Škola i Ministarstvo - KRIVI: Historijska presuda u korist dječaka Slavka Mrševića

Radiosarajevo.ba
Škola i Ministarstvo - KRIVI: Historijska presuda u korist dječaka Slavka Mrševića
Foto: Facebook / Slavko Mršević

"Okružni sud u Istočnom Sarajevu je 10. septembra 2019.godine donio istorijsku pravomoćnu presudu za diskriminaciju u procesu obrazovanja – KRIVI SU!"

Napisao je ovo Bojan Bajić, javni zastupnik učenika Slavka Mrševića.

Naime, kako piše Bajić, "tuženo Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Javna ustanova Srednjoškolski centar Rudo su pravomoćno proglašeni KRIVIM za: ‘diskriminaciju nad učenikom Slavkom Mrševićem na način da su učeniku na početku 2016/2017.godine bez donošenja ikakvog formalnog akta o tome uskratili pravo da pohađa nastavu (op.a. na način da su direktor i pojedini profesori zabranjivali učeniku da uđe u učionicu, prijetili zvanjem policije, a kasnije i zaključavali vrata od škole), te da su propustili da preduzmu mjere inkluzije učenika sa posebnim potrebama u redovnu nastavu’."

Slavko Mršević je pobijedio sistem: Povratak u školske klupe dočekan aplauzom

"Ovo je još jedna pobjeda etičkog principa nad beskrupoloznim neznalicama i manipulatorima u institucijama koji su zaboravili da su učenici svrha njihovog bitisanja na državnom budžetu", napisao je Bajić, između ostalog, i dodao:

"Zbog toga je ova presuda lijek za dušu napaćenoj porodici. Slavko je stoički sve izdržao i dokazao svoju ispravnost. Čestitam sudijama na odbrani profesije i sudačke etike, vjerovatno ni njima nije bilo lako presuditi državnom sistemu da je počinio diskriminaciju. U ime porodice se zahvaljujem organizaciji ‘Vaša prava’ koja je vodila ovaj parnični proces."

Podsjetimo, Slavko je 16-godišnjak koji ima dijagnosticiran Aspergerov sindrom (visokofunkcionalni oblik poremećaja iz autističnog spektra) i koji je dospio u žižu javnosti kada se saznalo da mu je zbog ove dijagnoze onemogućen pristup Srednjoj saobraćajnoj tehničkoj školi (SŠC) u Rudom, koju je pohađao. Prema stručnim mišljenjima, on je sposoban da se školuje redovnim putem, ali uz prilagođeni, inkluzivni nastavni plan i program.

Javnost se alarmirala nakon što je na svom Facebook profilu objavio fotografiju ispred škole u Rudom i napisao kako svi osim njega imaju pravo ući u školu.

Prema riječima njegovog oca Nenada Mrševića, Slavko je u školu upisan 2015. i u prvom polugodištu je dobivao ocjene koje mu nisu zaključene. Drugo polugodište je okončao neocijenjen tako da nije mogao nastaviti školovanje. Stoga je njegov otac o ovom slučaju obavijestio sve relevantne institucije te podnio tužbu po deset osova zbog kršenja zakona o srednjem obrazovanju i uskraćivanja prava dječaku na školovanje.

Slavko Mršević je ipak vraćen u školu te je maturirao u maju ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije