Škrijelj i UO UNSA odbili prihvatiti rješenje inspekcije: Nećemo vratiti Čavaljugu

O. K.
Škrijelj i UO UNSA odbili prihvatiti rješenje inspekcije: Nećemo vratiti Čavaljugu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ove je sedmice objavila rješenja povodom inspekcijskog nadzora u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu u kojem su naložili da se na mjesto dekanese Medicinskog fakulteta vrati Semra Čavaljuga.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Rifat Škrijelj smatra da je "na snazi sramna derogacija institucije KUIP-a KS zahvaljujući inspektorima koji su pogazili struku kojom se bave".

Jučer je i Upravni odbor ovog univerziteta na sjednici ponovo podržao odluku o razrješenju dekanese Čavaljuge. I članovi UO-a su poručili da smatraju da je inspekcija "prekršila svoja ovlaštenja, jer se na Kantonalnom sudu vodi proces kao upravni akt."

Članovi Upravnog odbora su donijeli odluku u skladu s rješenjima sarajevskih sudova koji su upozorili "da je Zakonom o visokom obrazovanju KS propisano da se protiv konačnih odluka za izbor ili razrješenje dekana pokreće upravni spor".

Škrijelj je poručio da su inspektori posjetili Rektorat Univerziteta 17. oktobra, sačinili zapisnike o inspekcijskom nadzoru, a zatim napravili dva rješenja, ne poštujući  rok od pet dana za dostavljanje primjedbi  na zapisnike. U rješenju koje je izdato 17. oktobra  inspektorica je naložila poništavanje pet dokumenata, dok je njen kolega u rješenju od 18. oktobra, pozivajući se na njeno rješenje, naredio potpisivanje rješenja o imenovanju Čavaljuge.

„U njemu stoji da ja kao rektor ispoštujem rješenje njegove kolegice, što onda njegovo rješenje  čini izlišnim. I u jednom i drugom rješenju se navodi da se na mjesto dekanese vrati smijenjena Semra Čavaljuga, protiv koje sam podnio krivičnu prijavu. Ovo je sunovrat pravnog sistema i pokušaj dokidanja autonomije Univerzitetu i miješanje politike u rad Rektorata“, kazao je Škrijelj u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Rektor Univerziteta u Sarajevu kazao je i koji su naredni planovi nakon ovakve odluke Kantonalne inspekcije.

„Mi ćemo u narednom periodu okupiti pravne stručnjake i dobro ćemo razmisliti šta je naš odgovor. Nasilje neću prihvatiti makar dolazilo od inspekcije. Ona je izgubila taj kredibilitet, jer sam upravo po njihovom rješenju suspendirao Semru Čavaljugu. Meni je savjest čista i do kraja ću istrajati da dokažem da je na Medicini anarhija“, kazao je Škrijelj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije