Sjećanje na 43 Sarajlija ubijenih na Markalama: Cvijeće, fatiha i minuta šutnje

A. B.
Sjećanje na 43 Sarajlija ubijenih na Markalama: Cvijeće, fatiha i minuta šutnje
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Obilježena godišnjica masakra na Markalama, avgust 2018.

Bilo je 11 sati ujutro tog ponedjeljka, 28. augusta 1995. Brojne Sarajlije stigle su do pijace Markale kako bi i to, još jedno ratno ujutro, osmislili kako od ničega napraviti nešto za ručak i večeru...mnogi od njih nikad se više neće vratiti kući.

Minobacačka granata od 120 mm, ispaljena iz pravca Trebevića, eksplodirala je u blizini sjevernog ulaza u Gradsku tržnicu. Ubijene su 43 osobe, a teže ranjeno njih 84. Bio je ovo posljednji veliki zločin agresora koji su Sarajevo držali pod opsadom od 1992.

Uz ovu granatu, koja je proizvedena u tvornici “Krušik“ u Valjevu 1993. godine, istu oznaku imale su još četiri granate koje su tog dana eksplodirale u blizini Markala.

Tog su dana ubijeni: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žig.

Nasiha Čelebić tog je dana, na ovom mjestu, izgubila brata.

“Izgubila sam brata prije 23 godine. Ležao je preko one ograde. Gradske vlasti i udruženja se slabo ophode prema žrtvama. Moj brat nema ni nišana, nikad se nisu sjetili podići ih. Obraćali smo se svima, ali...tužno, sve je ovo pretužno", kazala je emotivna Nasiha u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Obilježena godišnjica masakra na Markalama, avgust 2018. - undefined

Danas su na ovoj lokaciji odali počast i položili cvijeće članovi obitelji, preživjeli, prijatelji ubijenih, brojni građani ali i brojne delegacije - Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, sarajevskih općina te predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Minutom šutnje i učenjem fatihe porodice stradalih u ratnom Sarajevu su na ovoj lokaciji, kao i brojni gradjani Sarajeva odali su počast nevino stradalim građanima.

Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata KS izjavila je kako stravična sjećanja preživjelih nisu prestala.

"Moramo razvijati kulturu sjećanja, posebno zbog mlađih generacija. Također, moramo tražiti pravdu za zločine. Danas se sjećamo stradalih, a preživjeli nikada ne trebaju zaboraviti kako ovaj, tako i svaki masakr koji se dogodio od 1992 do 1995. u BiH. Ovo je jedan od posljednjih zločina u opkoljenom Sarajevu. Mjesta stradanja civila moraju nam biti mnogo više od pukog obilježavanja i nikada ne trebamo potisnuti sjećanja. Svi zločinci moraju biti kažnjeni. Pred nama svima je trajan zadatak da se zlo nikada ne ponovi", rekla je Karović.

Pijace Markale se nalaze u centru grada i tokom rata su ih agresori često bombardovali. Mi vas podsjećamo na stravičnu snimku koju su tog dana zabilježile kamere BHT-a...upozoravamo vas da su snimci izrazito uznemirujući.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije