Slavni Levy u zimu 1993. bio je sa borcima ARBiH na braniku Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Slavni Levy u zimu 1993. bio je sa borcima ARBiH na braniku Sarajeva
Foto: Fuad Fočo / Bernard-Henri Levy na prvoj liniji odbrane Sarajeva u decembru 1994. godine

Predstava „Looking for Europe“ francuskog pisca i filozofa Bernard-Henri Lévya bit će odigrana večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Sarajevska publika predstavu će moći vidjeti u sklopu velike turneje u 20 evropskih gradova koje slavni francuski filozof, intelektualac angažiran diljem Evrope i svijeta posjećuje prije izbora za Evropski parlament od 23. do 26. maja.

Piše: Faruk Vele

Izvedba je bila najavljena za 19.30 sati, međutim Levy je tražio da se početak predstave pomjeri za 21.15 sati zbog termina iftara koji bi u prvobitnom slučaju bio tokom izvođenja predstave. 

Snažna predstava

 "Looking for Europe" govori o savremenoj Evropi i opasnosti sa kojom se suočava zbog porasta nacionalizma i populizma.

Predstava se opisuje kao "poziv svim zagovornicima demokratije kako bi se raspršili demoni totalitarizma, rata i siromaštva, a evropske vrijednosti humanizma i uključivanja stavljene u prvi plan, sa Bosnom kao vodećim primjerom suživota i liberalizma".

"Predstava će označiti kraj moje turneje. Nisam bio samo u Milanu, već u većini glavnih evropskih gradova. I završavam turneju u Sarajevu. Jer u mojim očima, Sarajevo je srce Evrope, tajni glavni grad Evrope. Stvarni glavni grad je Brisel ili možda Pariz. Ali u srcu svih srca, tajni glavni grad je Sarajevo. I ne bih mogao zamisliti da odradim ovu turneju bez da ona kulminira u Sarajevu. Nakon svega, predstava se svodi na opomenu koja se daje na samom kraju, da Sarajevo postane srce Evrope. To je poziv za sve Evropljane, da razmotre da je duh Evrope, srce Evrope, upravo gdje vi živite, na Miljacki, da kuca snažnije nego u bilo kojim drugim priznatim glavnim gradovima Evropske unije. To je ono šta ću reći na pozornici u ponedjeljak", kazao je Lévy za Radiosarajevo.ba uoči posjete glavnom gradu BiH.

Dolasku Bernard-Henri Lévya u Sarajevo prethodila je gnusna kampanja srpskog reditelja Emira Kusturice protiv čovjeka koji je rizikovao svoj život da bi svijetu prenio istinu o stradanju Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Bernard-Henri Levy na prvoj liniji odbrane Sarajeva u decembru 1994. godine - undefined

Foto: Fuad Fočo: Bernard-Henri Levy na prvoj liniji odbrane Sarajeva u decembru 1993. godine

B. H. Levy: Uvijek sam se divio mudrosti bosanskih muslimana

Kusturica: Levy se sageo u predgrađu Pariza i glumio da je na sarajevskim Ciglanama

Štaviše, sveteći se Lévyu valjda zbog njegovih stavova  o Miloradu Dodiku, čiji je novi savjetnik, Kusturica je optužio uglednog intelektualca za krivotvorenje ratne uloge. Tvrdio je čak da nije bio u opkoljenom Sarajevu, već je "u predgrađu Pariza saget ispred nekog zida glumio da se nalazi u sarajevskom naselju Ciglane".

Ponukan ovim gnusnim lažima ugledni sarajevski fotoreporter Fuad Fočo objavio je na društvenim mrežama svoje ratne fotografije sa snimanja čuvenog dokumentarnog filma "Bosna" o agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

U njemu Lévy, podsjetimo, portretira Armiju RBiH kao vojsku koja brani čast Europe. Aliju Izetbegovića opisuje kao borca za kosmopolitizam i slobodu i naziva ga "bosanskim De Gaulleom".

Tenk s Trebevića

Fočo je opisao kako je Lévya fotografirao na Grdonju u decembru 1993. godine na braniku glavnog grada BiH, zajedno sa hrabrim braniteljima Sarajeva i generalom Jovanom Divajkom.

"Snimanje filma BOSNA. Težak dan i tenkovsko granatiranje sa Trebevića. Meta filmska ekipa...Drito! Srećom neuspješno! General Jovan Divjak, Jasmin Osmanović i ja čudom preživjeli. Dan koji ću pamtiti dok sam živ", napisao je Fočo..

Dijeleći mišljenje većine građana Sarajeva kojima je podrška ljudi poput slavnog filozofa značila mnogo, Fočo je poručio:

"Gospodine Levy, hvala za vaš doprinos o istini ratu u BiH!".

Tako su čestiti građani Sarajeva demaskirali još jednu laž reditelja koji potekao u ovom gradu. Sarajlijama je večerašnja predstava prilika da slavnom filozofu još jednom kažu veliko: HVALA VAM!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije