Dan bijelih traka: Imena, slike i spomen za 3.176 Prijedorčana u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Dan bijelih traka: Imena, slike i spomen za 3.176 Prijedorčana u Sarajevu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Veliki park u Sarajevu

U organizaciji nevladine organizacije AntiDayton u Velikom parku u Sarajevu postavljene su fotografije 3.176 Prijedorčana ubijeni tokom etničkog čišćenja devedesetih, među kojima je i 102 djece.

Volonteri su prolaznicima dijelili bijele trake koje su stavljali oko ruke u znak sjećanja na ubijene.

Dan bijelih traka, 31. maj, simboličan je datum proglašen u znak sjećanja na više od 3.000 ubijenih stanovnika prijedorskog kraja. Obilježava se u Bosni i Hercegovini i brojnim evropskim gradovima.

Na taj dan, vlasti bosanskih Srba su 1992. godine naredile nesrpskom stanovništvu da nose bijele trake oko ruku, a na kuće i stanove da okače bijele čaršafe.

Ovako je glasio poziv upućen preko Radija Prijedor 31. maja 1992. godine:

"Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice."

Međunarodni dan bijelih traka u Prijedoru se obilježava mirnom šetnjom kroz prijedorske ulice.

Prema podacima Udruženja "Prijedor '92“ , do sada je registrovano 3.176 Prijedorčana koji su ubijeni ili nestali tokom rata, uglavnom se radi o civilima, u najvećem broju Bošnjacima, zatim Hrvatima, dok su ubijeni i Romi, Albanaci kao i neki Srbi. Među žrtvama je bilo i 256 žena te 102 djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije