Šišmiš godine 2018.: Mali potkovasti šišmiš

Radiosarajevo.ba
Šišmiš godine 2018.: Mali potkovasti šišmiš
Mali potkovasti šišmiš je izabran za "Šišmiša godine 2018." od strane BatLife Europe organizacije koja djeluje u preko 30 evropskih zemalja, uključujući i našu.

Naime, ova organizacija će se u nartednoj godini fokusirati na promociju rješenja za pitanja zaštite i podizanja svijesti o ovoj veoma interesantnoj vrsti šišmiša.

Mnoge populacije malih potkovastih šišmiša u Evropi su u posljednjem vijeku zabilježile dramatičan pad usljed gubitka staništa, sanitarne sječe i progona jedinki.

Međutim, zahvaljujući novim studijama, trendovi populacije pokazuju da je pad usporio i čak mijenja smjer u nekim dijelovima Evrope. Ovo je uglavnom zbog usvajanja i implementacije dugoročnih aktivnosti očuvanja na terenu, koje su u poslednjih 30 godina primenjivali na stotine kolega koje se bave istraživanjem i zaštitom šišmiša. Uprkos pozitivnom trendu, vrsta je i dalje odsutna u velikim, ranije okupiranim područjima, i još uvijek su potrebne aktivnosti za poboljšanje stabilizacije ovih populacija.

Mali potkovasti šišmiš je vrlo mala vrsta, težine samo 4 do 7 grama. Ljeti koriste kuće, crkve i druge zgrade za podizanje mladih. Staništa koja preferiraju prilikom ishrane su šume, živice i voćnjaci gdje love moljce, mušice i druge insekte. Tokom zime, ova vrsta se može naći da hibernira u pećinama, tunelima, rudnicima i podrumima.

"BatLife Europe i njegovi članovi su odabrali malog potkovastog šišmiša za “Šišmiša godine 2018”, jer je ovoj maloj vrsti potrebna naša podrška za oporavak od opadanja brojnosti populacije i ponovno naseljavanje svih potencijalnih oblasti. Ova vrsta u velikoj mjeri zavisi od ljudskih aktivnosti jer koristi zgrade i druge izgrađene objekte za formiranje porodiljskih kolonija", rekla je dr. Jasja Dekker, predsjedavajuća organizacije BatLife Europe.

"Kao posljedica njihovog sinantropskog ponašanja neophodno je uključiti sve zainteresovane strane u aktivnosti očuvanja", dodao je dr. Jasminko Mulaomerović iz Centra za krš i speleologiju.

"Svaka promjena u našem okruženju, bilo da je to u arhitekturi ili u šumarstvu, ima uticaj  na ovu vrstu koja je u velikoj mjeri prisutna i u Bosni i Hercegovini.", kaže on

BatLife Europe omogućuje međunarodnu komunikaciju i razmjenu znanja kako bi se promovisao uspješan suživot ljudi i šišmiša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije