 2019. godine, projekat se provodi u općinama Ilijaš i Vogošća. 

"U proteklih 7-8 godina radili smo u školama koje su najviše bile pogođene poplavama 2014. godine. U ovoj godini potpisali smo sporazume sa općinama Ilijaš i Vogošća, a danas ćemo potpisati projekte sa osnovnim školama u ovim općinama", rekla je direktorica organizacije Save the Childrena Andrea Žeravčić navodeći kako su u okviru projekta škole dobile protivpožarne aparate, cijevi za hidrante itd.

Također je dodala kako su rađene i vježbe evakuacije i spašavanja, što je dodatno iskustvo za djecu koje mogu praktično primijeniti u slučaju potrebe.

Smjernice na bosanskom i engleskom jeziku mogu se preuzeti OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije